Suomalaisjuniorit kovin tavoittein Viron sorateille – “Se on tulos tai ulos”

14.7.2022 / 19:01
Lauri Joona on junioreiden pisteissä ennen Viron MM-rallia toisena (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin junioreiden MM-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Viron nopeilla sorateillä. Suomalaiskuljettajat Lauri Joona ja Sami Pajari lähtevät kilpailuun kovin tavoittein.

Siinä missä rallin MM-sarjassa pääluokan osalta Virossa ylitetään kauden puoliväli, ollaan junioreiden MM-sarjan puolella päästy jo kauden toiseksi viimeiseen osakilpailuun. Tänä viikonloppuna ajettavan Viron MM-rallin jälkeen juniorit taistelevat MM-pisteistä vielä Kreikassa syyskuussa, jonka jälkeen tiedetään kauden 2022 maailmanmestari, sekä muut mitalistit.

Vaikka junioreiden MM-sarjaa johtaakin Jon Armstrong, ovat sarjan molemmat suomalaiskuljettajat edelleen vahvasti mukana mestaruustaistelussa. Kroatiasta luokkavoiton napannut ja Ruotsissa, sekä Portugalissa toiseksi sijoittunut Lauri Joona, 25, on vain pisteen päässä Armstrongista, joka tänä vuonna oli ykkönen Ruotsissa, mutta jäi neljänneksi sekä Kroatiassa, että Portugalissa. Viidestä kilpailusta loppupisteisiin huomioidaan neljä parasta tulosta.

– Kun sarjatilannetta katsoo, meille ei riitä enää toinen sija. Tai ei siis saada siitä mitään hyötyä pistetilanteessa, kun yksi kilpailu pudotetaan loppupisteissä pois. Voittoa lähdetään metsästämään ja mahdollisimman paljon pohja-aikapisteitä. Kaikki laitetaan peliin ja kovaa koitetaan lähteä syöttämään. Se on “tulos tai ulos”, Joona vakuuttaa tiedotteessaan.

Joonan mainitsemat pohja-aikapisteet tarkoittavat junioreiden kohdalla sitä, että jokaisesta ajetusta pätkäpohjasta kuljettaja palkitaan yhdellä lisäpisteellä. Vaikka Armstrongin tulosrivi kalpeneekin Joonan tulosrivin rinnalla, nousee britti kuitenkin suomalaisen edelle tässä vaiheessa kautta, koska pohja-aikapisteitä (18-5) on Armstrongilla selkeästi enemmän.

Viime vuonna Joona sijoittui Viron MM-rallissa junioreissa neljänneksi. Eteläisen naapurivaltiomme kilpailu saa Joonalta kehuja osakseen.

– Kyllä Viron ralli on yksi hienoimmista kisoista MM-kalenterissa. Se on ajettava kilpailu, ei tarvitse niin paljoa miettiä autoa kuin jossain “raffimmassa” sorakisassa. Hyppyjä on paljon, hienoa, että pääsee ilmaan. Rally3 Fiestan pitäisi aika hyvin toimia hypyissä, Joona ennakoi.

 

Sami Pajari vauhdissa Viron MM-rallin testierikoiskokeella torstaina (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Voittoahan se vähän huutelisi”

Sami Pajari, 20, on junioreiden hallitseva maailmanmestari, mutta tällä hetkellä lahtelainen on mestaruustaistelussa takaa-ajajan roolissa. Ruotsissa Pajarin kilpailua häiritsivät auton tekniikkamurheet, kun taas Kroatiassa taival päättyi ulosajoon. Voitto Portugalista nosti kuitenkin Pajarin jälleen mukaan mestaruustaisteluun, eroa Armstrongiin ennen Viron osakilpailua on 11 pistettä. Pajari on Viron MM-rallin JWRC-luokan hallitseva voittaja.

– Voittoahan se vähän huutelisi, mikäli halutaan pitää mestaruushaaveet elossa. Perjantai tulee olemaan tärkeä päivä ja se varmasti antaa suuntaa loppukisalle, etenkin, kun reitti on kaikille suurelta osin tuttu viime vuodelta. Viime vuonna oli lämpöä lähes 40 astetta. Nyt ei onneksi sitä huolta ole. Toisaalta ennustetut sateet saattavat tehdä tiestöstä tosi mutaisen, kun tiepohjat ovat muutoinkin täällä pehmeitä, Pajari korostaa.

Armstrongin, Joonan ja Pajarin lisäksi Virossa junioreiden MM-pisteistä taistelevat isäntämaan Robert Virves, irlantilainen William Creighton, sekä kenialainen McRae Kimathi. Lisäksi WRC3-luokassa mukana nähdään Virvesin maanmies Kasper Kasari, sekä ensimmäistä kertaa urallaan MM-ralliin osallistuva Roope Korhonen, 23.

– Jos eteenpäin urallaan meinaa, niin ulkomailta on kokemusta saatava ja siinä mielessä Viro on hyvä aloitus. Saadaan ajaa parhaita vastaan. Nimeä esiin ja onko se sitten “podiumpaikka” vai voitto, sitä en nyt tiedä, mutta siitä voi jokainen tehdä johtopäätöksensä mitä haetaan, Korhonen naulasi tavoitteensa MM-debyyttiin.

Laukaasta kotoisin oleva Korhonen nappasi viime kaudella rallin SM-sarjan kovatasoisesta etuvetoluokasta SM-pronssia ja tänä vuonna kolme luokkavoittoa ovat nostaneet Korhosen SM3-luokan pistejohtoon, kun ajamatta on vielä kaksi osakilpailua. SM3-luokassa kilpaillaan tänä vuonna Fordin Rally3-autoilla, eli samalla kalustolla millä Joona, Pajari ja kumppanit taistelevat paremmuudesta junioreiden MM-sarjassa.

Viron MM-ralli käynnistyy tänään torstaina kello 20.38, kun 24 erikoiskokeen ja 313,84 ek-kilometrin urakan avaa lyhyt yleisöerikoiskoe. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

Junioreiden MM-pisteet 3/5 osakilpailun jälkeen

1) Jon Armstrong (GBR) 67
2) Lauri Joona 66
3) Sami Pajari 56
4) Robert Virves (EST) 49
5) William Creighton (IRL) 28
6) McRae Kimathi (KEN) 22
7) Jean-Baptiste Franceschi (FRA) 15

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Korhonen Motorsport


Facebook kommentit