MOTORSPORT

Susiraja kutsuu, Haapamäki tiimeineen valmis voittojahtiin – “Se on meidän tyyli”

Rallicrossin SM-sarja tekee paluun Itä-Suomeen ja Ylämyllyn radalle Liperiin viiden vuoden tauon jälkeen. Kauden avausosakilpailussa Jalasjärvellä SRC-luokassa täydellisen kilpailun ajanut Henri Haapamäki lähtee “susirajalle” jälleen kerran hyvin valmistautuneena ja voitto tottakai tavoitteena.

Rallicrossin SM-sarjan SRC-luokan hallitseva Suomen mestari Henri Haapamäki avasi kuluvan kauden komealla tavalla, kun sastamalalainen ajoi kauden avausosakilpailussa Jalasjärvellä kolme viikkoa sitten voittoon maksimipistein. Haapamäki oli ykkönen niin alkuerissä, semifinaalissa, kuin finaalissakin. Selvää on, että kun uusi kausi lähti käyntiin näin hienosti, niin seuraavaan osakilpailuun lähdettäessä fiilis on kuljettajalla ja koko tiimillä entistäkin korkeammalla.

– Kyllä, fiilis on erittäin hyvä, ei mitään valittamista! Auto on käyty täysin läpi Jalasjärven jälkeen. Vaikka sieltä tulikin se jackpot, niin ei silti ole hyvän olon tunnetta annettu päästä valloilleen, vaan käytiin auto läpi ja kaikki on kunnossa, Haapamäki taustoittaa tunnelmistaan pari päivää ennen lähestyvää kilpailua.

Autourheilussa tiimit usein sanovat kilpailujen välissä, että auto on käyty täysin läpi, mutta mitä kaikkea siihen urakkaan sitten sisältyy?

– Jalasjärvellä kilpailun jälkeen, ennen kuin auto laitettiin bussiin, niin se pestiin. Siitä sitten auto kotiin ja pukille pihalle, pyörät pois, pestään kaikki paikat, puretaan sisälokasuojat. Siitä takaisin talliin, tarkistetaan kaikki taka-akselin pultit, iskunvaimentimien yläpäiden pultit, kardaanin pultit, vaihdelaatikon kiinnitykset, sekä perään, vaihdelaatikkoon ja moottoriin uudet öljyt, sekä moottorinöljyn suodatin, Haapamäki luettelee tehtävälistaa.

Luonnollisesti myös auton sydän eli moottori saa oman huolellisen käsittelynsä.

– Kisa-insinööri käy moottorin tiedonkeruun huolellisesti läpi heti kilpailun jälkeen ja tutkii, että moottorissa kaikki toimii virheettömästi joka tilanteessa.

Haapamäen tiimissä huolellinen työ auton ympärillä kilpailujen välissä on jo tuttu rutiini ja ehdottomasti yksi niistä menestyksen avaintekijöistä.

– Se on meidän tyyli, kaikki varmistetaan sataan kertaan ja se on varmaankin tullut rallivuosilta, rallissa kun mennään momenttiavaimen kanssa ja kokeillaan kiinni olevat pultit, että naksahtaa varmasti. Sieltä se on meidän toimintaan periytynyt. Ja kun rahalliset varat mitä on käytössä, on hyvin tiedossa, niin on pakko olla todella tarkkana, ettei mitään tyhmyyttään riko. Esimerkiksi, että jotain irtoaa ja siitä markan viasta alkaa lumipalloefekti.

Ylämyllyn rata sijaitsee Liperissä, noin 10 kilometriä Joensuusta länteen. Rata on 1080 metriä pitkä, josta 65 prosenttia on soraa ja 35 prosenttia asfalttia.

– Kolme kertaa olen siellä ajanut EVK-Liigan kilpailun, joten paikka on tuttu. Rata on erittäin hieno ja vauhdikas, tykkään kyllä ja käsittääkseni kaikki kuljettajat siitä tykkää. Samalla se on myös rata, missä pitää malttaa ja missä on vaikeaa tehdä hyvä kierrosaika. Uskoisin, että sopii hyvin myös meidän kalustolle, koska siellä on paljon löysää soraosuutta, missä vaaditaan hyvää vetopitoa, Haapamäki kuvailee.

Vaikka Sastamalasta, Pirkanmaan maakunnasta, onkin Itä-Suomeen ja Joensuuhun varsin pitkä matka, kävi Haapamäki tuttuun tyyliinsä ajamassa radalla kilpailuun valmistavat testit viikko ennen varsinaista kilpailua.

– 500 kilometriä per suunta hikoiltiin tossa 82 mallin linja-autossa. Päivä Ylämyllyllä “runtattiin” menemään ja muutettiin autoa taas aika paljon. Jotenkin tuntui, että se olisi nyt parempi, mutta se tietysti nähdään sitten vasta kilpailussa, että miten muutokset on onnistunut, Haapamäki korostaa.

Ylämyllyllä SRC-luokassa mukana on 18 kuljettajaa ja tottakai avausosakilpailun jälkeisen pistetilanteen koko kärkikuusikko.

– Hyvää, rehtiä kilpailua odotetaan ja suurella mielenkiinnolla lähdetään katsomaan mikä on muiden vauhti kuivalla, Haapamäki totesi lopuksi viitaten tuoreimpaan sääennusteeseen, jonka mukaan lauantaina kilpailun aikaan päästäisiin ajamaan ilman sadetta.

SRC:n pistetilanne 1/5 osakilpailua

1) Henri Haapamäki 30
2) Jussi Klemola 24
3) Christian Jensen 23
4) Joni-Pekka Rajala 22
5) Olli Lahti 16
6) Tomi Koirikivi 15

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com