Tässä tuulettaa onnellinen mies! Pitkä odotus päättyi – “Henkisesti tärkeä voitto”

18.6.2019 / 20:45
Ville Hautamäki ajoi SM2-luokan voittoon Seinäjoella (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Ville Hautamäki ehti ajaa rallin SM-sarjan SM2-luokassa vuosina 2016-2019 yhteensä 24 osakilpailua ilman voittoa, kunnes Seinäjoella viime viikonloppuna kaikki viimeinkin natsasi kohdalleen ja alajärveläinen pääsi juhlimaan ykkössijaa kahdeksan kakkossijan ja kahdeksan kolmannen sijan jälkeen.

Tänä vuonna rallin SM-sarjassa SM2-luokan kaikissa neljässä aiemmassa osakilpailussa voittanut Esa Ruotsalainen avasi Seinäjoella kolmella pohja-ajalla perjantaina, mutta avauserikoiskokeen vilppilähdöstä saadun 10 sekunnin aikasakon seurauksena luokkajohdossa yötauolle saapui Ville Hautamäki. Kaksikon välinen aikaero avauspäivän jälkeen oli 1,8 sekuntia.

Lauantain kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle kärkikaksikko ajoi molemmat yhden pohja-ajan, mutta neljällä viimeisellä erikoiskokeella Hautamäki oli ykkönen, kirjauttaen voiton nimiinsä lopulta ylivoimaisella 29,5 sekunnin erolla Ruotsalaiseen nähden. Kolmanneksi sijoittui Mikko Ala-Talkkari, mutta jo kolme ja puoli minuuttia kärjestä jääneenä.

– Tulihan se sieltä viimein! Hieno kilpailu ja saatiin tosissaan ajaa koko ajan rallia. Mitään isompia virheitä ei tullut tehtyä ja auto pelasi hienosti. Helpottunut olo ja hyvä fiilis. Huollon jälkeen kolme viimeistä pätkää tultiin aivan “limitillä”, tuon kovempaa en enää pääse, Hautamäki kommentoi kilpailun jälkeen.

SM2-luokan Suomen mestaruuden vuonna 2012 voittanut Hautamäki on sijoittunut SM2-luokassa tänä vuonna neljä kertaa toiseksi, kun taas viime kausi toi seitsemästä osakilpailusta peräti viisi kolmatta sijaa. Edellisen kerran Hautamäki juhli luokkavoittoa SM-sarjassa vuonna 2015 Rovaniemellä, kun hän oli nopein SM4-luokassa. Hautamäki myös voitti kyseisenä vuonna, kuten myös vuotta aikaisemmin, SM4-luokan Suomen mestaruuden.

Edellisen kerran Hautamäki puolestaan oli ykkönen SM2-luokassa mestaruuskaudellaan 2012 Keravan osakilpailussa. Vuosina 2016-2019 Hautamäki ehti ajaa SM2-luokassa yhteensä 24 kilpailua, nousta niissä palkintopallille 16 kertaa, mutta voittojen määrä noista kilpailuista ennen Seinäjokea oli pyöreä nolla. Kakkossijoja oli kahdeksan, samoin kolmansia sijoja.

– Henkisesti tämä oli todella tärkeä voitto. Kyllähän fakta on se, että Esa on pisteissä tosi paljon edellä. Jos ei mitään ongelmia tule loppukaudella, niin kauhean vaikeaa se mestaruuden tavoittelu tulee olemaan. Mutta missään nimessä periksi ei anneta. Ja kuten on nähty, että ennen kuin on viimeinen pätkä ja viimeinen siirtymä ajettu, niin mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma, 23 pisteen päässä Ruotsalaisesta oleva Hautamäki korosti.

 

Esa Ruotsalainen paiskoi Seinäjoella Pohjanmaa Rallissa soraa kakkossijan arvoisesti (Kuva: RPF).

 

“Melko tarkalla se startti oli”

Ruotsalainen siis juhli luokkavittoa SM-sarjan kauden neljässä ensimmäisessä osakilpailussa, mutta nyt voittoputki katkesi kakkossijan myötä. Ruotsalainen oli eri mieltä tuomariston kanssa perjantaina saamastaan aikasakosta, joka tuli avauserikoiskokeen vilppilähdöstä.

– Oma kanta asiaan oli se, että lähdin aivan oikeaan aikaan, mutta melko tarkalla se startti oli. Tuomaristo olisi voinut muuttaa päätöstä vain in-car-kameran kuvan todisteen avulla, mutta meillä ei ollut kameraa käytössä, Ruotsalainen harmitteli.

Hautamäki nakutti lauantain kuudelle erikoiskokeelle viisi pohja-aikaa ja oli luokan selkeästi nopein kuljettaja kasvattaen tasaisesti eroa Ruotsalaiseen nähden koko päivän ajan. Myös Ruotsalainen myönsi kilpailun jälkeen rehdisti, että parempi voitti tällä kertaa ja perjantain aikasakon kumoamisella ei olisi ollut muutosta lopputulokseen. Ennen viimeistä erikoiskoetta takaa-ajettavaa oli liikaa, eikä Ruotsalainen halunnut enää riskeerata kakkossijaansa.

– Ero oli 12 sekuntia ennen viimeistä pätkää. Tiedostin, että siellä ei pysty enää ajamaan kiinni, koska kyseessä oli toiseen kertaan ajettava ek. Erot olivat pieniä, mutta Ville oli tässä kisassa nopeampi, Ruotsalainen myönsi.

Myös vuosi sitten Ruotsalainen sijoittui Pohjanmaa Rallissa SM2-luokassa toiseksi. Silloin tosin ero ykkösen ja kakkosen välillä oli huomattavasti pienempi kuin nyt, kun Ruotsalainen hävisi voittoon ajaneelle Joonas Tokeelle 1,5 sekuntia. Hautamäki oli viime vuonna Seinäjoella kolmas.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Laitilassa elokuun viimeisenä lauantaina.

Seinäjoen SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Ville Hautamäki (Mitsubishi) 57.59,7
2) Esa Ruotsalainen (Mitsubishi) + 29,5
3) Mikko Ala-Talkkari (Subaru) + 3.30,2
4) Matti Latvala (Subaru) + 3.44,4
5) Antti Selivaara (Subaru) + 12.39,4

SM2-luokan pistetilanne 5/7 osakilpailua

1) Esa Ruotsalainen (SaarUA) 127
2) Ville Hautamäki (JärvisUA) 104
3) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 51
4) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 34
5) Jukka Ikonen (KR-TEAM) 22

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit