Tallipäällikkö sen sanoi, Rovanperällä täydellinen päivä – “Täyden 10:n suoritus”

17.7.2021 / 23:48
Kalle Rovanperä metsästää Virossa uransa ensimmäistä MM-voittoa (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä ja kartanlukija Jonne Halttunen starttaavat Viron MM-rallin viimeiseen ajopäivään sunnuntaina 50,7 sekunnin johtomarginaalin turvin.

Perjantain jälkeen Kalle Rovanperän johto yleiskilpailussa toisena olleeseen Craig Breeniin nähden oli 8,5 sekuntia ja moni odottikin lauantaina näkevänsä näiden kahden kuljettajan välillä jännittävän sekuntitaistelun voitosta. Jännitysnäytelmä mureni kuitenkin heti lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella, kun Rovanperä kukisti Breenin peräti 14,3 sekunnilla ja ero kasvoi kuin taikaiskusta 22,8 sekuntiin.

– Tiesimme, että aamun ensimmäinen erikoiskoe olisi kilpailun vaikein, uudet nuotit ja todella tekninen. Valmistauduimme todella hyvin juuri tähän erikoiskokeeseen, koska tiesimme, että siellä olisi mahdollista tehdä eroa. Se ei tuntunut menevän niin hyvin, mutta tuli kuitenkin puhtaasti, yritin hyökätä ja aika oli todella hyvä, Rovanperä kertasi tallinsa tiedotteessa lauantai-aamun huikeaa suoritustaan.

Kolmella seuraavalla erikoiskokeella Rovanperä kasvatti johtomarginaaliaan entisestään ja päivähuoltoon saavuttaessa Rovanperän ja Breenin välinen aikaero oli jo 35,7 sekuntia. Vaikka Rovanperä iltapäivän lenkillä ottikin jo hieman iisimmin, olosuhteet toiseen kertaan ajetuilla teillä kun olivat varsin hurjat, niin kilpailun viimeiselle yötauolle puuppolalainen saapui hallussaan 50,7 sekunnin johtoasema.

– Toiseen kertaan ajettavilla pätkillä tiet olivat melko huonossa kunnossa ja paikoitellen urat olivat todella syviä. Onnistuttiin kuitenkin tulemaan läpi iltapäivän lenkki varsin hyvin. Sunnuntaista tulee pitkä päivä. Tässä tilanteessa meidän täytyy säilyttää keskittyminen koko ajan, että ei tule virheitä, mutta silti pitää kiinni koko ajan hyvästä rytmistä, Rovanperä suunnitteli.

Mikäli Rovanperä ajaa sunnuntaina Viron MM-rallin voittoon, on se hänelle uran ensimmäinen MM-voitto ja lisäksi Rovanperästä tulisi MM-sarjan kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Tällä hetkellä ennätystä pitää hallussaan Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, joka sanoi sen ääneen mitä moni ajatteli: Rovanperä ajoi lauantaina täydellisen päivän.

– Kalle ei olisi voinut olla enää parempi kuin mitä hän oli tänään, se oli täyden kympin suoritus. Onnistunut hyökkäys kilpailun vaikeimmalla erikoiskokeella tänä aamuna ja sitä kautta selkeän edun saaminen, se oli todella hieno suoritus. Sen jälkeenkin hän pystyi pitämään yllä hyvää vauhtia, kunnes iltapäivällä oli varaa jo hieman löysätä. Johto on nyt sitä luokkaa, että riskejä ei enää sunnnuntaina tarvitse ottaa, Latvala korosti.

 

Sami Pajari on johtanut JWRC-luokkaa ensimmäisestä ek:sta lähtien (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

Lukyanuk dominoi, Pajari junioriluokan ykkönen

Erot yleiskilpailun kärjessä ovat muutenkin sitä luokkaa, että ilman ajovirheitä ja tekniikkamurheita ainakin WRC-kuljettajien osalta sijoitukset ovat jo aika lailla kiveen hakatut. Tosin Hyundai-talli saattaa hyvinkin turvautua vielä lopussa taktikointiin ja nostaa kolmantena oleva Thierry Neuville toiseksi ohi Craig Breenin. MM-pistejohtaja Sebastien Ogier kun on neljäntenä ja siinä missä Breen ei mestaruudesta aja, pyrkii Neuville nousemaan vielä mukaan taisteluun.

Kauden kolmatta MM-ralliaan WRC-autolla ajava Teemu Suninen on kiinni kuudennessa sijassa, joka olisi hänelle paras yleiskilpailun sijoitus sitten viimevuotisen Italian Sardinian viidennen sijan.

– Aamun erikoiskokeet olivat todella vaikeat. Ajoin yhden risteyksen pitkäksi ja moottori sammui, missä kului aikaa joitakin sekunteja. Päivä oli aika lailla teiden auraamista ja aina silloin on olemassa riski siitä, että voit rikkoa auton tai tehdä virheen. Nautin ajamisesta, mutta rehellisesti on sanottava, että päivä ei ollut kovinkaan hyvä. Meiltä puuttuu suorituskykyä, joten tyytyväinen ei voi olla, Suninen harmitteli.

WRC2-luokassa kolmen kärki lauantain jälkeen on Andreas Mikkelsen, Mads Östberg ja Marco Bulacia Wilkinson. Mikkelsenin johtomarginaali on jo 25,9 sekuntia, kun taas Östbergin ja Wilkinsonin välinen aikaero on vain 1,9 sekuntia. Neljäntenä oleva Adrien Fourmaux puolestaan kyttää mahdollisuuttaan nousta vielä mukaan taisteluun palkintosijoista, ranskalaisella kun on eroa kolmanteen sijaan vain 4,7 sekuntia.

Alexey Lukyanuk on tekemässä WRC3-luokassa hurjaa temppua. Venäläiskuljettaja on ollut tähän mennessä luokan nopein kuljettaja kaikilla 18 erikoiskokeella! Johtomarginaali toisena olevaan Kajetan Kajetanowicziin on jo lähes kaksi ja puoli minuuttia. Emil Lindholm taisteli 11 erikoiskokeen jälkeen vielä palkintosijoituksesta, mutta ulosajo 12. erikoiskokeella tiesi keskeytystä.

– Erikoiskoe tuli hyvin, kunnes edessä oli vasemmalle kääntynyt kirraava mutka. Automme oikea takapyörä osui ajouran reunaan niin, että automme keula kääntyi oikealle, eikä siinä ollut sen jälkeen mitään tehtävissä. Auto kaatui kertaalleen katon kautta ympäri takaisin pyörilleen. Vauhti oli vähäinen ja painoin jo starttinappia ja ykkösvaihteen päälle kunnes tajusin, että automme oikeanpuoleinen takarengas oli taittunut auton alle, Lindholm kertasi pettyneenä.

Mikko Heikkilä starttaa viimeiseen ajopäivään WRC3-luokan kolmannelta sijalta. Kakkossijaan nurmijärveläisellä ei ajamalla ole enää mahdollisuuksia, mutta toisaalta kolmatta sijaakaan ei takana tulevat juuri uhkaa, ero neljäntenä olevaan Pepe Lopeziin kun on 31,8 sekuntia. Junioreissa Sami Pajarin johtomarginaali on 38,2 sekuntia. Lauri Joona on viidentenä, jo lähes kolme ja puoli minuuttia kärjestä jääneenä.

Viron MM-rallin viimeinen ajopäivä sunnuntaina käynnistyy aikaisin aamulla kello 7.21. Ohjelmassa ennen kilpailun maalia on vielä kuusi erikoiskoetta, yhteispituudeltaan hieman alle 54 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 18/24 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.17.46,8
2) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Hyundai) + 50,7
3) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 1.20,9
4) Sebastien Ogier-Julien Ingrassia FRA/FRA (Toyota) + 1.38,8
5) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2.02,2
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Ford) + 6.14,3
7) Pierre-Louis Loubet-Florian Haut-Labourdette FRA/FRA (Hyundai) + 7.32,5
8) Alexey Lukyanuk-Yaroslav Fedorov RUS/RUS (Skoda) + 8.15,9 WRC3
9) Andreas Mikkelsen-Ola Flöene NOR/NOR (Skoda) + 9.15,1 WRC2
10) Mads Östberg-Torstein Eriksen NOR/NOR (Citroen) + 9.41,0 WRC2

———-

14) Mikko HeikkiläTopi Luhtinen (Skoda) + 12.16,0 WRC3
21) Sami PajariMarko Salminen (Ford) + 22.39,8 JWRC
25) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 26.05,3 JWRC

Rovanperän keskinopeus: 114,1 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 8, Tänak 7, Breen 2, Neuville 1, Ogier 1

 

 

Sunnuntain aikataulu

07.21 – EK19 Neeruti 1 (7,80 km)
08.09 – EK20 Elva 1 (11,72 km)
09.08 – EK21 Tartu Vald 1 (7,47 km)
11.41 – EK22 Neeruti 2 (7,80 km)
12.29 – EK23 Elva 2 (11,72 km)
14.18 – EK24 Tartu Vald 2 (7,47 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit