Syntymäpäiväsankari Rovanperältä mestarillinen näytös – “Loistava päivä”

1.10.2022 / 08:12
Kalle Rovanperä teki vakuuttavaa työtä lauantaina (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Uudessa-Seelannissa. Lauantaista tuli MM-pistejohtaja ja syntymäpäiväsankari Kalle Rovanperän näytös.

Kalle Rovanperä sai juuri lauantain ajopäivän alla huonoja uutisia, kun MM-pistejohtajalle tuomittiin viiden sekunnin aikasakko torstain yleisöerikoiskokeen tapahtumista. Vaikka ero kärkeen kasvoikin seitsemästä sekunnista 12 sekuntiin, ei Rovanperä antanut sen häiritä tekemistään, vaan Toyota-kuljettaja meni ja ajoi hurmiossa kuudelle erikoiskokeelle kolme pohja-aikaa ja saapui kilpailun viimeiselle yötauolle hallussaan vakuuttava 29 sekunnin johtoasema.

– Loistava päivä! Voin olla todella tyytyväinen siihen mitä saimme aikaan näissä erittäin vaikeissa olosuhteissa. Hyökkäsimme todella kovaa tänään, Rovanperä kommentoi lauantain viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Rovanperä näytti heti lauantain avauserikoiskokeella kilpakumppaneilleen sen mitä oli tulossa. Puuppolalainen löi kilpailua johtaneen Elfyn Evansin 5,9 sekunnilla, toisena olleen Ott Tänakin neljällä sekunnilla ja kun Sebastien Ogier hävisi yhdeksän ja puoli sekuntia, nousi Rovanperä ohi ranskalaisen ja kolmanneksi. Nousu tulosluettelossa sai jatkoa seuraavalla erikoiskokeella, kun Rovanperä ajoi pohja-ajan ja nousi kilpailun johtoon.

– Mitään ei ole tehtävissä, nopeutta ei vaan ole tarpeeksi. Ei siis mitään uutta, pettynyt Tänak tuskaili pudottuaan tulosluettelossa Rovanperän taakse.

Lauantain erikoiskokeille johtoasemassa startannut Evans ajoi päivän toisella erikoiskokeella keula edellä päin penkkaa ja auton vauriot olivat lopulta sen verran suuret, ettei britti enää saanut tuotua autoaan päivähuoltoon ja näin ollen edessä oli keskeytys. Evans ei saanut apua edes aamupäivän viimeisestä erikoiskokeesta, joka keskeytettiin M-Sport Ford -tallin Gus Greensmithin ulosajon seurauksena. Kuudentena ollut Greensmith joutui keskeyttämään.

Iltapäivän lenkin avauksessa Rovanperä ajoi jälleen nopeimman ajan ja kun Ogier nousi Tänakin ohi toiseksi, oli Rovanperän osakkeet maailmanmestaruuden varmistamiseen jo tässä kilpailussa kohentuneet huomattavasti. Toisen pidemmän ajopäivän kahdelle viimeiselle erikoiskokeelle Rovanperä ajoi vielä yhden pohja-ajan ja oli kertaalleen toinen.

Toisena olevan Ogierin ja kolmatta sijaa hallussaan pitävän Tänakin välinen ero on 17,4 sekuntia. Ogierille tuomittiin kymmenen sekunnin aikasakko ranskalaisen saavuttua myöhässä 12. erikoiskokeen aikatarkastusasemalle. Aikasakkoja tuomittiin myös kaikille Hyundai-kuljettajille, Tänakille, Thierry Neuvillelle, sekä Oliver Solbergille, jotka myös “palkittiin” kymmenellä lisäsekunnilla.

Ja jälleen kerran Hyundain kohdalla syynä oli autojen hybridiyksikkö, josta oli vapautunut energiaa käyttöön yli sallitun rajan. Samasta syystä rangaistuksia oli jaettu tässä kilpailussa jo Rovanperälle, Tänakille ja Neuvillelle, jotka jokainen kuittasivat torstain yleisöerikoiskokeen tapahtumista viiden sekunnin aikasakot.

Viidentenä 11 erikoiskokeen jälkeen kokonaistilanteessa ollut Takamoto Katsuta koki 12. erikoiskokeella tallikaverinsa Evansin kohtalon. Japanilainen ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. WRC2-luokassa isäntämaan Hayden Paddon johtaa ja ero toisena olevaan Kajetan Kajetanowicziin on kasvanut jo yli kahteen minuuttiin.

Uuden-Seelannin MM-rallin loppuratkaisut nähdään lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa. Viimeisen ajopäivän avauserikoiskoe käynnistyy kello 1.03 ja ohjelmassa ennen maalia on neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 31 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 13/17 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.28.26,3
2) Sebastien Ogier-Benjamin Veillas FRA/FRA (Toyota) + 29,0
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 46,4
4) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 1.41,4
5) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 3.34,9
6) Hayden Paddon-John Kennard NZL/NZL (Hyundai) + 8.51,0 WRC2
7) Lorenzo Bertelli-Lorenzo Granai ITA/ITA (Ford) + 9.18,3
8) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 10.55,7 WRC2
9) Shane van Gisbergen-Glen Weston AUS/AUS (Skoda) + 12.00,4 WRC2
10) Harry Bates-John McCarthy AUS/AUS (Skoda) + 15.23,7 WRC2

Rovanperän keskinopeus: 100,6 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 4, Breen 3, Tänak 3, Greensmith 1, Evans 1, Ogier 1

 

pitkävetovihjeet

 

 

Sunnuntain aikataulu

01.03 – EK14 Whitford Forest – Te Maraunga Waiho 1 (8,75 km)
02.08 – EK15 Jacks Ridge 1 (6,42 km)
03.38 – EK16 Whitford Forest – Te Maraunga Waiho 2 (8,75 km)
05.18 – EK17 Jacks Ridge 2 (6,42 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Osallistu ralliaiheiseen kilpailuun Facebook-sivullamme

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut (WRC+)


Facebook kommentit