Suomen MM-rallin reitti pohjautuu viimevuotiseen, Leustu tekee paluun

20.2.2019 / 07:30
Suomen MM-ralli ajetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

1.-4. elokuuta ajettavan Suomen MM-rallin reitti pohjautuu viimevuotiseen mestarireseptiin. Uudet mausteet, kuten Leustun paluu, luovat kuitenkin kilpailusta jälleen huippujännittävän yhteensä 23 vuoristoratamaisen erikoiskokeen voimin Keski-Suomen sorateillä.

Suomen MM-ralli käynnistyy tuttuun tapaan Harjun erikoiskokeella Jyväskylän ydinkeskustassa torstai-iltana 1. elokuuta. Vuoden 2014 Suomen MM-rallissa 16 vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt Harju on vakiinnuttanut paikkansa rallikansan sydämissä.

– Harju on edelleen todella suosittu. Kyseessähän on täysipainoinen erikoiskoe, missä mennään niin soralla, kuin asfaltilla suomalaiseen tapaan puiden välissä. Harjulla on tarjottavaa niin kuskeille, katsojille, kuin kumppaneille, kehuu Neste Rallin apulaiskilpailunjohtaja ja reittivastaava Kari Nuutinen.

Harjun jälkeen suunnataan iltahuoltoon Jyväskylän Paviljongille. Huoltoparkin ohella tapahtumavieraat pääsevät nauttimaan tänä vuonna rallista myös Paviljongin Ympyrätorilla, jossa kilpailun käänteitä on mahdollista seurata koko viikonlopun ajan WRC All Live -lähetysten kautta jättiscreeniltä, ympärille levittäytyvien palveluiden täydentämänä.

Perjantaina erikoiskokeiden nimet ovat säilyneet samoina viime vuodesta, mutta kuljettajia ei päästetä täysin tuudittautumaan vanhaan kaavaan. Aamun avaa Oittila, joka ajettiin vuonna 2018 iltapäivähuollon jälkeen hurjan kansansuosion vauhdittamana.

– Viime vuonna Oittila oli käytännössä loppuunmyyty. Sinne jouduttiin sulkemaan lähestymistiet ja kilpailijoiden oli vaikea päästä erikoiskokeelle. Päädyttiin siirtämään erikoiskoe tänä vuonna heti aamuun, jolloin liikenteen sujuvuus pystytään turvaamaan, Nuutinen taustoittaa.

Oittilan jälkeen perjantaina vuorossa ovat viime vuodelta tutut Moksi, Urria, Ässämäki ja Äänekoski.

 

 

“Alku ajettu viimeksi 1997, nykykuljettajille tuntematonta”

Kolmas ajopäivä alkaa Pihlajakosken postikorttimaisemissa. Tälle vuodelle Pihlajakoski on saanut täysin uuden alkuosuuden.

– Pihlajakoski on entistäkin herkullisempi pätkä. Siinä on heti alussa noin 10 kilometriä uutta tietä, jota ei ole Suomen MM-rallissa koskaan aiemmin käytetty, Nuutinen hehkuttaa.

Pihlajakoskelta siirrytään kohti perinteistä Päijälää, jossa elettiin viime vuonna rinnasta repiviä hetkiä, kun WRC2-luokkaa ylivoimaisesti johtanut Kalle Rovanperä oli lähellä keskeyttää. Lopulta nuori jyväskyläläinen teki timomäkiset ja ajoi konepelti pystyssä erikoiskokeen maaliin. Päijälästä päästään uudistuneen Kakariston kimppuun.

– Kakaristo lähtee nyt Rapsulantieltä. Alku on ajettu viimeksi vuonna 1997, joten se on nykykuljettajille tuntematonta, Nuutinen paljastaa.

Rapsulantiellä on nähty ratkaisuja jopa mahdollisesti maailmanmestaruuksienkin kannalta, kun turvallisessa johdossa vuoden 1986 kilpailun sunnuntai-päivänä silloin ajanut Markku Alen kaatoi Lanciansa ulosajossa kyseisellä tieosuudella ja menetti johtopaikkansa, sekä kallisarvoisia MM-pisteitä. Kakariston jälkeen lauantain ohjelmistossa nähdään kysytty ja haluttu paluu, kun vuorossa on Leustun erikoiskoe.

– Leustussa on paljon risteyksiä, joihin yleisö pääsee helposti. Leustu on upeaa tiestöä paitsi urheilullisesti, myös katsojakokemuksen puolesta, Nuutinen kertoo.

Kilpailu päättyy sunnuntaina kahteen kertaan ajettaviin Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskoisiin. Ruuhimäessä rallifaneja odottaa jälleen kuuluisa hyppysuora, sekä viime vuonna rallimaailman hullaannuttanut megahyppy Laukaa Areenalla. Ruuhimäen jälkimmäinen koitos on myös Power Stage -erikoiskoe, josta viisi parasta kuljettajaa saa lisäpisteitä.

– Ruuhimäestä jäi viime vuonna älyttömän hieno fiilis, kun kaikki onnistui suunnitelmien mukaan. Megahypystä on otettu mallia myös maailmalla, sillä Meksikon MM-rallin järjestäjät halusivat itselleen samantyyppisen hypyn, Nuutinen sanoo.

– Kiitos myös Laukaan kunnalle hienosta yhteistyöstä, että Ruuhimäkeä on kehitetty eteenpäin. Kuntayhteistyö on Neste Rallin kehityksen tärkeä kivijalka, jonka kautta pääsemme tarjoamaan katsojille entistä parempia kokemuksia. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös Äänekosken kunta, Nuutinen kiittelee.

 

 

Teksti: Suomen MM-rallin tiedote


Facebook kommentit