Suomalaisilla hyvä avauspäivä junioreissa, brittikuski ajoi rajusti ulos – Video!

15.2.2020 / 06:57
Lauri Joona ja Ari Koponen ovat JWRC:ssä sijalla kolme avauspäivän jälkeen (Kuva: JWRC).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin junioreiden MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ruotsissa. Mukana kilpailussa nähdään myös kaksi suomalaista, Lauri Joona, sekä Sami Pajari.

JWRC, Junior World Rally Championship. Rallin junioreiden MM-sarjassa kaikki kuljettajat kilpailevat etuvetoisilla Ford Fiesta R2T19 -autoilla, jotka on valmistettu M-Sportin tehtaalla Puolassa. Ford on sarjan pääyhteistyökumppani, samoin kuin italialainen rengasjätti Pirelli, joka toimittaa junioreille renkaat kauden jokaiseen viiteen osakilpailuun.

Junioreiden MM-sarjan kauden avausosakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Ruotsissa, missä mukana on 16 kuljettajaa yhdeksästä eri maasta. Kauden neljä muuta osakilpailua ajetaan Italiassa, Suomessa, Saksassa, sekä Walesissa, joka korvaa kevään ohjelmasta perutun Chilen osakilpailun. Junioreissa MM-pisteitä jaetaan kokonaistulosten lisäksi myös ajetuista pohja-ajoista, jokainen ek-voitto kun tuo kuljettajalle yhden MM-lisäpisteen.

Suurimpana mestarisuosikkina junioreiden MM-sarjaan tänä vuonna starttasi ruotsalainen Tom Kristensson, 28, joka viime vuonna ajoi huikean tulokaskauden MM-sarjassa ja JWRC:ssä. Kristensson oli junioreiden ykkönen Ruotsin ja Suomen MM-ralleissa, ajoi toiseksi Korsikassa, sekä Walesissa ja oli kolmas Italiassa. Viiden palkintosijoituksen kausi toi Kristenssonille MM-hopeaa, tappiota mestaruuteen ajaneeseen espanjalaiseen Jan Solansiin nähden kertyi 21 pistettä.

Sen lisäksi, että Kristensson on mestarisuosikki numero yksi, niin hän lähti ylivoimaisena ennakkosuosikkina myös kotikilpailuunsa tänä viikonloppuna. Opel Cupin mestaruuden vuonna 2017 voittanut Kristensson näytti heti Ruotsin MM-rallin avauserikoiskokeella mitä oli tulossa, ajamalla pohja-ajan peräti 10,2 sekunnin marginaalilla. Toisella erikoiskokeella Kristenssonin pohja-aika kirjattiin 9,5 sekunnin turvin ja kokonaistilanteessa johto oli tässä kohtaa kilpailua jo 20,5 sekuntia.

Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Kristensson ei pohja-aikaan yltänyt, mutta yötauolle saavuttaessa johtomarginaali oli kasvanut 23 sekuntiin, toisena olleeseen Martins Sesksiin nähden.

– Uskomatonta olla johdossa! Meidän rengasstrategiamme toimi ja kaikki tuntui muutenkin täydelliseltä. Viimeisen erikoiskokeen maalissa minulla oli vaikeuksia paketoida avauspäivän tapahtumat yhteen ja he sanoivat, että sinulla on täytynyt olla täydellinen päivä. Ajattelin siinä, että kyllä, siinähän se lyhyesti paketoituna, Kristensson kommentoi avauspäivän tapahtumia JWRC:n tiedotteessa.

Perjantain ainoat keskeyttäjät olivat Jon Armstrong, sekä Fabio Andolfi, jotka molemmat kaatoivat autonsa. Erityisesti Armstrongin ulosajo oli varsin raju, kuten alapuolella olevasta videosta voi katsoa. Molemmista ulosajoista selvittiin pelkillä kalustovaurioilla. Perjantain viimeisen erikoiskokeen nopein kuljettaja oli muuten Raul Badiu, joka muistetaan erityisen hyvin Suomen MM-rallissa viime vuonna sattuneesta rajusta ulosajosta. Badiu tekee nyt paluun JWRC:hen ja neljäs erikoiskoe toi romanialaiselle JWRC-uran ensimmäisen pohja-ajan.

 

Sami Pajarin ja Marko Salmisen avauspäivä Ruotsin MM-rallissa toi JWRC:ssä viidennen sijan (Kuva: JWRC).

 

“Meni jopa hieman yli odotusten”

Suomalaiskuljettajista Lauri Joona, 23, on perjantain jälkeen kokonaistilanteessa hienosti kolmantena. Rallin SM-sarjassa tänä vuonna SM3-luokan kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa voittanut Joona yhdessä kartanlukijansa Ari Koposen kanssa teki tasaista työtä koko avauspäivän ajan, kellottaen ek-sijoitukset 3-2-5-5. Joonan ero kärkeen neljän erikoiskokeen jälkeen on 33,1 sekuntia, toinen sija on 10,1 sekunnin päässä ja neljäntenä oleva Ken Torn puolestaan “vaanii” 14,7 sekunnin päässä sastamalaisesta.

– Meni hyvin, jopa hieman yli odotusten! Renkaat menee ihan tohjoksi, joten huomiselle pitää keksiä parempi suunnitelma, että pääsee kaikki pätkät ajamaan ajokuntoisilla renkailla, Joona kommentoi Facebook-sivullaan.

Joona kilpailee rallin MM-sarjassa nyt toista kertaa urallaan ja ensimmäistä kertaa Suomen rajojen ulkopuolella. MM-debyytti viime vuonna Suomessa toi heti kaksivetoisten luokasta kolmannen sijan ja mikäli Joona olisi osallistunut JWRC:hen, olisi sijoitus ollut neljäs.

– Ruotsiin lähdetään maltillisin tavoittein. Haetaan kokemusta ja tavoitteena on päästä maaliin. JWRC-auto on muuten täysin identtinen oman automme kanssa, mutta alusta on erilainen, Joona taustoitti ennen kilpailua.

Sinivalkoiset värit olivat hienosti edustettuina junioreiden avauspäivänä, kun Flying Finn Future Star -palkinnon voittaja Sami Pajari, 18, yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa saapuivat ensimmäiselle yötauolle sijalla viisi. Kolmelle ensimmäiselle erikoiskokeelle sijat 6-4-6 kellottanut Pajari on jäänyt kärjestä reilun minuutin ja kolmantena olevasta maanmiehestään 28,1 sekuntia.

Aikaerot Pajarin kohdalla olisivat ilman muuta pienemmät ilman viimeisen erikoiskokeen ongelmaa.

– Meillä oli ongelma ohjaustehostimen kanssa, joten jäätiin aika reilusti. Onneksi oli lyhyt pätkä, sijalle 11. Torsbyn sprintissä päätynyt Pajari kommentoi.

Siinä missä Joona kilpailee Ruotsissa samanlaisella autolla kuin millä hän on ajanut tänä vuonna kaksi SM-rallia, on Pajarin kokemus JWRC-kalustosta viimevuotinen Suomen MM-ralli. Joensuun SM-rallista eteenpäin myös Pajari pääsee ajamaan kotimaan kilpailuissa JWRC-autoa vastaavalla autolla. Kun ennakkotestiä ei ollut ja testierikoiskokeen jälkeen autoon ei voinut muutoksia tehdä, pääsi Pajari tekemään autoon haluamiaan muutoksia vasta avauserikoiskokeen jälkeen.

– Muutettiin vähän säätöjä ja saatiin sitä mieluisemmaksi näihin haasteellisiin olosuhteisiin, Pajari totesi tyytyväisin mielin.

Lauantain ohjelmassa ovat samat neljä erikoiskoetta, jotka ajettiin perjantaina. Ensimmäinen niistä, Hof-Finnskog, käynnistyy Suomen aikaa kello 9.42. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Juniorit Ruotsin MM-rallissa 4/10 ek:n jälkeen

1) Tom Kristensson (SWE) 35.30,1
2) Martins Sesks (LAT) + 23,0
3) Lauri Joona + 33,1
4) Ken Torn (EST) + 47,8
5) Sami Pajari + 1.01,2
6) Oscar Solberg (NOR) + 2.03,3
7) Fabrizio Zaldivar (PAR) + 2.04,4
8) Raul Badiu (ROM) + 2.05,8
9) Ruairi Bell (GBR) + 2.29,6
10) Enrico Oldrati (ITA) + 3.18,2

Kristenssonin keskinopeus: 107,6 km/h
Pohja-ajat: Kristensson 2, Badiu 1, Sesks 1

Ruotsin MM-rallin aikataulu

Lauantai 15.2.

Huoltotauko 15 minuuttia

09.42 – EK05 Hof-Finnskog 2 (EK05 / 21,26 km)
11.08 – EK06 Finnskogen 2 (EK06 / 20,68 km)
12.08 – EK07 Nyckelvattnet 2 (EK07 / 18,94 km)
16.00 – EK08 Torsby Sprint 2 (EK16 / 2,80 km)

Huoltotauko 45 minuuttia

Sunnuntai 16.2.

Huoltotauko 15 minuuttia

11.08 – EK09 Likenäs 1 (EK17 / 21,19 km)
13.18 – EK10 Likenäs 2 (EK18 / 21,19 km)

Ek-kilometrit koko kilpailussa yhteensä: 169,74 km

Suluissa ek:n pituuden lisäksi alkuperäinen numerointi
Kaikki ajat Suomen aikaa!

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Autoblog GR


Facebook kommentit