Suomi100: Tommi Mäkinen, Mitsubishi, Monte Carlo 1997

7.8.2017 / 07:58

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Maanantaina 7. elokuuta esittelyvuorossa on Tommi Mäkisen Mitsubishi Lancer Evo IV Monte Carlon MM-rallista 20 vuoden takaa. Vuonna 1997 Mäkinen osallistui legendaariseen Monte Carlon ralliin urallaan kolmatta kertaa ja ensimmäistä kertaa rallin päätteeksi Puuppolan mies nousi myös palkintopallille ollen kolmas. Nuotteja luki Seppo Harjanne, jolle kausi 1997 jäi viimeiseksi Mäkisen kartanlukijana.

Voittokaan ei ollut tuolloin kaukana, sillä Mäkinen johti rallia ennen viimeistä ajopäivää 24 sekunnin erolla ennen Subarun Piero Liattia. Kolmantena ajoi Fordin Carlos Sainz, joka oli jäänyt Mäkisestä 27 sekuntia. Kärkitrio oli tässä vaiheessa täysin omaa luokkaansa, sillä neljäntenä ollut Armin Schwarz (Ford) oli jäänyt kärjestä jo lähes neljä minuuttia.

Viimeinen ajopäivä käynnistyi legendaarisella Sisteronin erikoiskokeella ja nyt näyteltiin ensimmäinen näytös voittotaistelun ratkaisun suhteen. Liattin ja Sainzin rengasvalinnat osuivat täysin nappiin, kun taas Mäkisen kovempi rengasseos oli virhevalinta. Mäkinen hävisi Liattin tekemälle pohja-ajalle peräti 38 sekuntia ja putosi kolmanneksi.

Seuraavalla erikoiskokeella Mäkinen onnistui vielä ajamaan pohja-ajan ja nousi toiseksi ohi Sainzin, kahdeksan sekunnin päähän Liattista. Päätöspäivän kolmas erikoiskoe koitui kuitenkin Mäkisen voittohaaveiden kohtaloksi, kun Mitsubishi lipsahti vaakatasossa ympäri, keula osui reunamuuriin ja välijäähdyttimen putki vaurioitui. Eroa kärkeen kertyi lähes kaksi minuuttia ja Mäkinen oli ulkona voittotaistelusta. Liatti ajoi lopulta voittoon ennen Sainzia ja Mäkistä. Voitto oli Liattille uran ensimmäinen ja myös ainoaksi jäänyt MM-rallin voitto. Liatti ajoi vuosina 1990-2004 yhteensä 53 MM-rallia.

Seuraavan vuoden Monte Carlossa Mäkinen keskeytti ulosajoon, mutta vuonna 1999 tuli sitten ensimmäinen voitto ja voittoputki jatkuikin neljän kisan mittaisena aina vuoteen 2002 asti. Tuo vuoden 2002 Monte Carlon voitto Subarun ratissa jäi samalla myös Mäkisen uran viimeiseksi, kuljettajana. Kuten hyvin tiedetään, niin Mäkinenhän on kuluvana vuonna luotsannut Toyota Gazoo Racingin tallipäällikkönä rallin MM-sarjassa jo kahteen voittoon, Ruotsissa (Jari-Matti Latvala), sekä Suomessa (Esapekka Lappi).

Kauden 1997 Mäkinen avasi Monte Carlon ja Ruotsin kolmossijoilla, Keniasta tuli vielä keskeytys, mutta seitsemästä seuraavasta osakilpailusta tulleet neljä voittoa siivittivät Mäkisen uran toiseen maailmanmestaruuteen. Mäkinen juhli rallin maailmanmestaruutta neljä kertaa peräkkäin vuosina 1996-1999.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit