Suomi100: Tommi Mäkinen, Mitsubishi, Uusi-Seelanti 1999

10.8.2017 / 11:37

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Torstaina 10. elokuuta esittelyvuorossa on Tommi Mäkisen Mitsubishi Lancer Evo VI Uuden-Seelannin MM-rallista vuodelta 1999. Mäkinen yhdessä kartanlukijansa Risto Mannisenmäen kanssa saapui ruutulipulle ykkösenä ja kyseessä oli kaksikolle tuon kauden kolmas voitto, sekä ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt voitto Uuden-Seelannin MM-rallissa kautta aikojen.

Mäkinen sijoittui rallin avanneella yleisöerikoiskokeella vasta sijalle 10, mutta heti toisella erikoiskokeella Puuppolan mies nappasi pohja-ajan myötä johtoaseman itselleen ja piti sen hallussaan vakuuttavan esityksen myötä aina maaliin asti. Vuoden 1999 Uuden-Seelannin MM-ralli oli todellista suomalaisjuhlaa, sillä Mäkisen jälkeen toiseksi ajoi Juha Kankkunen ja kolmas oli Toni Gardemeister. Mäkisen voittomarginaali oli reilut puolitoista minuuttia.

Vaikka Uuden-Seelannin osakilpailun jälkeen kauden viisi viimeistä MM-rallia toivatkin Mäkiselle ainoastaan yhden voiton ja peräti kolme keskeytystä, riitti neljän voiton kausi ja 62 pistettä tuomaan Mäkiselle uran neljännen maailmanmestaruuden. Mäkinen ajoi kaikki neljä mestaruuttaan peräkkäisinä vuosina ollen rallin MM-sarjan historian ensimmäinen kuljettaja, joka on tähän saavutukseen pystynyt. Mäkisen jälkeen neljään peräkkäiseen maailmanmestaruuteen ovat 2000-luvulla pystyneet ainoastaan ranskalaiset Sebastien Loeb ja Sebastien Ogier.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit