Suomalaisilla mestarikarttureilla rallin MM-sarjassa erikoinen tilastoyhtäläisyys

6.11.2023 / 15:39
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen, rallin kaksinkertaiset maailmanmestarit (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa kymmenen kartanlukijaa on yltänyt vähintään kahteen maailmanmestaruuteen. Puolet heistä on suomalaisia.

Rallin MM-sarjan historiassa viisi suomalaista kartanlukijaa on yltänyt maailmanmestariksi ja erikoinen tilastoyhtäläisyys näiden viiden kartanlukijan kohdalla on se, että kaikki heistä ovat vähintään kaksinkertaisia maailmanmestareita. Viimeisimpänä yksinkertaisen maailmanmestarin viitan harteiltaan pois heitti Jonne Halttunen, 37, joka varmisti toisen mestaruutensa yhdessä Kalle Rovanperän kanssa Keski-Euroopan MM-rallissa reilu viikko sitten.

Halttusesta tuli rallin MM-sarjan historian 10. kartanlukija, joka on urallaan voittanut vähintään kaksi maailmanmestaruutta. Näistä kymmenestä kartanlukijasta puolet eli viisi on siis suomalaisia ja heistä ensimmäisenä tuplaan ylsi Juha Piironen vuosina 1986 ja 1987 Juha Kankkusen kartanlukijana. Kankkunen ja Piironen voittivat mestaruuden vielä vuonna 1991 ja samalla Piirosesta tuli MM-sarjan historian ensimmäinen kolminkertainen mestarikartturi.

Ari Vatanen voitti ensimmäisenä suomalaisena kuljettajana rallin maailmanmestaruuden vuonna 1981, mutta Vataselle nuotteja luki britti David Richards. Myös Hannu Mikkolan juhliessa maailmanmestaruutta vuonna 1983, nuotteja luki ulkomaalainen kartanlukija, ruotsalainen Arne Hertz. Historian ensimmäinen suomalainen maailmanmestaruuden voittanut kartanlukija oli Seppo Harjanne, joka toimi Timo Salosen kartanlukijana Salosen mestaruusvuonna 1985.

Piirosen tavoin myös Harjanne ylsi urallaan kolmeen maailmanmestaruuteen. Harjanne juhli kahta peräkkäistä mestaruutta yhdessä Tommi Mäkisen kanssa vuosina 1996 ja 1997. Harjanteen jäätyä eläkkeelle kolmannen mestaruutensa jälkeen, Risto Mannisenmäki voitti kaksi peräkkäistä mestaruutta Mäkisen kanssa vuosina 1998 ja 1999. Timo Rautiainen jatkoi suomalaisten kartanlukijoiden mestaruuksien sarjaa vuosina 2000 ja 2002, Marcus Grönholmin kartanlukijana.

Halttusen läpimurto kansallisella tasolla tapahtui Teemu Asunmaan kartanlukijana, kaksikon juhliessa kolmea peräkkäistä Suomen mestaruutta vuosina 2015-2017. Kaksi ensimmäistä mestaruutta tulivat SM2-luokassa ja kolmas puolestaan SM-sarjan kuninkuusluokassa, SM1-luokassa. Kesken mestaruuskauden 2017 Halttunen hyppäsi Rovanperän kartanlukijaksi elokuussa ajettuun Louna-Eesti Ralliin, missä Rovanperä varmisti Latvian rallimestaruuden.

Tuon kilpailun jälkeen UrheiluUutiset Motorsport uutisoi ensimmäisenä mediana, että Halttusesta olisi tulossa Rovanperän uusi kartanlukija vakituisesti vuodesta 2018 lähtien. Näin myös tapahtui ja itse asiassa ennen ensimmäistä yhteistä täyttä kautta Rovanperä ja Halttunen osallistuivat vielä loppuvuodesta 2017 Latvian EM-ralliin, sekä Walesin ja Australian MM-ralleihin. Wales oli Rovanperälle uran ensimmäinen MM-ralli.

Neljä kautta MM-sarjan pääluokassa ovat tuoneet Rovanperälle ja Halttuselle kaksi maailmanmestaruutta, 11 osakilpailuvoittoa ja yhteensä 20 palkintosijoitusta. Kartanlukijoiden voittotilastossa Halttunen on noussut sijalle 20. ja suomalaisista kartanlukijoista Halttunen on kahdeksanneksi korkeimmalla. Palkintotilastossa Halttunen löytyy jaetulta 25. sijalta.

Vähintään kaksi maailmanmestaruutta voittaneet kartanlukijat

Daniel Elena (MON) 9
Julien Ingrassia (FRA) 8
Juha Piironen 3
Seppo Harjanne 3
Christian Geistdörfer (GER) 2
Jonne Halttunen 2
Luis Moya (ESP) 2
Risto Mannisenmäki 2
Timo Rautiainen 2
Tiziano Siviero (ITA) 2

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit