Tänakin viikonloppu Jyväskylässä päättyi lyhyeen – Tuloksena samalla uusi ennätys

4.8.2023 / 15:07
Tätä autoa ei enää Suomen MM-rallin erikoiskokeilla tänä vuonna nähdä (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Ott Tänakin kilpailu tämänvuotisessa Suomen MM-rallissa Jyväskylässä päättyi jo perjantai-aamuna.

Viime vuonna Hyundaille ensimmäisen Jyväskylässä ajetun Suomen MM-rallin voiton tuoneen Ott Tänakin taival tämänvuotisessa kilpailussa päättyi lyhyeen. Torstaina Harjun kaupunkierikoiskokeelle nopeimman ajan ajanut Tänak avasi perjantain hyvin, kun virolainen oli Laukaan ensimmäisellä ajokerralla seitsemänneksi nopein ja kokonaistilanteessa sijoitus oli toinen. Eroa johtopaikkaa hallussaan pitäneeseen Kalle Rovanperään oli vain 0,4 sekuntia.

Kilpailun kolmas erikoiskoe, reilut 14 kilometriä pitkä Lankamaa, pilasi kuitenkin Tänakin ja M-Sport Fordin menestyshaaveet. Tänakin Fordissa moottori alkoi reistailla, aivan kuten oli tehnyt edellisessä MM-rallissa Virossa, ja lopullisesti taival päättyi siinä vaiheessa, kun pohjapanssari petti ja sen myötä öljyt tulivat moottorista ulos.

Tänak yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa tekivät pitkään korjaustöitä, mutta mikään ei auttanut ja lopulta tiimi ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että Tänakin viikonloppu ajamisen osalta on ohi. Edessä oli karvas keskeytys. Virossa Tänakin autoon jouduttiin vaihtamaan moottori testierikoiskokeen jälkeen ja siitä seurauksena oli viiden minuutin aikarangaistus. Myös Suomen MM-rallin ennakkotesteissä Tänakin autossa oli ollut moottoriongelmia.

Nopean keskeytyksen myötä Tänak teki uuden ennätyksen, jolla rallin vuoden 2019 maailmanmestari tuskin tulee kahvipöytäkeskusteluissa ylpeilemään. Koskaan aiemmin ei nimittäin Jyväskylässä ole yleiskilpailun hallitsevan voittajan taival päättynyt näin nopeasti kuin Tänakilla nyt. Aiemmin kyseistä ennätystä piti hallussaan Mikko Hirvonen, joka vuoden 2010 kilpailussa hallitsevana Jyväskylä-voittajana ajoi ulos kilpailun neljännellä erikoiskokeella.

Tänakin ja Hirvosen lisäksi keskeytyksen Jyväskylässä hallitsevana voittajana ovat kokeneet Markku Alen kahdesti (1977 EK40, 1989 EK19), Ari Vatanen (1982 EK18), Hannu Mikkola (1984 EK25), Timo Salonen (1987 EK17), Mikael Ericsson (1990 EK22), Tommi Mäkinen (1998, EK14), Marcus Grönholm (2003 EK15), sekä Esapekka Lappi (2018 EK20).

Kolme kertaa on tilanne ollut sellainen, että hallitsevaa voittajaa ei seuraavana vuonna kilpailussa mukana nähty. Vatasen uran toinen Jyväskylä-voitto tuli vuonna 1984, mutta seuraavana vuonna tuupovaaralainen ajoi rajusti ulos Argentiinan MM-rallissa ja Jyväskylä jäi väliin. Grönholmin uran viimeinen Suomen MM-ralli Jyväskylässä vuonna 2007 päättyi voittoon ja myöskään Loebia ei ole enää Jyväskylässä nähty viimeisen voiton jälkeen, joka tuli vuonna 2012.

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit