Suomi100: Keke Rosberg, Williams, F1-kausi 1982

6.12.2017 / 08:00

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Loppiaisena, perjantaina 6. tammikuuta kuluvaa vuotta, käynnistyneen Suomi100-autojen esittelyn saa kunnian päättää yli 300 autoesittelyn jälkeen itseoikeutetusti kaikkien aikojen ensimmäinen suomalainen Formula 1:n maailmanmestari, vuonna 1982 autourheilun kuninkuusluokan valloittanut Keijo Erik Rosberg, tutummin Keke Rosberg. Mestaruusauto kantoi nimeä Williams FW08 ja sen menoa vauhditti Cosworthin V8-moottori.

F1-kausi 1982 muistetaan yhtenä kaikkien aikojen tasaisimmista, ajoihan 16 osakilpailussa 11 eri kuljettajaa voittoon ja talleista voittoa pääsi juhlimaan peräti seitsemän eri tallia. Kauden lähestyessä loppuaan, kun ajamatta oli enää viisi osakilpailua, Didier Pironi näytti olevan matkalla uransa ensimmäiseen maailmanmestaruuteensa. Toisin kuitenkin kävi.

Kauden viidenneksi viimeisessä osakilpailussa Saksassa MM-pistejohtaja Pironi kolaroi sadesäässä ajetuissa harjoituksissa Alain Prostin kanssa. Pironi katkaisi rytäkässä molemmat jalkansa ja useista leikkauksista, sekä hoitotoimenpiteistä huolimatta ranskalaisen ura autourheilun huipulla oli ohi. Pironi ei enää koskaan palannut takaisin Formula 1:n MM-sarjaan kuljettajana.

Vaikka Pironilta jäi ajamatta kauden viisi viimeistä osakilpailua, niin siitä huolimatta hän sijoittui MM-sarjassa toiseksi. MM-pronssia napannut John Watson johti MM-sarjaa kauden puolivälissä, mutta brittikään ei lopulta mestaruuteen asti yltänyt, vaan sen nappasi Keke Rosberg, joka saavutti uransa ensimmäisen F1-osakilpailuvoiton kauden 1982 kolmanneksi viimeisessä osakilpailussa, Ranskassa ajetussa Sveitsin GP:ssä.

Voiton myötä Rosberg siirtyi ensimmäistä kertaa MM-pisteissä johtoon ja johtomarginaali oli kolme pistettä. Rosbergilla oli mahdollisuus varmistaa maailmanmestaruus jo kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Italiassa, mutta Williamsin etusiipi hajosi kesken kilpailun ja varikkokäynti kesti sen verran kauan, että Rosbergin sijoitus romahti kahdeksanneksi.

Kauden viimeisessä osakilpailussa Las Vegasissa, Yhdysvalloissa Rosberg ylitti maaliviivan viidentenä ja se riitti lopulta maailmanmestaruuteen, viiden pisteen erolla ennen Pironia ja Watsonia. Maaliviivan ylittämisen jälkeen Rosberg tuuletti mestaruuttaan molemmat kädet ilmassa ollen kautta aikojen ensimmäinen suomalainen, sekä pohjoismaalainen Formula 1:n maailmanmestari.

– Vuosi on ohi, tavoite on saavutettu ja nyt on erittäin onnellinen olo. Keskiviikkona testit Englannissa, mutta sitä ennen kahden päivän talviloma, Rosberg kommentoi tuoreeltaan mestaruuden varmistumisen jälkeen Matti Kyllösen haastattelussa.

Rosberg osallistui urallaan vuosina 1978-1986 yhteensä 128 F1-osakilpailuun Theodoren, ATS:n, Wolfin, Fittipaldin, Williamsin, sekä McLarenin talleissa saavuttaen viisi osakilpailuvoittoa, yhteensä 17 palkintosijoitusta, sekä viisi paalupaikkaa. Mestaruuskaudellaan 1982 Rosberg ajoi yhden voiton (Sveitsi), kolme kakkossijaa (Long Beach, Yhdysvallat, Belgia ja Itävalta), sekä kaksi kolmatta sijaa (Hollanti ja Saksa).

Solnassa, Ruotsissa 6. joulukuuta vuonna 1948 syntynyt Keke Rosberg täyttää tänään 69 vuotta. UrheiluUutiset.com onnittelee!

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit