Tämän takia Monten voitto niin iso asia Adamolle – Muisteli suomalaislegendan voittoa

13.2.2020 / 13:18
Andrea Adamo aloitti Hyundain tallipäällikkönä tammikuussa 2019 (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Thierry Neuvillen voitto Monte Carlon MM-rallissa tammikuussa oli Hyundai-tallille suuri voitto. Ehkä jopa suurempi kuin moni ulkopuolinen pystyy edes ymmärtämään.

Yksikään rallifani ei voinut olla huomaamatta Hyundain tallipäällikön Andrea Adamon tunnekuohua suorassa tv-lähetyksessä (katso video alapuolelta) Monte Carlon MM-rallin maaliintulon jälkeen, kun Thierry Neuville oli varmistanut rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailun voiton. Voitto oli sekä Neuvillelle itselleen, kuin myös Hyundaille ensimmäinen voitto tässä legendaarisessa kilpailussa.

Adamon tunnekuohu oli sataprosenttisesti aitoa ja tuli suoraan sydämestä. Italialainen hyppäsi ensin tuolin päälle voitontanssiin, sen jälkeen halasi kaikkia ympärillään olleita tallin työntekijöitä ja kun oli aika antaa ensimmäiset kommentit tv-lähetykseen, ei Adamo saanut suustaan kuin muutaman sanan. Kun muutama tunti kilpailun päättymisen jälkeen oli aika astua median eteen, sai Adamokin puettua tunteensa sanoiksi.

– Tämä voitto merkitsee minulle todella paljon! En ole syntynyt kaukana täältä ja Monte Carlon ralli on aina merkinnyt minulle jotain erityistä. Kasvoin lähellä tätä rallia. Muistan kuinka pyysin vanhempiani pysymään hereillä, kun kuuntelimme vuoden 1986 kilpailua, Henri Toivosen voittaessa silloin. Muistan kuinka kuuntelin radiosta kuljettajien kommentteja jokaisen erikoiskokeen jälkeen. Valvoin joskus jopa puoleenyöhön asti seuratessani Monte Carlon rallia, Adamo muisteli Monte Carlon MM-rallin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

48-vuotias Adamo syntyi Italian Torinossa kesäkuussa 1971. Torinosta on matkaa Monte Carlon MM-rallin keskuspaikkaan Gapiin vain noin parisataa kilometriä.

– Minulle on aina erityistä tulla tähän kilpailuun, intohimoni juuret rallia kohtaan ovat tässä kilpailussa. Se on aina tuntunut niin vaikealta, kun emme ole pystyneet voittamaan tätä kilpailua, Adamo muisteli muun muassa vuoden takaista Monte Carloa, kun Neuville hävisi voittotaistelun Sebastien Ogierille parilla sekunnilla.

Kauden 2019 päätteeksi Hyundai pääsi juhlimaan historiansa ensimmäistä autonvalmistajien maailmanmestaruutta. Kausi hallitsevana maailmanmestarina käynnistyi puolestaan tallin ensimmäisellä legendaarisen Monte Carlon voitolla.

– Hyundain talli on kasvanut paljon viimeisten 12 kuukauden aikana. Muistan kuinka sijoituimme Monte Carlossa toiseksi vuosi sitten, niin tein listan kaikista niistä asioista mitä meidän pitää työstää ja osa-alueet, joita meidän pitää kehittää. Tallin työntekijät ovat tehneet loistavaa työtä vastaten huutoon ja Monte Carlon viikonloppuna he näyttivät sen mihin he pystyvät, Adamo hehkutti.

Hyundain räpiköinti rallin MM-sarjassa vuosituhannen alkupuolella ei juurikaan riemunkiljahduksia korealaismerkille aiheuttanut. Sen sijaan uusi tuleminen, Hyundai teki paluun rallin MM-sarjaan nykymuodossaan vuonna 2014, on tuonut kuuden kauden aikana yhteensä 15 osakilpailuvoittoa. Näistä voitosta Neuvillen käsialaa on peräti 13, joten selvää on, että belgialainen on Hyundaille ollut ja tulee varmasti olemaan myös jatkossa todellinen kultakimpale.

– Siitä asti, kun tulin Hyundain tallipäälliköksi (tammikuu 2019), Thierry ja Nicolas (Gilsoul, kartanlukija) ovat aina onnistuneet kuromaan kiinni sitä eroa Toyotaan mikä meillä on ollut. En ole koskaan sanonut tätä aiemmin heille, mutta minun mielestäni Kataloniasta (lokakuu 2019) lähtien he ovat nousseet aivan uudelle tasolle itseluottamuksen suhteen, Adamo korostaa.

Seuraava iso yksittäinen haaste, joka tulee nousemaan tänä vuonna esille Hyundain osalta, on menestyminen Suomen MM-rallissa. Hyundai kun ei ole vieläkään onnistunut saavuttamaan Jyväskylässä yhtäkään palkintosijoitusta.

Hyundain voitot rallin MM-sarjassa 2014-2020

2014 – Saksa, Thierry Neuville
2016 – Argentiina, Hayden Paddon
2016 – Italia, Thierry Neuville
2017 – Korsika, Thierry Neuville
2017 – Argentiina, Thierry Neuville
2017 – Puola, Thierry Neuville
2017 – Australia, Thierry Neuville
2018 – Ruotsi, Thierry Neuville
2018 – Portugali, Thierry Neuville
2018 – Italia, Thierry Neuville
2019 – Korsika, Thierry Neuville
2019 – Argentiina, Thierry Neuville
2019 – Italia, Dani Sordo
2019 – Espanja, Thierry Neuville
2020 – Monte Carlo, Thierry Neuville

2014: 1, 2015: 0, 2016: 2, 2017: 4, 2018: 3, 2019: 4, 2020: 1

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit