Suomalaisille kaksoisvoitto, Huttuselta väkevä näyte osaamisesta – “Urani hienoin voitto”

17.2.2020 / 07:15
Jari Huttunen ja Mikko Lukka juhlivat voittoa Ruotsissa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomalaiskuljettajat Jari Huttunen ja Emil Lindholm nostivat sinivalkoiset värit kaksoisvoittoon WRC3-luokassa sunnuntaina päättyneessä Ruotsin MM-rallissa. Eerik Pietarinen ajoi neljänneksi.

Jo Ruotsin MM-rallin avauspäivä sen osoitti, että WRC3-luokan voittotaistelu tultaisiin käymään suomalaiskuljettajien kesken. Emil Lindholm repäisi neljällä ensimmäisellä erikoiskokeella 7,7 sekunnin johdon Jari Huttuseen nähden, kun taas kolmantena ollut Johan Kristoffersson oli jäänyt kärjestä jo lähes puoli minuuttia.

Lauantai oli Huttusen näytöstä. Hyundai-kuljettaja ajoi neljälle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja kun karavaani saapui toisen yötauon viettoon, oli Huttunen napannut luokan johtoaseman haltuunsa. Huttusen ja Lindholmin ero tässä vaiheessa kilpailua oli 3,4 sekuntia, kun ajamatta oli enää yksi erikoiskoe.

Suomalaiskuljettajien hieno voittotaistelu meni lopulta Huttusen nimiin, joka sunnuntaina ajetulla kilpailun viimeisellä erikoiskokeella päihitti Lindholmin 1,6 sekunnilla ja näin ollen voittomarginaaliksi tuli tasan viisi sekuntia. Kun viimeisen erikoiskokeen maalissa tv-ryhmän edustaja ilmoitti Huttuselle tämän voittaneen luokkansa, ei kiuruveteläisen tarvinnut siinä kohtaa teeskennellä hymyä. Ilo ja onnistumisen riemu olivat aitoa, juuri tätä Huttunen urallaan tässä kohtaa tarvitsi.

– Vauhtimme oli viikonloppuna kyllä ihan maksimit. Kaikki onnistui, mutta älyttömiä riskejä ei kuitenkaan tarvinnut ottaa. Kello tykkäsi eniten erikoiskokeista joilla oli pitoa. Pieniä teknisiä murheita oli matkan varrella, mutta ne eivät vaikuttaneet suoritukseen mitenkään, myös RC2-luokan epävirallisen yleiskilpailun nimiinsä vienyt Huttunen kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Niistä pienistä teknisistä murheista saatiin lisäinfoa rallin jälkeisessä virallisessa lehdistötilaisuudessa, missä Huttunen kertoi perjantaina Hyundain vaihdelaatikon hieman reistailleen ja lauantaina puolestaan öljypohja oli päästänyt lähes kaikki öljyt ulos moottorista.

– Hieno suoritus Jarilta! Vauhti oli kohdallaan koko ajan, eikä virheitä tullut, vaikka olosuhteet olivat todella rajut. Toivottavasti tämä poikii Jarille enemmän kisoja tulevaisuudessa, Huttusen manageri Marcus Grönholm korosti.

25-vuotiaalle Huttuselle nyt tullut luokkavoitto oli MM-sarjan osalta uran 15. MM-rallissa kolmas. Kesällä 2017 Huttunen ajoi WRC2-luokan voittoon Suomessa ja kolme viikkoa myöhemmin tuli etuvetoluokan ykkössija Saksan asfaltilta. Nyt tulleen WRC3-luokan (vastaa vanhempaa WRC2-luokkaa) ykkössijan Huttunen arvostaa uransa tähänastisista saavutuksista korkeimmalle.

– Urani hienoin voitto! Arvostan tämän korkeammalle kuin vuoden 2017 voiton Jyväskylässä. Isot kiitokset meitä ajattavalle 2Brally-tiimille, kaikki toimi hienosti! Kiitos kuuluu myös Printsport Racingille tärkeän testiviikonlopun järjestämisestä. Nyt pääsimme jälleen näyttämään mihin vauhtimme riittää, kun valmistautuminen meni putkeen ja auto osui hyvin käteen, Huttunen iloitsi.

Huttuselle kattava testisessio, kaksi päivää Keski-Suomessa ja testikilometrejä yhteensä noin 200, ennen varsinaista kilpailua olikin tarpeen, sillä edellisen kunnon rallinsa hän oli ajanut viime kesänä Jyväskylässä, Suomen MM-rallin merkeissä. Kartanlukija Mikko Lukka, 45, pääsi juhlimaan nyt toisen kerran urallaan luokkavoittoa MM-sarjassa. Edellinen tuli Suomen MM-rallista vuonna 2013, kun Lukka nappasi yhdessä Andreas Ambergin kanssa junioriluokan ykkössijan.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Meksikossa 12.-15. maaliskuuta.

Ruotsin MM-ralli ja RC2-luokan tulokset

WRC2

1) Mads Östberg (Citroen) 1.15.53,1
2) Ole Christian Veiby (Hyundai) + 23,4
3) Pontus Tidemand (Skoda) + 37,7
4) Adrien Fourmaux (Ford) + 3.06,5
5) Rhys Yates (Ford) + 3.14,2
6) Nikolay Gryazin (Hyundai) + 4.10,6

Östbergin keskinopeus: 117,5 km/h
Pohja-ajat: Östberg 7, Veiby 2

WRC3

1) Jari Huttunen (Hyundai) 1.15.46,1
2) Emil Lindholm (Skoda) + 5,0
3) Johan Kristoffersson (Volkswagen) + 31,3
4) Eerik Pietarinen (Skoda) + 1.12,2
5) Oliver Solberg (Skoda) + 2.23,2
6) Filip Mares (Skoda) + 3.41,9
7) Raul Jeets (Skoda) + 4.37,2
8) Michal Solowow (Skoda) + 6.19,9
9) Joakim Roman (Skoda) + 11.20,0

Huttusen keskinopeus: 117,6 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 4, Lindholm 3, Kristoffersson 1, Solberg 1

Epävirallinen yleiskilpailu

1) Jari Huttunen (Hyundai) 1.15.46,1
2) Emil Lindholm (Skoda) + 5,0
3) Mads Östberg (Citroen) + 7,0
4) Ole Christian Veiby (Hyundai) + 30,4
5) Johan Kristoffersson (Volkswagen) + 31,3
6) Pontus Tidemand (Skoda) + 44,7
7) Eerik Pietarinen (Skoda) + 1.12,2
8) Oliver Solberg (Skoda) + 2.23,2
9) Adrien Fourmaux (Ford) + 3.13,5
10) Rhys Yates (Ford) + 3.21,2

Huttusen keskinopeus: 117,6 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 4, Lindholm 2, Veiby 2, Kristoffersson 1

Lue myös! Huttuselle kaksi MM-rallia ja Puolan rallisarja – “Vauhti riittää vaikka mihin” (13.2.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit