Suomalaisittain historialliset kartingin MM-kisat syksyllä Alahärmässä – “Pitkä prosessi ja todella kova juttu”

12.12.2018 / 08:30
Kartingin EM-kisat 2017 Alahärmässä (Kuva: Hannu Rainamo / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Kauhavan Alahärmässä, PowerParkin radalla, mitellään ensi vuoden syyskuussa kartingin maailmanmestaruudesta. Suuri kansainvälinen tapahtuma on mittava ponnistus autourheiluliitto AKK:lle, sekä sen Flying Finn -kokonaisuudelle. Flying Finn Race tarjoilee maailmanluokan tähtiä ja odotusarvot suomalaismenestyksestä ovat korkealla.

Kartingin MM-kilpailua ei aiemmin olla Suomessa ns. kerrasta poikki -menetelmällä ajettu. Flying Finn Race on paitsi merkittävä näyttämö suomalaiselle autourheilutapahtuman rakentamiselle, myös suomalaisille, eteenpäin pyrkiville karting-kuljettajille.

– Kilpailun saaminen Suomeen on ollut pitkä prosessi ja todella kova juttu. Ensimmäiset kontaktit asiasta FIA:n suuntaan otettiin jo viisi vuotta sitten. Meitä eniten puoltaa se, että Suomessa 2017 järjestetty kartingin EM-kisa oli järjestelyiltään ja myös puitteiltaan huipputasoinen, iloitsee AKK:n puheenjohtaja Juhani Pakari.

– Karting on nuorisolaji, joka on autourheilun kannalta todella merkittävää. Sen arvokilpailun saaminen Suomeen on erityistä. Jo EM-kisoissa katsomot olivat täynnä ja näimme huikean kisan. Kuljettajat, tiimit ja CIK-FIA kehuivat kilpailua parhaaksi näkemäkseen ja maailmalla ajavat, jo eteenpäin urallaan menneet kuljettajamme hehkuttavat kilpailun saamista Suomeen, Pakari jatkaa.

Tänä vuonna Kristianstadissa, Ruotsissa järjestetty kartingin MM-kilpailu keräsi pelkästään kilpailijoita yli 200. Kristianstadin kisassa paikalla olivat kartingin kattojärjestön CIK-FIA:n presidentti ja entinen Formula 1 kuljettaja Felipe Massa, sekä Formula 1:n maailmanmestari Nico Rosberg, joka päälliköi omaa tiimiään. Kauhavan Alahärmässä saatetaan hyvinkin nähdä heidän lisäkseen niin ikään omaa tiimiään luotsaava F1-konkari Ralf Schumacher, sekä poikansa karting-uraa tukeva ja seuraava Juan Pablo Montoya.

Panostus Flying Finn Raceen tulee olemaan merkittävää laajalla rintamalla. Järjestelytoimikunnan asiantuntijajäsenenä toimiva autourheilulegenda Jyrki Järvilehto odottaa hihojen käärimistä innolla.

– On hienoa olla mukana järjestämässä kartingin MM-kisoja kotimaassa. AKK:lla itsellään on huikea kokemus tapahtumien järjestämisestä, joten varmasti hieno kisa on tulossa. Uskon, että saan tuotua järjestelyihin omaa näkemystäni. PowerPark on upea ympäristö järjestää kilpailu, se on rakennettu kansainvälisellä maulla niin miljöön, kuin radankin puolesta, Järvilehto hehkuttaa.

Järvilehto kuvailee tapahtumaa ainutlaatuiseksi sekä lajin, perinteiden, että menestyksen kannalta.

– Tämä on hieno jatkumo viime vuonna järjestetyille EM-kisoille. Kyseessä on uniikki juttu paitsi suomalaiselle autourheilulle, myös ihmisille katsomossa ja radalla. Pienet juniorit pääsevät näkemään lähietäisyydeltä MM-kilpailun, jossa ratkotaan maailmanmestaruus. Kartingissa kilpailu on äärimmäisen kovaa, joten jos pystyy ajamaan kärkeen MM-tasolla, portaat eteenpäin ovat avoimet, Järvilehto muistuttaa.

Flying Finn -konseptin alle rakentunut suomalainen autourheilijapolku on tuottanut maailmalle osaavia suomalaisia autourheilun huippuja. Flying Finn -teema kulkee AKK:n tapahtumissa mukana vuonna 2019 aina rallin SM-sarjan kauden avauksesta Neste Ralliin, huipentuen syyskuun alussa kartingin MM-kisoihin, Flying Finn Raceen.

– Nyt pääsemme syyskuussa nauttimaan MM-tasoisesta Flying Finn Racesta, jossa nähtäneen kaikkien aikojen kattaus menestysvalmiita suomalaiskuljettajia, Pakari korostaa.

Teksti: AKK:n tiedote


Facebook kommentit