Suomi100: Ari Vatanen, Ford, Kreikka 1994

6.9.2017 / 18:07

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Keskiviikkona 6. syyskuuta esittelyvuorossa on Ari Vatasen Ford Escort RS Cosworth vuoden 1994 Kreikan MM-rallista. Vatanen kilpaili yhdessä kartanlukijansa Fabrizia Ponsin kanssa Kreikan röykkyisillä sorateillä yksityistiimin kalustolla ja sijoitus maalissa oli viides. Viiden kärki muodostui lopulta viidestä eri automerkistä, kun Vatasen edellä tuloksissa olivat Carlos Sainz Subarulla, Armin Schwartz Mitsubishilla, Juha Kankkunen Toyotalla, sekä Alessandro Fiorio Lancialla.

Vatanen ajoi kauden 1995 aikana yhteensä viisi MM-rallia, Kreikan lisäksi Argentiinan, Uuden-Seelannin, Suomen, sekä Iso-Britannian osakilpailut, ja paras tulos oli Argentiinasta tullut kolmas sija. Kyseessä ei ollut kuitenkaan vielä Vatasen uran viimeinen MM-palkintosijoitus, sillä vuonna 1998 Safari-rallista tuli myös kolmas sija.

Vatanen voitti rallin maailmanmestaruuden vuonna 1981 ensimmäisenä suomalaiskuljettajana kautta aikojen. Vatanen osallistui urallaan 101 MM-ralliin, voitti niistä 10 ja palkintosijoituksia kertyi yhteensä 27. Vatanen ajoi 101 MM-rallissa erikoiskokeiden pohja-aikoja 588 kappaletta, mikä on kyseisen tilaston kuudenneksi kovin noteeraus rallin MM-sarjan historiassa.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit