Tarjolla BMW:n soundia ja näyttäviä sladeja! – Vatanen vippiauton ratissa Itärallissa

21.2.2020 / 15:11
Ari Vatanen Itärallissa keväällä 2018 (Kuva: Tomi Hänninen / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Joensuussa Itärallin merkeissä lauantaina 29. helmikuuta. Vip-auton ratissa nähdään rallin vuoden 1981 maailmanmestari Ari Vatanen.

Ari Vatanen, 67, on Itärallin kaksinkertainen voittaja. Tuupovaarasta kotoisin oleva Vatanen kaasutteli ensimmäiseen voittoonsa vuonna 1977 kartanlukijanaan Timo Putkonen. Kuusi vuotta tuon jälkeen yksinkertaisesta Itärallin voittajasta tuli kaksinkertainen voittaja ja silloin kartanlukijan tehtävää hoiti Arin vaimo Rita Vatanen. Kun aviopari istui samaan ralliautoon, niin ihan täysin ongelmitta ei kilpailu sujunut, vaikka voittoon päättyikin.

– Ensimmäisen erikoiskokeen alussa spinnasimme, jolloin vaimoni palaute oli välitön: ”ethän sä osaa edes ajaa”. Tässä kohtaa totesin, että kartturin kuuluisi keskittyä hommaansa ja olla hiljaa, Vatanen muisteli pari vuotta sitten vuoden 1983 tapahtumia.

Vuonna 2018, Itärallin tehdessä paluun rallin SM-sarjaan, Vatanen ajoi kilpailussa nolla-autoa. Silloin alla oli Kari Matikaisen omistama BMW M3. Tänä vuonna Vatasen tehtävänä Itärallissa on ajaa Vip-autoa ja jälleen alla on BMW M3. Tämä yksilö on tullut tutuksi rallifaneille muun muassa F-Rallisarjasta viime vuosilta Vesa “Idän Pikajuna” Hirvosen käskyttämänä. Hirvonen nähdään Itärallissa N5-luokan Ford Fiestalla.

101 MM-ralliin urallaan startannut Vatanen on rallin MM-sarjan historian ensimmäinen suomalainen maailmanmestari, voitettuaan tittelin vuonna 1981. Vatanen saavutti MM-sarjasta 10 osakilpailuvoittoa ja yhteensä 27 palkintosijoitusta. Vatanen kerää aina suurta suosiota osakseen siellä missä liikkuukin ja etenkin synnyinseudullaan Pohjois-Karjalassa. Pari vuotta sitten Vatanen otti Itärallissa kantaa siihen häneltä eniten kysyttyyn kysymykseen.

– Ihmiset kysyy, että mitä teet nykyisin, oletko eläkkeellä. Vastaan aina, että päästäkseen eläkkeelle pitäisi ensin tehdä jotain työtä mistä päästä eläkkeelle. Mitä minä olen tehnyt elämäni aikana? Ajanut rallia ja ollut poliitikkona. Ei päivääkään kunnon työtä! Mistä minä siis jäisin eläkkeelle, Vatanen nauratti yleisöä Itärallin palkintoseremoniassa keväällä 2018.

 

 

Lue myös! Itäralli houkutteli ison määrän osallistujia – Kilpailureittiin tehtiin yksi muutos (20.2.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit