Suomen MM-rallissa käynnissä odotettu kaksintaistelu

31.7.2015 / 22:46
Jari-Matti Latvala lensi Suomen MM-rallin kärkeen Ouninpohjan toisella ajokerralla. Kuva: Jari Hotti.

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen MM-rallin ensimmäinen pitkä ajopäivä ei tuonut yllätystä voittotaisteluun. Odotettu kärkikaksikko, Volkswagen-duo Jari-Matti Latvala ja Sebastien Ogier, voittivat perjantain yhdeksästä erikoiskokeesta molemmat neljä ja lauantaille lähdetään tilanteesta missä Latvala pitää rallin kärkipaikkaa 2,6 sekunnin erolla Ogieriin. Kolmantena oleva, yhden ek-voiton päivän aikana napannut ja voimansiirron ongelmista kärsinyt Citroenin Kris Meeke on jäänyt Latvalasta jo 24 sekunnin päähän.

Jari-Matti Latvala avasi perjantain olemalla nopein Pihlajakoskella, mutta sen jälkeen Sebastien Ogier vei nimiinsä kolme erikoiskoetta peräkkäin. Päivän viidennellä erikoiskokeella, toiseen kertaan ajetulla Pihlajakoskella Latvala oli jälleen nopein ja Ouninpohjan toisella ajokerralla Suomen MM-rallin hallitseva voittaja nousi tämän vuotisessa rallissa ensimmäistä kertaa johtoon lyömällä Ogierin legendaarisella erikoiskokeella peräti viidellä sekunnilla. Ouninpohjan ensimmäisellä ajokerralla Ogier oli ollut 0,4 sekuntia nopeampi kuin Latvala, mutta suomalaisen puheet maalissa enteilivät revanssia seuraavalle ajokerralle.

– Koskaan aiemmin en ole ajanut tätä pätkää näin hyvin. Tiedän nyt missä kohtaa pitää hyökätä, Latvala hehkutti.

Eivätkä puheet jääneet vain puheiksi, vaan Latvala paransi Ogierin ensimmäisellä Ouninpohjan ajokerralla tekemää pohja-aikaa peräti 17 sekunnilla tehden Ouninpohjan uuden ennätyksen ja kirjauttaen samalla 400. erikoiskoevoittonsa MM-sarjassa kautta aikojen.

– En ole koskaan ajanut tätä näin kovaa. Minulla on nyt ihan uutta kunnioitusta tätä kohtaan, otin hypyt todella lujaa. Tämän pätkän merkitys on henkisesti tosi iso tässä rallissa, Latvala muistutti.

“Annoin kaikkeni ja lähellä kärkeä ollaan”

Volkswagenin kolmas kuljettaja, norjalainen Andreas Mikkelsen ajoi ulos Himoksella ja haaveet uran ensimmäisestä MM-voitosta kaatuivat siihen. Ogier myönsi perjantain ajopäivän jälkeen, että tallikaverin ulosajo vaikutti omaan suoritukseen. Pettynyt ei ranskalainen hallitseva maailmanmestari päiväänsä kuitenkaan ollut.

– Kun näin tallikaverin ulosajon tulokset, olen ollut varovainen. Päivä on ollut kuitenkin minulle hyvä, olen erittäin tyytyväinen. Annoin kaikkeni ja tässä sitä ollaan lähellä kärkeä, Ogier kertoi perjantain päättäneen Harjun erikoiskokeen maalissa.

Kris Meeke taistelee lauantaina yleiskilpailun kolmannesta sijasta norjalaista Mads Östbergia vastaan. Citroen-kuljettajien välinen ero perjantain jälkeen on 10,1 sekuntia.

– Ei mikään täydellinen päivä meille ja Suomessahan ei riitä 99 tai 99,5 prosenttia, vaan pitää olla 100, että pysyy tuntumassa. Meillä oli autossa yksi pikku juttu tänään, mutta ilmeni, että pystyn ajamaan sitä, vaikka se ei ollutkaan täydellinen, Meeke taustoitti.

– Päivä on ollut nautittava, mutta liikaa aikaa on kulunut taistelun kannalta. Pidän painetta päällä ja katsotaan mitä tapahtuu, Östberg totesi.

Viidentenä perjantain jälkeen oleva Hyundain Thierry Neuville on jäänyt Meekesta ja Östbergista jo reilun minuutin päähän.

– En ollut aamun vauhtiin tyytyväinen. Oli liukasta, eivätkä auton asetukset tyydyttäneet. Iltapäivä meni paremmin ja siihen olen tyytyväinen. Olen Danin (Sordo) edellä ja huomenna meillä on taistelu edessä, Neuville viittasi espanjalaiseen tallikaveriinsa, jonka ero belgialaiseen on vain 2,7 sekuntia.

Hyundain kolmas kuljettaja, Hayden Paddon, ajoi ulos kuudennella ek:lla Pihlajakoskella ja joutui keskeyttämään.

Fordeilla vaikeaa, Robert Kubica keskeytti

Fordille perjantai oli tuskainen. Ott Tänak ajoi kolmannella ek:lla kiveen ja rikkoi autostaan vasemman etuiskunvaimentimen. Elfyn Evans puolestaan ajoi kiveen Ouninpohjan ensimmäisellä ajokerralla mikä rikkoi auton takajousituksen. Tänak on yleiskilpailussa sijalla 10. perjantain jälkeen, eroa kärkeen on jo kolme ja puoli minuuttia. Evansin sijoitus on 20, eroa kärkeen jo reilut 10 minuuttia. Fordin asiakasautolla ajava Juho Hänninen ajoi tasaisen varmasti koko perjantain ja lähtee lauantaihin yleiskilpailun seitsemänneltä sijalta. Ero kärkeen tulosluettelon parhaalla ei-tehdaskuljettajalla on kaksi minuuttia ja 22 sekuntia.

Perjantain yksi epäonnisimmista kuljettajista oli torstaina hyvässä vauhdissa Harjulla ollut Fordin Robert Kubica. Puolalainen kärsi toisella ek:lla tasauspyöräongelmista, joka johtui sensoriviasta. Fordista tuli tämän myötä etuvetoinen, mutta kolmannella ek:lla Kubica kytki viallisen sensorin pois päältä ja autosta tuli jälleen nelivetoinen. Kolmannella ek:lla tuli kuitenkin lisää ongelmia. Ensin meni käsijarru ja sen jälkeen iski vielä rengasrikko. Ouninpohjalla petti laturi, Kubica pääsi vielä Himoksen läpi, mutta joutui lopulta keskeyttämään sen jälkeen.

Lauantaina ajetaan kahdeksan erikoiskoetta ja päivä käynnistyy Mökkiperässä kello 8:08. Suomen MM-rallin voittaja on selvillä sunnuntaina kahdesti ajettavan Myhinpään jälkeen.

Yleiskilpailu 10/20 ek:n jälkeen

1. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) 1:16:19,2
2. Sebastien Ogier (Volkswagen) + 2,6
3. Kris Meeke (Citroen) + 24,0
4. Mats Östberg (Citroen) + 34,1
5. Thierry Neuville (Hyundai) + 1:49,6
6. Dani Sordo (Hyundai) + 1:52,3
7. Juho Hänninen (Ford) + 2:22,5
8. Martin Prokop (Ford) + 2:46,6
9. Esapekka Lappi (Skoda) + 3:18,5
10. Ott Tänak (Ford) + 3:30,2

WRC 2

1. Esapekka Lappi (Skoda) 1:19:37,7
2. Pontus Tidemand (Skoda) + 1:08,0
3. Stephane Lefebvre (Citroen) + 1:41,9
4. Yuril Protasov (Ford) + 2:54,7
5. Jarkko Nikara (Ford) + 2:59,8
6. Scott Pedder (Ford) + 3:40,8

WRC 3

1. Quentin Gilbert (Citroen) 1:27:09,3
2. Ole Christian Veiby (Citroen) + 1:23,3
3. Henri Haapamäki (Citroen) + 1:32,4
4. Federico Della Casa (Citroen) + 2:46,1
5. Jari Huttunen (Citroen) + 3:30,6
6. Jean-Rene Perry (Citroen) + 4:32,6

Jari Hotti, Jyväskylä


Facebook kommentit