MOTORSPORT

Tapio Laukkanen ajoi Kenian rallimestariksi: ”Seeproja, antilooppeja, kirahveja, elefantteja”

Tapio Laukkanen ja hänen kartanlukijansa Pasi Törmä ovat saavuttaneet Kenian rallimestaruuden. Mestaruus varmistui viime viikonloppuna, vaikka kausi on vielä kesken. Laukkanen ajaa R4-luokan Subaru Imprezalla.

Laukkanen ajoi Kenian mestaruussarjassa jo viime kaudella. Hän saavutti neljä osakilpailuvoittoa ja oli sarjan kolmas. Tänä vuonna taskussa on myös jo neljä voittoa sekä siis maan mestaruus.

– Se varmistui viime viikonloppuna. Oltiin kolmansia. Ei ollut tarvetta voittaa. Seurattiin vaan mitä sarjassa toisena oleva kuski tekee. Meiltä meni heti alussa kaksi rengasta. Ilman niitä oltaisiin todennäköisesti kyllä ajettu voitosta, Laukkanen kertoo.

Kenian sarjassa on kahdeksan osakilpailua. Laukkasen suurin voitto tänä vuonna on ollut neljä minuuttia, pienin 52 sekuntia.

Laukkanen ajaa Keniassa Multiple Racing Teamissa. Tiimin omistajiin kuuluva Manvir Singh Baryan kilpailee samoissa väreissä R5-luokan Ford Fiestalla.

– 2010 sain häneltä sähköpostia, että tulisinko opettamaan rallia. Niitä kyselyjä tulee viikoittain, ja välillä vähän huonosti niihin vastailen. Tähän kuitenkin vastasin, että voisin tulla. Ensimmäisessä emailissa ei ollut sen kaverin nimeä. Ajattelin, että mikäköhän juttu tämä on. Sitten tuli äkkiä päivänmääräehdotuksia, ja minä vastasin mitkä päivät sopisivat. Sen jälkeen kysyttiin mitä maksaa, ja että tilataan lentoliput, Laukkanen muistelee.

Yhteistyö Keniassa on sen jälkeen ollut hedelmällistä. Laukkasen nyt käyttämä auto oli ensin Baryanin käytössä, mutta R5-auton myötä Subaru jäi vaille käyttöä.

– Minulle ehdotettiin, että aja sinä sillä. Sama se sitten on ajaa vaikka kahden auton tiimillä, Laukkanen kertoo.

Budjettiongelmia ei tiimissä ole. Baryanin isä omistaa Itä-Afrikan suurimman kuljetusliikkeen.

Ralli kiinnostaa myös suurlähetystössä

Ralli on Keniassa erittäin suosittua. Ihmiset seuraavat sitä herkeämättä, ja kilpailun saapuminen paikkakunnalle on aina iso asia.

– Paikalliset tietävät hyvin, että ralli on tulossa. TV-kanavat kertovat jo viikkoa ennen, että ralli alkaa. Rallia tulee aina uutisissakin. Siellä on haastatteluja ja mainosta rallista. Rallin jälkeen kolme neljä isointa uutiskanavaa työntää rallia vielä monta kertaa päivissä, Laukkanen kertoo.

– Ei siellä autoja määrällisesti kauhean paljon ole, semmoiset 35-50 autoa. Ralli on kuitenkin kauheassa nousussa ja siellä tosissaan tykätään rallista. Safarihan oli aikanaan tietysti se kova juttu siellä.

– Suomen suurlähetystö on täällä seurannut rallia aika paljon. Tänä vuonna yhdessä rallissa oli melko isokin delegaatio katsomassa. He innostuivat ihan hirveästi kun mukana oli yksi suomalainenkin, Laukkanen kertoo.

Safari-ralli ajetaan tänäkin päivänä maan mestaruussarjan osakilpailuna. MM-rallia Keniassa ei ole kuitenkaan ajettu vuoden 2002 jälkeen.

Teitä ei suljeta

Keniassa suurin osa ralleista ajetaan avoimilla teillä, eli tiet eivät ole suljettuja. Mutkan takaa saattaa siis tulla eteen kaikkea mahdollista pikkubussista traktoriin ja ihmisistä eläimiin.

– Edellisessä rallissa kaikki tiet olivat auki. Kyllä siellä yritetään saada niitä suljettua, mutta eihän niitä mitenkään saa kiinni. Viimeisen parin vuoden aikana kehitystä on kyllä tapahtunut. Moni ralli kulkee yksityisalueilla, missä on sitten aidattuja alueita.

– Itselleni ei ole sattunut onneksi mitään tilanteita, eikä tänä vuonna koko sarjassakaan ole tapahtunut yhtään kolaria. Eläimiä siellä on paljon. Seeproja, antilooppeja, kirahveja. Elefantteja on vähemmän, Laukkanen kertoo.

Laukkasen ralliura myös jatkunee Keniassa.

– Sovittiin suullisesti, että jatketaan ensi vuonnakin samalla systeemillä. Yksi kisa olisi vielä tänä vuonna. Uusi kausi alkaa helmi-/maaliskuussa. Tarkoitus olisi rakentaa uusi auto, mutta vanhaan koriin, koska uutta koria ei ole luokiteltu R4-luokkaan, Laukkanen sanoo.

Nyt 47-vuotias Tapio Laukkanen saavutti urallaan mm. Britannian rallimestaruuden 1999. Silloin autona oli Renault Megane Maxi ja kartanlukijana Kaj Lindström. Lisäksi hän ajoi viisi MM-rallia Fordin ja Toyotan WRC-autoilla.

Aktiiviuransa jälkeen Laukkanen oli pitkään töissä Tommi Mäkinen Racingillä ennen ryhtymistään täysipäiväiseksi rallikouluttajaksi.

– Justiinsa oli pari kaveria Portugalista vieraana. Mutta mun juttu on kuitenkin se, että menen itse sinne missä asiakas on. Itse asiassa ajan tällä hetkellä enemmän kuin silloin aktiiviuran aikaan. Autossa saa olla, Laukkanen sanoo.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com