Suomen MM-rallille historiallisen myöhäinen ajankohta – “Paras ratkaisu”

20.4.2021 / 17:00
Ott Tänakin voitonriemua Suomen MM-rallissa kesällä 2019 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Koronapandemian aiheuttamat muutokset rallin MM-sarjassa saivat jatkoa tänään tiistaina, kun viime vuonna kokonaan peruttu Suomen MM-ralli tiedotti tämänvuotisen kilpailun uudesta ajankohdasta.

Alun perin Suomen MM-ralli Jyväskylän seudulla oli tarkoitus ajaa tänä vuonna heinä-elokuun vaihteessa, mutta nyt Keski-Suomen “sorasirkus” siirtyy syys-lokakuun vaihteeseen. Uusi ajankohta on 30. syyskuuta – 3. lokakuuta ja tällä muutoksella haetaan luonnollisesti lisäaikaa sille, että uusi ajankohta tarjoaisi järjestäjälle mahdollisuuden ottaa tapahtumaan mukaan myös yleisöä.

– Haluaisimme tottakai, että Suomen MM-ralli ajettaisiin kesällä, mutta vallitsevan koronaviruspandemiatilanteen takia emme voineet jatkaa tapahtuman valmisteluja sellaisessa tilanteessa, jossa yleisön mahdollisuus osallistua tapahtumaan on epävarmalla pohjalla, Suomen MM-rallin järjestelyistä vastaavan AKK Sports Oy:n toimitusjohtaja Riku Bitter taustoittaa tiedotteessa syitä muutokselle.

Suomessa on ajettu tänä vuonna jo yksi MM-ralli, Rovaniemellä helmikuussa. Arctic Rally Finland nimeä kantaneeseen talviralliin ei yleisöä erikoiskokeille päästetty.

– Toisin kuin helmikuussa menestyksekkäästi järjestetty Arctic Rally Finland, Suomen MM-ralli (Jyväskylässä) on hyvin pitkälti katsojille räätälöity tapahtuma ja me tarvitsemme rallifaneja onnistuneen tapahtuman luomiseen. Vaikka vielä ei olekaan täyttä varmuutta siitä, voimmeko toivottaa katsojat tervetulleiksi lokakuussakaan, toivomme, että rokotusohjelman saaminen hyvään vauhtiin voi edesauttaa asiaa, Bitter sanoo.

Tiedotteen mukaan Suomen MM-rallin uuden ajankohdan nyt varmistuttua, käynnissä ovat kilpailureitin viimeistelytyöt. Rallin keskuspaikka huoltoparkkeineen tulee sijaitsemaan aiempien vuosien tapaan Jyväskylän Paviljongissa.

– Haluamme kiittää kaikkia paikallisia viranomaistahoja, sekä kansainvälisen autoliitto FIA:n ja WRC Promoterin edustajia siitä, että uudet päivämäärät saatiin sovitettua kalenteriin. Pahoittelemme muutoksesta mahdollisesti aiheutuvaa vaivaa, mutta olemme kuitenkin vakuuttuneita siitä, että tämä on rallin, sidosryhmien ja kaikkien fanien kannalta paras ratkaisu, Bitter vakuuttaa.

Vaikka syksy ajankohtana ei Jyväskylän Suurajoille ja Suomen MM-rallille vieras asia olekaan, niin näin myöhäisenä ajankohtana ei Keski-Suomessa ole aiemmin rallin MM-sarjaa ajettu. Suurajojen aikaan, ennen EM- ja MM-rallien aikakautta, myöhäisin päättymispäivä oli vuoden 1952 kilpailussa, kun maaliin saavuttiin 14. syyskuuta. Vuosina 1975-1985 Jyväskylässä ajettiin MM-ralli aina elokuun viimeisenä viikonloppuna.

Vuoden 1986 Suomen MM-ralli “kaasutteli” ensimmäistä kertaa syyskuun puolelle, kun ajankohta oli 5.-7. syyskuuta. Vuoteen 1997 asti kilpailu sijoittui aina elokuun viimeiseen viikonloppuun, kunnes vuonna 1998 aikataulu aikaistui viikolla. Sen jälkeen ajankohta oli pitkään elokuussa, mutta viikko vaihteli vuodesta riippuen. Vuonna 2008 ajettiin ensimmäistä kertaa heinä-elokuun vaihteessa ja vuoden 2010 kilpailu oli ensimmäinen, joka ajettiin heinäkuun puolella.

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Kroatiassa.

Rallin MM-sarjan kilpailukalenteri 2021

22.04.-25.04. Kroatia
20.05.-23.05. Portugali
03.06.-06.06. Italia
24.06.-27.06. Kenia
15.07.-18.07. Viro
13.08.-15.08. Belgia
09.09.-12.09. Kreikka
30.09.-03.10. Jyväskylä
14.10.-17.10. Espanja
11.11.-14.11. Japani

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit