Täyden kympin suoritus nosti Ott Tänakin mukaan MM-taisteluun – “Ei todellakaan ollut helppoa”

30.4.2018 / 07:41
Ott Tänakin lentoon eivät muut pystyneet vastaamaan (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden viides osakilpailu viikonloppuna Argentiinassa oli Toyota-tallin ja Ott Tänakin suurta juhlaa. Virolaiskuljettaja dominoi kilpailussa käytännössä lähdöstä maaliin ja uran kolmas MM-osakilpailuvoitto nosti Tänakin tiukasti mukaan taistelemaan maailmanmestaruudesta.

Jo torstaina rallin avanneen lyhyen yleisöerikoiskokeen jälkeen Ott Tänak oli haastattelussa vakuuttunut siitä, että hänellä on käsissään tämänvuotisen Argentiinan MM-rallin voittaja-auto. Ja näin myös kävi, Tänak yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa siirtyi yleiskilpailun johtoon viidennellä erikoiskokeella ja säilytti asemansa aina maaliin asti.

Rallin toisella, perjantain ajopäivän avanneella erikoiskokeella tilanne tosin ei näyttänyt kovinkaan valoisalta Tänakin kannalta. Sijoitus erikoiskokeella oli vasta kymmenes ja eroa kärkeen vajaan 17 kilometrin matkalla kertyi lähes 24 sekuntia. Tänak kertoi erikoiskokeen maalissa osuneensa kiveen ja ohjauksessa oli jotain vikaa, mutta siitä huolimatta kaksi seuraavaa erikoiskoetta toivat kaksi pohja-aikaa.

– Siirtymäosuudella saimme korjattua auton ja käytännössä seuraavilla kahdella erikoiskokeilla ajoimme menetetyn ajan takaisin, Tänak kertasi kilpailun kulkua sunnuntaina lehdistötilaisuudessa.

Perjantain jälkeen Tänakin johtomarginaali oli 22,7 sekuntia ja lauantain jälkeen jo 46,5 sekuntia. Näin ollen sunnuntain kolmella viimeisellä erikoiskokeella ei virolaisella ollut enää kiire ja voittomarginaaliksi muodostui lopulta 37,7 sekuntia toiseksi ajaneeseen Thierry Neuvilleen nähden.

– Dominoida tälläistä rallia ensimmäistä kertaa on erittäin hienoa, mutta se ei todellakaan ollut helppoa. Alkuvaiheessa hyökkäsin todella kovaa ja kun ero sitten kasvoi, niin minulla oli mahdollista kontrolloida tilannetta enemmän ja enemmän. Tänään sunnuntaina tilanne olikin sitten jo turvallinen, Tänak kommentoi Toyota Gazoo Racingin tiedotteessa.

“Tämä on loistava tulos meidän tiimille”

Tänakille nyt tullut voitto oli MM-sarjassa uran kolmas, kun startteja on takana 84. Edelliset voitot tulivat viime vuonna Italiasta, sekä Saksasta. Ensimmäinen voitto uudessa tallissa vaati Tänakilta lopulta vain viisi osakilpailua. Viikonlopun suoritusta voidaan sanoa täyden kympin suoritukseksi, ajoihan Tänak 18 erikoiskokeelle kymmenen pohja-aikaa.

– Olemme saaneet kehitettyä autoa erittäin nopealla aikataululla ja nyt se on aika lailla sellainen millainen sen haluan olevan. Ja siitä olen saanut myös paljon lisää itseluottamusta. On myös todella hienoa huomata kuinka paljon tiimi tukee minua, Tänak kehuu.

Toyotan tiimipäällikkö Tommi Mäkinen oli tottakai onnellinen siitä, että kuluvan kauden osalta voittosarakkeesta on nyt nolla pyyhitty pois. Viime kaudella Toyota juhli voittoa Ruotsin ja Suomen MM-ralleissa.

– Tämä on loistava tulos meidän tiimille. Ott oli todella vahva koko viikonlopun ajan. Tottakai hän otti sunnuntaina jo hieman varovaisemmin, koska ei ollut mitään syytä riskeerata fantastista voittoa viimeisillä, vaikeilla erikoiskokeilla. Tämä oli hänen ensimmäinen voittonsa meidän tiimissä ja se tuli yhdestä vaativimmista osakilpailuista, Mäkinen hehkuttaa.

Tänak oli ennen Argentiinan osakilpailua kuljettajien MM-sarjassa 39 pistettä pistejohtaja Sebastien Ogieria jäljessä, mutta nyt tulleen onnistumisen myötä ero kaventui 28 pisteeseen. On selvää, että Argentiinan voiton lisäksi tällä kaudella Monte Carlossa ja Korsikassa toiseksi sijoittunut Tänak nousi toden teolla mukaan mestaruustaisteluun. Viime vuonna Tänakin sijoitus MM-pisteissä oli kolmas.

– Suunta on oikea ja mestaruustaistelun suhteen saimme eroa kiinni. Kausi on vasta alussa, joten nyt täytyy vain pitää suunta samana tulevissa ralleissa, Tänak korostaa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Portugalissa 17.-20. toukokuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota) 3.43.28,9
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 37,7
3) Dani Sordo (Hyundai) + 1.15,7
4) Sebastien Ogier (Ford) + 1.58,6
5) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 2.02,6
6) Elfyn Evans (Ford) + 3.06,3
7) Kris Meeke (Citroen) + 3.25,7
8) Esapekka Lappi (Toyota) + 4.32,6
9) Teemu Suninen (Ford) + 5.38,6
10) Pontus Tidemand (Skoda) + 12.15,8 WRC2

Tänakin keskinopeus: 96,2 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Tänak 10, Neuville 4, Sordo 2, Ogier 1, Mikkelsen 1

Kuljettajien MM-pistetilanne 5/13 osakilpailua

1) Sebastien Ogier (FRA) 100
2) Thierry Neuville (BEL) 90
3) Ott Tänak (EST) 72
4) Andreas Mikkelsen (NOR) 54
5) Dani Sordo (ESP) 45
6) Kris Meeke (GBR) 43
7) Esapekka Lappi 40
8) Jari-Matti Latvala 31
9) Elfyn Evans (GBR) 26
10) Craig Breen (IRL) 20

Autonvalmistajat

1) Hyundai 144
2) M-Sport Ford 129
3) Toyota 124
4) Citroen 93

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit