Suomi100: Juha Kankkunen, Lancia, Portugali 1992

4.10.2017 / 18:16

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Keskiviikkona 4. lokakuuta esittelyvuorossa on Juha Kankkusen Lancia Delta HF Integrale Portugalin MM-rallista vuodelta 1992. Kankkunen yhdessä kartanlukijansa Juha Piirosen kanssa nappasivat Portugalista 25 vuotta sitten ylivoimaisen voiton, kun toiseksi sijoittunut Massimo Biasion hävisi reilut puolitoista minuuttia. Hienoa suomalaismenestystä täydensivät Markku Alen neljännellä ja Timo Salonen viidennellä sijalla.

Kankkunen ajoi rallissa eniten pohja-aikoja (13) ja tässä tilastossa Suomi nappasi kaksoisvoiton, kun toiseksi eniten erikoiskokeiden ykkössijoja keräsi yhdeksän pohja-aikaa tehnyt Alen. Kankkuselle kausi 1992 oli siinä mielessä varsin erikoinen, että laukaalainen ajoi kaikissa yhdeksään osallistumassaan MM-rallissa maaliin ja palkintopallille, mutta voittoja ei tuon Portugalin menestyksen lisäksi tullut kuitenkaan enempää. Kakkossijoja Kankkunen napsi kuusi kappaletta ja kahdesti sijoitus oli kolmas.

MM-pisteissä Kankkunen sijoittui Carlos Sainzin jälkeen toiseksi ja viimeisen osakilpailun jälkeen eroa oli espanjalaisen hyväksi 10 pistettä, kun ennen kahta viimeistä osakilpailua Kankkunen johti kolmella pisteellä (107-104). Sainz kuitenkin voitti sekä Espanjan, että Iso-Britannian MM-rallit Kankkusen sijoittuessa toiseksi ja kolmanneksi ja näin Sainz kruunattiin toistamiseen kolmen vuoden aikana rallin maailmanmestariksi.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit