Teemu Sunisen Monte-debyytti: “Haastavaa tämä on ollut”

23.1.2016 / 09:29
Teemu Sunisen (oik.) kartanlukijana toimii Mikko Markkula (Kuva: Miika Wuorela)

[ A- ] / [ A+ ]

Reilun viikon päästä 22 vuotta täyttävä Teemu Suninen on ensimmäistä kertaa mukana Monte Carlon MM-rallissa joten selvää on, että nuorukainen ei ole ajamassa luokkansa voitosta tai kärkisijoista, vaan ensisijaisesti hakemassa kokemusta yhdestä MM-sarjan vaikeimmista osakilpailuista. Kahden ajopäivän ja kahdeksan ajetun erikoiskokeen jälkeen Suninen on WRC 2-luokassa kymmenentenä ja yleiskilpailussa sijalla 20.

Nyt käynnissä oleva Monte Carlon MM-ralli on Teemu Suniselle vasta uran kuudes ralli WRC 2-kalustolla ja ensimmäinen Ranskan Alpeilla MM-sarjan legendaarisemmassa osakilpailussa. Suninen ilmoitti ennen rallia lähtevänsä opintomatkalle hakemaan kokemusta vaikean rallin vaikeista olosuhteista ja perjantaina, rallin toisena ajopäivänä saatiin hyvä näyte siitä, mitä kokemuksen karttuminen tarkoittaa lahjakkaan kuljettajan nopeudessa. Aamupäivällä Suninen kirjautti ek-sijoitukset 13-9-8 ja kun samat erikoiskokeet ajettiin iltapäivällä uudemman kerran, sijoitukset olivat 8-7-4.

– Haastavaa tämä on ollut, mutta samalla kokemusta on tullut paljon. Kelinuottien mukaan olemme ajaneet. Isompia tilanteita ei ole ollut. Muutama sladi on tullut, mutta ne kuuluvat ralliin, Suninen hymyilee.

“Ennakkoon pelkäsin tätä kisaa paljon enemmän”

Lauantaina edessä on viisi erikoiskoetta ja niille yhteispituutta kertyy reilut 173 kilometriä. Vaikka ek-sijoitustenkin puolesta vauhti on ollut kasvamaan päin, Suninen ei aio lähteä kolmantenakaan ajopäivänä ns. hyökkäämään.

– Se on vähän kysymysmerkki näillä keleillä. Kyllä sen sitten huomaa, jos rajan yli on menty. Kohtuullisen varmasti olemme koettaneet tulla.

Monte Carlon MM-rallin kolmas ajopäivä käynnistyi lauantaina kello 9.04 Suomen aikaa ajettavalla lähes 52 kilometriä pitkällä erikoiskokeella, joka ajetaan päivän aikana kahteen kertaan.

– Vääntämistä siinä on! Sinne tosin joutuu lähtemään hieman huonolla rengasvalinnalla muita erikoiskokeita ajatellen. Ihan optimaalisella valinnalla ei pääse lähtemään, Suninen taustoittaa.

Uusi ralli ja vaikeat olosuhteet eivät ole ollut mikään shokkikokemus Suniselle, päinvastoin.

– Ennakkoon pelkäsin tätä kisaa paljon enemmän, en oikein tiennyt mitä on tulossa. Jääryhmämme tekee kuitenkin hyvää työtä. Sieltä saan hyvän infon, niin on mukava ajella, Suninen jakaa kehuja etunuottiauton kaksikolle Risto Mannisenmäki – Mikko Kalliomaa. Mannisenmäen monet muistavat erityisesti nelinkertaisen maailmanmestarin Tommi Mäkisen pitkäaikaisena kartanlukijana ja Monte Carlon MM-rallin he voittivat kolme kertaa peräkkäisinä vuosina 1999-2001.

Lauantaina suomalaisvinkkelistä katsottuna lisämielenkiintoa WRC 2-luokkaan lisää tuo suomalaisduon Suninen – Esapekka Lappi kaksintaistelu. Skodalla ajavien Lapin ja Sunisen välinen ero sijoilla yhdeksän ja kymmenen on perjantain jälkeen 20,9 sekuntia.

Ralli päättyy sunnuntaina ja rallin MM-sarjan avausosakilpailun tapahtumia seurataan tiiviisti UrheiluUutiset.comin sivuilla.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti
Haastattelut: Teemu Sunisen tiedote


Facebook kommentit