Suomi100: Henri Toivonen, Lancia, Wales 1985

25.8.2017 / 08:00

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Perjantaina 25. elokuuta esittelyvuorossa on Henri Toivosen Lancia Delta S4 Ison-Britannian MM-rallista vuodelta 1985. Kyseessä oli Lancian legendaarisen ralliauton historian ensimmäinen MM-ralli ja Toivonen yhdessä kartanlukijansa Neil Wilsonin kanssa ajoi sillä heti debyytissä komean voiton. Markku Alen täydensi Lancian huikeaa menestystä ajamalla kartanlukija Ilkka Kivimäen kanssa kilpailussa toiseksi.

Voitto oli Toivoselle MM-sarjassa toinen ja myös se ensimmäinen oli tullut “sumuiselta saarelta”, vuonna 1980. Toivosen kolmas ja samalla viimeiseksi jäänyt MM-voitto tuli kauden 1986 avausosakilpailusta Monte Carlosta. Toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna Korsikan MM-rallissa koettiin koko autourheilumaailmaa järkyttänyt onnettomuus, kun Toivosen ohjastama Lancia syöksyi rotkoon ja syttyi palamaan. Toivonen, sekä kartanlukija Sergio Cresto menehtyivät onnettomuudessa.

Tänään, 25. elokuuta 2017, Henri Toivosen syntymästä tulee kuluneeksi 61 vuotta.

Henri Toivosen ja Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit