Tänakilta täyden kympin suoritus, tallikaveri jäi taakse voitoissa – “Meillä oli paineita”

28.2.2021 / 20:09
Heikki Poranen ojensi Ott Tänakille poronsarvet erikoispalkintona voitosta (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Historian ensimmäisen Rovaniemen MM-rallin yleiskilpailun voittoon kaasutteli rallin vuoden 2019 maailmanmestari Ott Tänak.

Hyundain Ott Tänak, 33, hyödynsi Rovaniemen MM-rallissa perjantaina hyvän lähtöpaikkansa parhaalla mahdollisella tavalla, virolaisen kirjautettua avauspäivän molemmille erikoiskokeelle pohja-ajan. Niiden myötä Tänak karkasi kilpailussa 16,9 sekunnin johtoon, eikä luopunut enää paikastaan koko kilpailun aikana. Tänak oli nopein kuljettaja viidellä erikoiskokeella kymmenestä ja ajoi johtoasemassa kymmenen erikoiskokeen ajan. Täyden kympin suoritus.

– Tämä voitto on erittäin tärkeä ja saimme sen myötä hyvät pisteet mestaruustaistelua ajatellen, 17,5 sekunnin turvin kilpailun voittanut ja MM-pisteissä Monte Carlon pettymyksen jälkeen 12 pisteen päähän kärjestä noussut Tänak kommentoi Hyundain tiedotteessa kilpailun jälkeen.

Tänakista ja kartanlukija Martin Järveojasta tuli nyt historian ensimmäisen Rovaniemen MM-rallin yleiskilpailun voittajat ja samainen kaksikko on myös MM-sarjan historian ainoa kilpailijapari, joka on juhlinut Suomen MM-rallin yleiskilpailun voittoa kahden eri isäntäkaupungin isännöidessä kilpailua. Jyväskylässä Tänak ja Järveoja olivat MM-rallin yleiskilpailun ykköset vuosina 2018 ja 2019.

– Aina, kun tulet uuteen MM-ralliin, niin mitä vain voi tapahtua. Tänä viikonloppuna tulimme Toyotan kotikentälle ja odotimme heidän olevan erittäin vahvoja täällä. Tiesimme, että meillä oli paineita ja että taistelusta tulee vaikea. Loppujen lopuksi ylsimme vahvaan viikonloppuun, Tänak kommentoi viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Sen lisäksi, että Hyundai testasi ahkerasti ennen Rovaniemen MM-rallia, ajoivat Tänak ja Neuville myös testikilpailun Virossa aiemmin helmikuussa. Andrea Adamon johtama talli halusi ehdottomasti lyödä Toyotan Suomessa ja siinä se myös onnistui. Tänakin voiton lisäksi Hyundai-kuljettajista Thierry Neuville oli kolmas ja Craig Breen neljäs. Autonvalmistajien MM-pisteissä Hyundai nousi 11 pisteen päähän Toyotasta, kun Monte Carlon jälkeen piste-ero oli 22 pistettä.

– Ennen kilpailua ajetut testit ajettiin täysin erilaisissa olosuhteissa, joten emme tienneet mitä odottaa tältä kilpailulta. Pistin tallin insinöörit aika koville, mutta heidän kova työnsä palkittiin. Yritimme joitain uusia juttuja testierikoiskokeella ja ne toimivat hyvin, Tänak taustoitti.

 

Ott Tänak ja Thierry Neuville toivat Hyundaille Rovaniemeltä voiton ja kolmannen sijan (Kuva: Jari Hotti).

 

 

WRC2- ja WRC3-luokassa suomalaisjuhlat

Kärkiviisikon sijoitukset eivät enää lauantain jälkeen sunnuntaina ajetuilla kahdella viimeisellä erikoiskokeella muuttuneet. Rovanperä piti Neuvillen takanaan ja nappasi uransa parhaan sijoituksen viimevuotisen Ruotsin MM-rallin kolmannen sijan jatkoksi. Kun Rovanperä oli nopein Power Stage -erikoiskokeella, nosti komea pistepotti nuoren Toyota-kuljettajan samalla myös kuljettajien MM-pisteissä kärkipaikalle.

– Ilman muuta halusin tänä viikonloppuna taistella voitosta, mutta tein ajovirheen (avauserikoiskokeella) ja lisäksi vauhtimme ei muutenkaan ollut sillä tasolla millä sen pitäisi olla. Laitoin kaikkeni peliin koko viikonlopun ajan ja viikonloppu oli minun ja Jonnen (Halttunen, kartanlukija) osalta erinomainen, teimme parhaamme ja olemme tyytyväisiä kakkossijaan, Rovanperä sanoi.

Neuville sijoittui Rovaniemellä Monte Carlon avausosakilpailun tavoin kolmanneksi ja belgialainen on MM-pisteissä nyt toisena, neljän pisteen päässä Rovanperästä. Craig Breenin paluu MM-sarjaan pitkän tauon jälkeen toi neljännen sijan ja Elfyn Evans ajoi viidenneksi. Oliver Solberg hukkasi WRC-debyytissään kuudennen sijan viimeisen erikoiskokeen hangessa käyntiin ja tuon kuudennen sijan nappasi Takamoto Katsuta. Teemu Suninen oli parhaana Ford-kuljettajana kahdeksas.

WRC2-luokassa ylivoimainen ykkönen oli Esapekka Lappi, kun taas WRC3-luokassa suomalaisjuhlat järjesti Teemu Asunmaa. WRC3-luokassa nähtiin palkintopallilla kaksi suomalaiskuljettajaa, kun kolmanneksi kaasutteli ensimmäisessä MM-rallissaan Mikko Heikkilä. Etuvetoisten ykkönen oli Sami Pajari.

Edellisen kerran MM-rallin voittoa viime vuonna syyskuussa kotimaassaan Virossa juhlinut Tänak on startannut urallaan nyt 114 MM-ralliin, voittanut niistä 14 ja noussut palkintokorokkeelle 31 kertaa. Ennen nyt ajettua Rovaniemen MM-rallia kaikkien aikojen voittotilastossa Tänak, Neuville ja Petter Solberg jakoivat 16. sijan, mutta nyt Tänak nousi tilastossa jaetulle 15. sijalle Walter Röhrlin kanssa, jättäen tallikaveri Neuvillen taakseen.

Tänak myös ylitti yhdeksäntenä kuljettajana 1000 MM-pisteen rajapyykin, nousten 1002 MM-pisteeseen. MM-sarjan nykykuljettajista Tänak on kerännyt neljänneksi eniten MM-pisteitä kautta aikojen.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kroatiassa 22.-25. huhtikuuta.

Rovaniemen MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak EST (Hyundai) 2.03.49,6
2) Kalle Rovanperä (Toyota) + 17,5
3) Thierry Neuville BEL (Hyundai) + 19,8
4) Craig Breen IRL (Hyundai) + 52,6
5) Elfyn Evans FRA (Toyota) + 1.01,5
6) Takamoto Katsuta (Toyota) + 1.37,8
7) Oliver Solberg SWE (Hyundai) + 1.39,0
8) Teemu Suninen (Ford) + 2.09,0
9) Gus Greensmith GBR (Ford) + 3.39,4
10) Esapekka Lappi (Volkswagen) + 6.07,0 WRC2

Tänakin keskinopeus: 121,7 km/h
Pohja-ajat: Tänak 5, Evans 2, Rovanperä 2, Neuville 1

MM-pistetilanteet 2/12 osakilpailua

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 39
2) Thierry Neuville (BEL) 35
3) Sebastien Ogier (FRA) 31
4) Elfyn Evans (GBR) 31
5) Ott Tänak (EST) 27
6) Craig Breen (IRL) 16
7) Takamoto Katsuta (JPN) 16
8) Dani Sordo (ESP) 11
9) Andreas Mikkelsen (NOR) 6
10) Oliver Solberg (SWE) 6

Autonvalmistajat

1) Toyota 88
2) Hyundai 77
3) M-Sport Ford 24
4) Hyundai II 22

Teksti: Jari Hotti, Rovaniemi
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelut


Facebook kommentit