MOTORSPORT

Suomi ylsi toisena maana historialliseen rajapyykkiin rallin MM-sarjassa

Rallin MM-sarja käynnistyi 50 vuotta sitten, mutta vain kaksi maata maailmassa on isännöinyt MM-rallia 50 kertaa. Toinen näistä maista on Suomi.

Rallin MM-sarja käynnistyi vuonna 1973, eli 50 vuotta sitten. Ensimmäisenä maana 50 järjestetyn MM-rallin rajapyykin pääluokan kilpailujen osalta saavutti Italia kuluvan vuoden kesäkuussa, kun se isännöi MM-rallia Sardinian saarella 19. kerran. Ennen sitä Italiassa oli ajettu MM-rallia Sanremossa 29 kertaa ja Monzassa kaksi kertaa. Suomessa järjestettyjen MM-sarjan pääluokan kilpailut lasketaan Jyväskylästä 49 kertaa ja Rovaniemeltä kerran.

Ensi vuonna Suomen MM-ralli, Secto Rally Finland, ajetaan Jyväskylässä 1.-4. elokuuta. Kolmevuotinen jatkosopimus allekirjoitettiin tämänvuotisen Suomen MM-rallin aattona järjestetyn avajaisseremonian yhteydessä. Uuden sopimuksen myötä Suomi isännöi rallin MM-sarjan osakilpailua vuosina 2024-2026, Jyväskylän toimiessa kilpailun keskuspaikkana. Nimisponsori Secto Automotiven kanssa solmittu jatkosopimus puolestaan on voimassa vuoteen 2025 asti.

– On suuri ilo ja kunnia vahvistaa AKK Sports Oy:n puolesta, että Secto Rally Finland on osa rallin MM-sarjaa seuraavan kolmen vuoden ajan. Tapahtumamme on yksi sarjan suosituimmista ja upea estradi niin lajille itselleen kuin myös yhteistyökumppaneillemme, sekä Jyväskylän ja Keski-Suomen seuduille, AKK Sports Oy:n operatiivinen johtaja Markus Häkkinen hehkutti sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Vuonna 1973 käynnistynyt putki rallin MM-sarjan pääluokan kilpailujärjestäjänä Suomen ja Jyväskylän osalta katkesi vuonna 1995, kun FIA kierrätti MM-ralleja ja Jyväskylässä ajettiin ainoastaan etuvetoluokan MM-pisteistä. Vuodesta 1996 eteenpäin Jyväskylässä ajettiin jälleen pääluokan MM-pisteistä aina vuoteen 2020 asti. Ensimmäistä kertaa perutun Suomen MM-rallin syynä oli koronaepidemia. Vuonna 2021 Suomessa ajettiin kaksi MM-rallia, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.

Tuoreella jatkosopimuksella on Jyväskylän kaupungille iso merkitys.

– Jyväskylällä on pitkä historia rallien järjestäjäkaupunkina ja tapahtuma on meille yhteinen ylpeyden aihe. Ralleilla on tutkitusti merkittävä taloudellinen vaikutus alueellemme ja lisäksi tapahtuma tuo meille valtavasti laajaa kansainvälistä näkyvyyttä, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto korosti.

Ensi vuonna Jyväskylässä on luvassa todelliset hevosvoimien superviikot, kun MM-rallia edeltävänä viikonloppuna 100-vuotista juhlavuottaan juhlivat Kuninkuusravit järjestetään Killerin raviradalla Jyväskylässä. Kahden suurtapahtuman järjestäjät yhdessä Jyväskylän kaupungin kanssa tekevät tiivistä yhteistyötä.

– Jyväskylä on MM-rallin koti ja suurtapahtumien järjestämisessä konkari parhaasta päästä. On hienoa päästä tekemään entistäkin laajempaa yhteistyötä muun muassa markkinoinnin osalta niin kaupungin, kuin “Kunkkareiden” kanssa. Olemme myös varmoja, että yleisö innostuu nauttimaan tapahtumista puolin ja toisin ja Jyväskylässä nähdään ensi vuonna upeat showt niin Killerillä, kuin rallireitillä, Secto Rally Finlandin promoottori Tiina Lehmonen ennakoi.

Yli 10 kertaa MM-rallia isännöinneet maat

Italia 50
Suomi 50
Iso-Britannia 46
Monaco 46
Ruotsi 46
Ranska 45
Portugali 43
Kreikka 40
Argentiina 37
Kenia 32
Uusi-Seelanti 32
Espanja 30
Australia 25
Saksa 17
Meksiko 17
Norsunluurannikko 15

Faktoja Suomen MM-rallista Jyväskylässä

Ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973
Jyväskylä isännöinyt eniten MM-ralleja kautta aikojen
MM-sarjan 20 nopeimmasta kilpailusta 16 on ajettu Jyväskylässä
Historian 500. MM-ralli ajettiin Jyväskylässä vuonna 2012
Aiemmat nimet Jyväskylän Suurajot ja Neste Rally Finland

 

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-video: Killerin ravirata

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com