MOTORSPORT

Testikolarissa loukkaantunut Lukyanuk kilpailee viikonloppuna Puolan EM-rallissa – “Päätös ei ollut helppo”

Rallin EM-sarja jatkuu viikonloppuna Puolassa asfalttiteillä ajettavalla Rzeszow Rallilla. Kyseessä on EM-sarjan kauden viides osakilpailu. Puolassa nähdään myös odotettu paluu, kun toukokuussa testikolarissa vakavasti loukkaantunut venäläiskuljettaja Alexey Lukyanuk nähdään jälleen tositoimissa ralliauton ratin takana.

Viime vuonna rallin EM-sarjassa toiseksi ajaneen Alexey Lukyanukin, 36, kuluva kausi näytti saavan toukokuun alussa uuden startin, kun aiemmin maalis-huhtikuussa ajetun Portugalin EM-rallin ulosajon jälkeen Lukyanuk oli ykkönen Kanariansaarten EM-rallissa. Vain reilu viikko tuon komean voiton jälkeen rallimaailma sai kuitenkin kuulla ikäviä uutisia Venäjältä, kun kahden ralliauton kolarissa testeissä menehtyi yksi ja loukkaantui vakavasti kolme henkilöä.

Yksi kolmesta vakavasti loukkaantuneesta oli Lukyanuk, joka onnettomuudessa mm. mursi jalkansa ja sai vammoja selän alueelle ja kävi läpi neljä leikkausta. Oli selvää, että edessä oli pitkä ja raskas kuntoutusjakso ja se milloin Lukyanuk ajaisi seuraavan kerran ralliautoa, oli täysi mysteeri. 25. heinäkuuta odotettu uutinen näki lopulta päivänvalon ja kuten moni on sanonut, yllättävänkin aikaisessa vaiheessa ottaen huomioon sen miten raju onnettomuus oli ja kuinka vähän aikaa siitä oli vasta kulunut.

Lukyanuk ilmoitti Facebook-sivullaan, että yhdessä kartanlukijansa Alexey Arnautovin kanssa he osallistuisivat elokuun alussa ajettavaan Puolan MM-ralliin.

– Onnettomuuden jälkeistä kuntoutusvaihetta ei ole vielä saatu kokonaan suoritettua ja teen joka päivä ennen tulevaa rallia kovasti töitä toivoen, että noustessamme lähtölavalle olemme valmiita. Emme mieti sitä, että taistelisimme Puolassa kärkisijoituksista, vaan että saamme otettua ensimmäisen merkittävän askeleen paluussa rallin pariin, sekä mahdollisuuden osoittaa kiitollisuuttamme kaikkia niitä faneja, kilpakumppaneita, yhteistyökumppaneita ja ystäviä kohtaan, jotka ovat osoittaneet tukensa meille tämän järkyttävän onnettomuuden jälkeen, Lukyanuk kirjoitti pari viikkoa sitten.

Testikolarissa Lukyanuk ja hänen kyydissään ollut Nikita Gergel, sekä toista autoa ajanut Vjatseslav Kucherov loukkaantuivat onnettomuudessa vakavasti. Kucherovin autossa ollut kartanlukija Alexey Lyadukhin sen sijaan menehtyi saamiinsa vammoihin.

– Haluamme osoittaa syvää myötätuntoa ja surunvalituksemme kaikille Alexey Lyadukhinin omaisille ja ystäville. Päätös (Puolan EM-ralliin) osallistumisesta ei ollut helppo, Lukyanyk jatkaa Facebook-kirjoituksessaan.

“Rehellisyyden nimissä en odottanut olevani näin nopea”

Rzeszow Ralli käynnistyi torstaina ajetulla testierikoiskokeella, joka samalla toimi myös eräänlaisena “aika-ajona” perjantain ajopäivään tapahtuvan lähtöjärjestyksen valinnan suhteen. Eli testierikoiskokeella nopeimman ajan ajanut kuljettaja pääsi valitsemaan lähtöpaikan perjantaille ensimmäisenä, toiseksi nopeimman ajan tehnyt kuljettaja toisena ja niin edelleen. Lukyanukin paluu ralliauton rattiin sujui kuin elokuvissa. Venäläinen oli koko porukan nopein.

– Rehellisyyden nimissä en odottanut olevani näin nopea. Sanotaan nyt vaikka näin, että luulen kavereiden tienneen minun olevan vasta kuntoutumassa vammoistani, joten he ottivat hieman taka-askeleita ja antoivat minulle lahjan, Lukyanuk kommentoi värikkääseen tyyliinsä rallin EM-sarjan tiedotteessa.

– Hyvä aamu meille ja olen todella onnellinen saadessani olla taas takaisin ratin takana, Lukyanuk jatkoi.

Rzeszow Rallissa ajetaan perjantaina ja lauantaina yhteensä 11 erikoiskoetta yhteispituudeltaan lähes 215 kilometriä. Lukyanukilla on edessään todella vaativa urakka, sillä jo kolme lyhyttä vetoa testierikoiskokeella torstaina osoittivat sen, että ralliauton ajaminen on kaikkea muuta kuin helppoa tässä tilanteessa, missä Lukyanuk nyt on.

– Ei tuntunut kovin mukavalta. Minulla on vielä jonkin verran kipua jaloissa, sekä lonkan alueella, joten taistelen niiden kanssa. Mutta adrenaliinin voimalla siitäkin selviää, Lukyanuk sanoi.

Lukyanuk on luottavainen sen suhteen, että pystyy ajamaan rallin maaliin asti.

– Olen siitä 99-prosenttisen varma.

Alun perin Lukyanukin piti palata takaisin rallin pariin kilpailumielessä vasta elokuun lopulla Tshekissä ajettavassa Barum EM-rallissa.

– Kyllä, suunnittelimme todella huolella paluuta tapahtuvaksi Barum Rallissa ja että olisimme silloin valmiita, mutta lopulta lihasten kuntoutus yhdessä kuntoutusohjaajani kanssa tuotti toivottua tulosta hyvin ja nopealla aikataululla. Ensimmäisessä 30 kilometrin testiajossa jalkani tosin oli vielä liian heikko jarrutuksissa. Mutta viime viikolla tein kovasti töitä vahvistaakseni sitä ja nyt se toimii jo paremmin, Lukyanuk taustoittaa.

Rzeszow Rallissa on mukana yhteensä 92 kilpailijaparia. Suomalaisväriä rallissa edustaa Opelin junioritiimissä ajava Jari Huttunen, tuore WRC2-voittaja Suomen MM-rallista, sekä Huttusen kartanlukija Antti Linnaketo. Ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy perjantaina kello 11.50 Suomen aikaa ja maaliin saavutaan lauantaina alkuillasta.

Rzeszow EM-ralli 2017 aikataulu

Perjantai 4.8.

EK 1 klo 11.50 (23,83 km)
EK 2 klo 12.50 (24,56 km)
EK 3 klo 16.35 (23,83 km)
EK 4 klo 17.35 (24,56 km)
EK 5 klo 20.00 (4,05 km)

Ek:t 1-5 yhteensä: 100,83 km

Lauantai 5.8.

EK 6 klo 9.45 (22,55 km)
EK 7 klo 10.55 (16,05 km)
EK 8 klo 11.40 (18,30 km)
EK 9 klo 14.30 (22,55 km)
EK 10 klo 15.40 (16,05 km)
EK 11 klo 16.25 (18,30 km)

Ek:t 6-11 yhteensä: 113,80 km
Ek:t 1-11 yhteensä: 214,63 km

 

 

Lue myös!

Venäjällä kuolonkolari rallitesteissä – EM-sarjasta tuttu venäläiskuljettaja loukkaantui (17.5.2017)
Testikolarissa loukkaantunut Lukyanuk tehohoidossa – Kartanlukija pelastettiin palavasta autosta (22.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: FIA ERC (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com