Suomalaistiimillä epäonnea: Grönholmilta hajosi vaihdelaatikko, Szabolle rengasrikko

19.9.2021 / 12:17
Niclas Grönholmin autosta hajosi vaihdelaatikko (Kuva: Jan Kåre Rafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden viides osakilpailu ajetaan tänään sunnuntaina Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. Suomalaisella GRX-SET-tiimillä oli ensimmäisessä alkuerävaiheessa runsaasti epäonnea.

GRX-SET-tiimin molemmat kuljettajat, lauantaina Latviassa voittoa juhlinut Niclas Grönholm, sekä finaalissa neljänneksi ajanut Krisztian Szabo, avasivat sunnuntain alkuerät samassa lähdössä. Grönholm starttasi MM-sarjan kauden viidennen osakilpailun ensimmäisen alkuerävaiheen toiseen lähtöön neljännestä ruudusta, kun taas Szabon lähtöruutu oli numero kaksi. Samassa lähdössä mukana olivat myös Kevin Abbring, sekä Dan Öberg.

Vaikka Grönholmin lähtöpaikka olikin huonoin, nappasi inkoolainen huippustartin myötä kärkipaikan haltuunsa ensimmäisen mutkan jälkeen ja aivan kuten lauantaina kilpailun ratkaisuhetkillä, ikkunanumeroilla 68 teipattu Hyundai suorastaan lensi kuljettajansa osaavissa käsissä. Szabon sunnuntai sen sijaan käynnistyi epäonnekkaasti, unkarilaisen kärsittyä heti avauskierroksella rengasrikon.

Grönholm näytti olevan matkalla kohti selkeää lähtövoittoa ja mitä todennäköisemmin kärkikolmikkoon oikeuttanutta aikaa ensimmäisessä alkuerässä, kunnes Szabon tavoin myös Grönholm kohtasi epäonnea.

– Kaikki meni hyvin, kunnes viimeisellä kierroksella kuudennessa mutkassa vaihdelaatikko hajosi. Se siitä, Grönholm kommentoi varikolla ensimmäisen alkuerän jälkeen samaan aikaan, kun tiimi urakoi taustalla vaihdelaatikon vaihdon kanssa.

Vaikka Grönholm joutuikin ajamaan reilut puoli kierrosta yhdellä vaihteella, kolmosvaihteella, riitti aika kuitenkin kuudenteen sijaan, kun taas Szabon alkuerät Bikerniekin radalla jatkuvat 11. sijalta.

– Päästiin maaliin. Tälläistä se välillä on, näitä sattuu joskus. Vauhti oli kuitenkin jälleen hyvällä tasolla. Ei mitään draamaa, tiimi saa vaihdettua uuden vaihdelaatikon autoon todella nopeasti. Mitään ei ole vielä menetetty, eilen olimme yhdessä alkuerässä viides ja silti saimme hyvän tuloksen aikaiseksi, lauantaina alkuerien kokonaispisteissä toiseksi sijoittunut Grönholm muistutti.

Juha Rytkönen sivusi sunnuntain ensimmäisessä alkuerässä lauantain parasta sijoitustaan, kellottamalla seitsemänneksi nopeimman ajan. Ensimmäisen alkuerävaiheen kaksi nopeinta aikaa syntyi jo ensimmäisessä lähdössä, kun kaksi maailmanmestaria, Mattias Ekström ja Johan Kristoffersson, kävivät tiukan taistelun lähtövoitosta. Ekström kukisti lopulta maanmiehensä minimaalisen pienellä 0,3 sekunnin erolla ja nappasi ensimmäisestä alkuerävaiheesta voiton.

– Johan oli erittäin nopea ja näytti, että hän on saanut autoaan paremmaksi verrattuna eiliseen. Meidän pitää löytää lisää nopeutta, mikäli haluamme tänään ajaa voitosta, Ekström korosti alkuerävoitostaan huolimatta.

Ekströmin tiimikaveri Timo Scheider oli kolmas ja samassa lähdössä saksalaisen kanssa ajanut MM-pistejohtaja Timmy Hansen neljäs. MM-pistekakkonen Kevin Hansen kolaroi startin jälkeen Rytkösen kanssa sillä seurauksella, että Hansenin veljeksistä nuorempi ajautui päin rengasvallia. Ruotsalainen pääsi kuitenkin jatkamaan, mutta sijoitus alkueräavauksessa oli vasta yhdeksäs.

Toinen alkuerävaihe käynnistyy kello 13.06. Grönholm ja Rytkönen ovat molemmat toisessa lähdössä, Grönholm toisessa ja Rytkönen kolmannessa ruudussa. Samaisessa lähdössä paalupaikalta matkaan lähtee Abbring, kun taas neljänteen lähtöruutuun asettuu Enzo Ide.

1. alkuerän tulokset

1) Mattias Ekström SWE (Seat) 3.20,668
2) Johan Kristoffersson SWE (Audi) + 0,317
3) Timo Scheider GER (Seat) + 0,908
4) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 1,607
5) Kevin Abbring NED (Renault) + 2,573
6) Niclas Grönholm (Hyundai) + 3,718
7) Juha Rytkönen (Ford) + 5,700
8) Enzo Ide BEL (Audi) + 5,998
9) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 11,880
10) Dan Öberg SWE (Volkswagen) + 16,763
11) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 45,366

Sunnuntain aikataulu

13.06 – MM RX1 2. alkuerät
13.33 – EM RX1 4. alkuerät
15.06 – MM RX1 3. alkuerät
15.33 – EM RX1 semifinaalit
17.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali, EM RX1 finaali

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+


Facebook kommentit