Suomalaisille menestystä Historic-rallin EM-sarjassa

20.11.2018 / 07:16
Sverre Norrgård ja kartanlukija Ari Koponen Unkarin päätösosakilpailussa.

[ A- ] / [ A+ ]

Historic-rallin EM-sarja päättyi Unkarissa ajetun Mecsek Rallin merkeissä, joka oli kauden kahdeksas osakilpailu. Suomalaiskuljettajat saavuttivat EM-hopeaa tiimien välisessä kilpailussa, sekä kuljettajien puolella Sverre Norrgård, sekä hänen kartanlukijansa Ari Koponen EM-pronssia kategoriassa 1.

Oikeastaan Sverre Norrgårdin ja Ari Koposen mitalit oli ratkaistu jo edellisessä osakilpailussa Italian Elban saarella syyskuun loppupuolella. Piste-erot kun olivat sellaiset, että muutoksia kolmen ensimmäisen sijoituksissa ei enää tapahtuisi. Kategorian kärkikaksikko, Italian Antonio Parisi ja Carlo Fiorito, olivat jo pistesaldonsa täyttäneet, eikä heitä nähty Unkarissa. Parisi voitti kuudesta ajamastaan kisasta viisi ja oli kerran kolmas.

Norrgård sai vielä laskea Unkarin kilpailun pisteet hyväkseen, mutta kolmatta sijaa ylemmäksi ei ollut mahdollista nousta. Sarjassa ajettiin kahdeksan osakilpailua, joista kuuden parhaan tulos laskettiin loppupisteisiin. BMW 2002 TI -autolla kilpailevan Norrgårdin kausi päättyi upeasti kategoriavoittoon Unkarissa. Suomalaispari ajoi pisteille viidessä osakilpailussa ja keskeytti kerran.

Saksalainen Heiko Dlugos oli Mecsek Rallissa toinen hävittyään noin minuutin Norrgårdille. Ford Escort Twincamilla ajava Dlugos jäi EM-mitaleiden ulkopuolelle ja on sarjassa neljäs, vain pisteen edellä Skoda Felicia Superilla ajavaa Pekka Anttalaista. Elias Kivitilan sijoitus sarjassa on kuudes ja Jari Hyvärisen seitsemäs. Anttalainen on tänä vuonna ajanut vain kolme kilpailua, Kivitila kaksi ja Hyvärinen neljä.

Karttureiden puolella Antti Hietaniemi (Anttalainen) on neljäs, Timo Tuominen (Kivitila) viides ja Jarno Ala-Turkia kuudes. Sarjaan pitää ilmoittautua etukäteen, mistä johtuu eroavaisuus kuljettajien ja kartanlukijoiden sijoituksissa.

Tiimien välisessä kilpailussa Suomen Historic Rally Club Finland nousi Unkarissa kolmannelta sijalta toiseksi, kun joukkueen kahden parhaiten menestyneen pisteet lisätään tiimin pisteisiin. Norrgårdin voittopisteiden lisäksi Kivitila nappasi EM-sarjassa toiseksi korkeimmat pisteet sijoittuessaan Mecsek Rallissa kolmanneksi. Kakkosena olleen Rododendri Historic Rallyn kuljettajia ei Unkarissa ollut, joten viiden pisteen erolla suomalaisjoukkue nousi kakkoseksi.

Sarjan ulkopuolella ajanut lammilainen Esa Peltonen sijoittui Unkarin päätösosakilpailussa kategoriassa 3 toiseksi, kun isäntämaan Feren Wirtmann voitti. Muut suomalaiskuljettajat, Pentti Veikkanen, Jari Latvala ja Klaus Wilkman, keskeyttivät teknisiin vikoihin. Ensimmäisen päivän ja kahdeksan erikoiskokeen jälkeen Wirtmann johti, Latvala oli toisena ja Veikkanen kolmantena. Viimeistä edellisellä pätkällä myös isäntämaata edustanut Laszlo Mekler kiilasi suomalaiskaksikon edelle tuloksissa, minkä jälkeen suomalaiset joutuivat vaikeuksiin ja keskeyttivät.

Lue myös! Historic-rallin EM-sarjan 2018 loppupisteet

Teksti: Kikka Kuosmanen


Facebook kommentit