Tänakille värisuora alle kahdessa vuodessa: voitot soralta, asfaltilta ja lumelta

18.2.2019 / 17:40
Ott Tänak ja Martin Järveoja, Ruotsin MM-rallin voittajat (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Ott Tänak ajoi suvereeniin voittoon rallin MM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Ruotsissa viime viikonloppuna ja nousi samalla kuljettajien MM-pisteissä johtoon, ensimmäistä kertaa urallaan.

Samalla Ott Tänak, 31, täydensi “värisuoran” MM-sarjan osakilpailujen osalta, sillä virolaiskuljettaja on nyt juhlinut MM-osakilpailuvoittoa niin soralla (Italia 2017, Argentiina 2018, Suomi 2018, Turkki 2018)), asfaltilla (Saksa 2017 ja 2018), kuin lumellakin (Ruotsi 2019). Kaksi vuotta sitten Tänak ajoi Ruotsissa toiseksi, häviten silloin voittotaistelun Fordin ratissa Toyota-kuljettaja Jari-Matti Latvalalle.

– Paras osuus rallista minulle oli perjantai-aamun lenkki, kun saimme ajaa äärimmäisen hyvissä olosuhteissa ja oli erittäin nautinnollista ajaa. Saimme rakennettua siinä hieman eroa, koska tiesimme, että tulemme häviämään iltapäivän lenkillä. Se oli vaikein osuus kilpailusta. Selvisimme siitä kuitenkin ilman virheitä, onnistuttiin ihan hyvin noin muutenkin ja olimme vain parin sekunnin päässä Teemusta (Suninen), Tänak kertasi kilpailun kulkua.

Vielä lauantai-aamun avauserikoiskokeen jälkeen Tänakin johtomarginaali Suniseen nähden oli vain 1,8 sekuntia, mutta suomalaisen ajettua ulos Tänakin johto olikin yhtäkkiä jo yli puoli minuuttia ja kilpailun luonne oli muuttunut kuin salamaniskusta täysin toisenlaiseksi.

– Lauantai-aamusta eteenpäin yritimme tehdä parhaamme ja voittaa ilman suurempia riskejä. Auto oli mahtava ajaa, ei mitään ongelmia koko viikonloppuna. Jossain kohtaa oli jopa tylsää, kun ei tarvinnut taistella (voitosta), Tänak täräytti.

Tänakille viikonloppu oli lopulta täydellinen, sillä kilpailun päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta irtosi vielä nopeimman ajan myötä täydet viisi lisäpistettä. Tänak ajoi vajaan yhdeksän kilometrin matkalla peräti 3,5 sekunnin pohja-ajan, kun hänen takanaan sijoille 2.-7. ajaneet kuljettajat mahtuivat reilun kahden sekunnin sisään. Voidaan sanoa, että täydellinen lopetus täydelliseen viikonloppuun.

– En sanoisi, että otin siinä yhtään riskejä. Yritin vain ajaa hyvin. Ajettiin lähes täydellinen erikoiskoe hyvällä linjalla ja rytmi oli hyvä. Se meni ihan nappiin, Ruotsin MM-rallista tulleiden 30 pisteen myötä ensimmäistä kertaa urallaan kuljettajien MM-pisteissä johtoon noussut Tänak myönsi.

Toyota on nyt voittanut rallin MM-sarjassa kahdeksasta viimeisimmästä osakilpailusta viisi (Tänak 4, Latvala 1) ja Ruotsista tullut voitto oli Toyotalle toinen, kolmeen viimeisimpään kilpailuun.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Meksikossa 7.-10. maaliskuuta.

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit