Terveisiä Virosta! Nyt on upeassa rallivideossa vauhtia ja fiilistä

16.7.2019 / 10:53
Ott Tänakille ei löytynyt pysäyttäjää tänäkään vuonna Rally Estoniassa (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

Viime viikonloppuna Virossa ajettu Rally Estonia oli odotetusti isäntämaan Ott Tänakin ja Toyota-tallin näytöstä startista maaliin.

Nyt yhdeksännen kerran ajettu Rally Estonia oli saanut ensimmäistä kertaa kovan statuksen osakseen, kun kilpailu oli yksi rallin MM-sarjan tämänvuotisista promootiokilpailuista. Rally Estoniaan oli satsattu paljon, niin työtunteja, kuin rahaa, ja viimeisimpien tietojen mukaan kilpailun budjetti oli lähes kolme miljoonaa euroa. Kilpailulla on Viron valtion vahva tuki takanaan, joten Rally Estonia todellakin haluaa tulevaisuudessa MM-sarjan osakilpailuksi.

Rally Estonia ajettiin Virossa kaksipäiväisenä kilpailuna lauantaina ja sunnuntaina. Reitin pituus erikoiskokeiden osalta oli hieman alle 152 kilometriä ja erikoiskokeiden määrä oli 15, joista yhdeksän ajettiin perjantaina. Viime vuonna kilpailun voittoa juhlinut Toyotan ykköskuljettaja MM-sarjassa, isäntämaan Ott Tänak, lähti myös tänä vuonna suurimpana ennakkosuosikkina matkaan. Siitäkin huolimatta, että WRC-autojen ratissa nähtiin enemmän haastajia kuin vuosi sitten.

Tänak aloitti kilpailun odotetusti repäisten jo lauantaina seitsemän pohja-ajan myötä 33,4 sekunnin eron toisena olleeseen Andreas Mikkelseniin nähden. Esapekka Lappi oli kolmantena, 46,3 sekunnin päässä virolaisesta. Elfyn Evans rikkoi Fordiaan rajun hypyn alastulossa ja menetti aikaa, pudoten yli minuutin päähän kärjestä. Sijoitus oli neljäs, kun taas viidentenä ajoi Hyundai-debyytissään Craig Breen.

– Kiireinen päivä! Useita huoltotaukoja ja säätila vaihteli paljon. Haasteita on riittänyt, mutta olemme oppineet tänään paljon, Tänak kommentoi ensimmäisen ajopäivän jälkeen.

Sunnuntai oli erikoiskokeiden yhteispituuden osalta lähes puolet lyhyempi kuin lauantaina, eikä toisena ajopäivänä kärjessä nähty muutoksia. Tänak kasvatti voittomarginaalin yli minuuttiin, Mikkelsen oli toinen ja Lappi kolmas. Uuden sukupolven WRC-autoilla kilpailleiden kuljettajien kuusikon täydensivät Evans neljännellä, Breen viidennellä ja Markko Märtin kuudennella sijalla.

– Se oli hieno viikonloppu! Ihmisiä oli todella paljon katsomassa kilpailua, olemme (virolaiset) ehdottomasti rallikansaa ja uskon sen olevan loistava asia, että meillä on tämä kilpailu ja tehdastallit täällä paikalla. Iso määrä ihmisiä tekee taustalla töitä kilpailun eteen. Suomessa tulee olemaan vaikeaa olla ensimmäisenä reitillä, Tänak käänsi jo katseet kohti elokuun ensimmäisenä viikonloppuna ajettavaa Suomen MM-rallia.

Tänakin ohella Märtin tottakai oli Rally Estoniassa kotiyleisön suuri suosikki ja kokeneen virolaiskuljettajan kokemus uuden sukupolven WRC-autolla kilpailemisesta maistui urallaan 85 MM-rallia ja niistä viisi voittaneelle Märtinille.

– Kun sain ensimmäisen kerran idean, että osallistuisin tähän kilpailuun, niin se vaikutti hyvältä idealta. Sitten tulin toisiin ajatuksiin, jonka jälkeen Ott puhui minut ympäri. Tänään, täällä palkintopallilla ollessani, voin sanoa taas, että tämä oli hyvä idea. Oli hauskaa kokeilla uutta autoa ja nähdä se miten Rally Estonia on kehittynyt. Oli myös mahtavaa nähdä niin paljon ihmisiä katsomassa kilpailua, Märtin hehkutti.

“Kakkosluokan” eli R5-luokituksen kalustolla kilpailleiden luokan vei nimiinsä Oliver Solberg, joka toukokuisen Latvian EM-rallin voiton jatkoksi ajoi nyt kovatasoisessa kilpailussa toisen sensaatiomaisen voiton tänä vuonna. Rainer Aus sijoittui toiseksi ja Eerik Pietarinen oli kolmas. Sekä Aus, että Pietarinen kilpailivat Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tallin “suojissa”. Nikolay Gryazin oli neljäs ja Fordin uudella Fiesta R5 MK2 -autolla kilpaillut Teemu Suninen viides.

Suomen MM-ralli käynnistyy torstaina 1. elokuuta.

Rally Estonia 2019 yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) 1.15.38,4
2) Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1.03,5
3) Esapekka Lappi (Citroen C3 WRC) + 1.27,1
4) Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) + 1.47,7
5) Craig Breen (Hyundai i20 Coupe WRC) + 1.56,4
6) Markko Märtin (Ford Fiesta WRC) + 3.55,1
7) Oliver Solberg (Volkswagen Polo GTI R5) + 4.19,4
8) Rainer Aus (Skoda Fabia R5) + 5.47,9
9) Eerik Pietarinen (Skoda Fabia R5) + 5.49,0
10) Valeriy Gorban (Mini WRC) + 6.19,0

———-

12) Teemu Suninen (Ford Fiesta R5 MK2) + 6.26,6
41) Markku Niiranen (BMW 325i E36) + 28.52,9

Tänakin keskinopeus: 120,6 km/h
Pohja-ajat: Tänak 13, Evans 1, Mikkelsen 1

Rally Estonian historiaa

Ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010
Ensimmäisellä kerralla oli vain Viron rallisarjan osakilpailu
Vuoden 2010 kärkikolmikko: Markko Märtin, Ott Tänak, Toni Gardemeister
Vuosina 2011 ja 2012 kilpailun voitti Mads Östberg
Thierry Neuville ajoi vuoden 2012 kilpailussa toiseksi
Vuosina 2014-2016 rallin EM-sarjan osakilpailu
Vuonna 2014 EM-sarjan osakilpailun ykkönen oli Tänak
Pyrkii rallin MM-sarjaan aikaisintaan vuonna 2022

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

Video: DriveTV10


Facebook kommentit