Suomen MM-rallissa 65 autokuntaa – Rallicrossin maailmanmestarilta yllätysveto

5.7.2019 / 12:00
Johan Kristoffersson on rallicrossin hallitseva maailmanmestari (Kuva: Volkswagen Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu ajetaan elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Keski-Suomen legendaarisilla sorateillä. Kilpailun virallinen osallistujalista julkistettiin perjantaina.

Mukana Suomen MM-rallissa nähdään tänä vuonna 65 autokuntaa ja niistä uuden sukupolven WRC-autoilla kilpailevia kilpailijapareja on 12. Tehdastalleista Toyota, Hyundai ja M-Sport Ford ovat liikkeellä kolmen auton voimin, kun taas Citroen ei saamiemme tietojen mukaan kovasta yrityksestään huolimatta saanut kolmatta autoa mukaan, joten ranskalaistalli on mukana kahdella autolla. Ja se 12. WRC-auto löytyy Janne Tuohinon JanPro Racing -tiimistä, jota ajaa Jouni Virtanen.

– Olen tyytyväinen listan laatuun. Esimerkiksi WRC-autoja on saman verran kuin viime vuonna, mutta muissa luokissa on pikkaisen pudotusta. Tähän vaikuttanee muun muassa se, että olemme jokseenkin kallis kisa ja esimerkiksi vakuutusten hinnat ovat nousseet, Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kommentoi kilpailun tiedotteessa.

Suomen MM-rallin aiempien vuosien yleiskilpailun voittajia mukana on viisi: hallitseva voittaja Ott Tänak, Esapekka Lappi, Kris Meeke, Jari-Matti Latvala, sekä Sebastien Ogier. Edellisen kerran Suomen MM-rallissa on nähty sama voittaja kahtena vuonna peräkkäin vuosina 2014 ja 2015, kun Latvala kirjautti kotirallistaan komean tuplan. Viimevuotiseen tapaan Latvalan ja Lapin lisäksi suomalaisedustusta WRC-tehdaskuljettajien katraaseen tuo Italiassa kesäkuussa toiseksi ajanut Teemu Suninen.

– On todella hienoa, että Toyotan lisäksi myös M-Sport ja Hyundai ovat mukana kolmella autolla. Vielä tuollaiset aivan täysin yllättävät valinnat, Craig Breen (Hyundai) ja Hayden Paddon (M-Sport), niin ei voi kuin olla mielissään. Tämä ralli on näille herroille kuitenkin nyt ensimmäinen MM-kilpailu tällä kaudella. Lisäksi kun meiltä on kotimaiset huiput mukana, niin hyvä kilpailu on varmasti tulossa. Eniten odotan Suniselta, mahdollisuudet on voittoon asti, Tarkiainen sanoo.

WRC2 Pro -luokan MM-pisteistä Suomen MM-rallissa taistelevat Skodan Kalle Rovanperä ja Eerik Pietarinen, sekä Fordin Gus Greensmith ja Eric Camilli. WRC2-luokan pisteistä puolestaan on mukaan ilmoittautunut ajamaan 10 kuljettajaa, muun muassa Nikolay Gryazin, Takamoto Katsuta, Henning Solberg, Pierre-Louis Loubet, sekä suomalaisedustuksesta vastaavat Jari Huttunen, Emil Lindholm ja Tomi Tukiainen.

Mukana WRC2-luokassa nähdään yllättäen myös rallicrossin kaksinkertainen ja kaiken lisäksi hallitseva maailmanmestari Johan Kristoffersson, joka urallaan aiemmin on osallistunut MM-ralleihin vain kolme kertaa ja jokaisella kerralla kotimaassaan Ruotsissa. Rata-autoilun vakioautojen MM-sarjaa (WTCR) tänä vuonna kiertävä Kristoffersson saapuu Jyväskylään Volkswagen Polo GTI R5 -autolla.

WRC2-luokan tulosseurannassa tullaan tottakai seuraamaan myös niitä kuljettajia, jotka eivät kalliimman osallistumismaksun takia ole MM-pisteiden keruuseen ilmoittautuneet ja heistä ehdottomasti esiin pitää nostaa rallin SM-sarjan SM1-luokan pistejohtaja Teemu Asunmaa, joka osallistuu Suomen MM-ralliin Skoda Fabia R5:llä nyt kolmatta kertaa. Kaksi vuotta sitten alavutelainen sijoittui Jyväskylässä WRC2-luokassa kaikki kuljettajat mukaan lukien kolmanneksi.

Tänä vuonna viisi osakilpailua käsittävästä junioreiden MM-sarjasta (JWRC) Suomi on kauden neljäs osakilpailu ja mukana nähdään 14 kuljettajaa. Sarjan pistejohtaja Jan Solans juhli voittoa edellisessä osakilpailussa Italiassa, mutta uran ensimmäinen Suomen MM-ralli saattaa tuottaa espanjalaiselle omat haasteensa. Näin ollen nostammekin “junnujen” ykkössuosikeiksi kaksi ruotsalaista, MM-pisteissä toisena ja kolmantena olevat Tom Kristenssonin, sekä Dennis Rådströmin.

Suomalaiskuljettajia junioreissa nähdään mukana kaksi: Flying Finn Future Star 2019 -palkinnon voittaja Sami Pajari, sekä M-Sportilta auton vuokrannut Aleksi Röyhkiö. Tässä luokassa, junioreiden MM-pistetaistelun ulkopuolella, mukana nähdään myös useita tuttuja nimiä rallin SM-sarjan SM3-luokasta, kuten muun muassa Lauri Joona, Kalle Markkanen, Arttu Lähdeniemi, sekä Patric Öhman.

Suomen MM-ralli ajetaan nelipäiväisenä kilpailuna torstaista sunnuntaihin, 1.-4. elokuuta.

Suomen MM-rallin tehdaskuljettajat 2019

Toyota Gazoo Racing

Ott Tänak
Jari-Matti Latvala
Kris Meeke

Hyundai Motorsport

Thierry Neuville
Andreas Mikkelsen
Craig Breen

Citroen Racing

Sebastien Ogier
Esapekka Lappi

M-Sport Ford

Teemu Suninen
Elfyn Evans
Hayden Paddon

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

 


Facebook kommentit