Tidemand dominoi WRC2-luokkaa, Suninen toinen – “Mielestäni voin olla tyytyväinen”

12.2.2017 / 22:30
Teemu Sunisen debyyttikisa M-Sportin Fordilla toi Ruotsista WRC2-luokan toisen sijan (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Jos oli Ruotsin MM-rallin yleiskilpailun voittaneen Jari-Matti Latvalan esitys viikonloppuna vakuuttava, niin samaa voidaan sanoa WRC2-luokan voittoon ajaneen Pontus Tidemandin suorituksesta. Teemu Sunisen debyytti M-Sportin Ford Fiestan ratissa toi luokan toiseksi korkeimmat MM-pisteet ja hyvän startin tämän kauden mestaruusjahtiin.

Pontus Tidemand siirtyi WRC2-luokan johtoon perjantaina Ruotsin MM-rallin neljännellä erikoiskokeella, eikä sen jälkeen enää paikastaan luopunut. Skodan tehdastiimin 26-vuotias ruotsalainen nakutti pohja-aikoja toisensa perään ja 17 ajetusta erikoiskokeesta Tidemand oli nopein 10:llä. Lopputuloksissa Tidemandin ja toiseksi ajaneen Teemu Sunisen välinen ero oli 51,8 sekuntia.

– Lähes täydellinen viikonloppu! Meillä oli hyvä valmistautumisjakso tähän ralliin ja tiimi teki fantastista työtä. Välillä homma tuntui jopa helpolta, vaikka tiedämme toki, että se ei ole helppoa. Pystyin säilyttämään keskittymisen koko kilpailun ajan ja nyt olemme täällä voittajina. Yksi nautinnollisimmista ralleista mitä olen koskaan ajanut, Tidemand hehkutti lisäten vielä, että kyseessä oli tähän astisen uran paras ralli.

– Kyllä, ehdottomasti, Tidemand hymyili.

Tänä vuonna WRC2-luokan maailmanmestaruuden tavoitteekseen asettanut Tidemand voitti WRC2-luokan osakilpailun vuonna 2014 Saksassa, 2015 Espanjassa ja viime vuonna Portugalissa. Rallin MM-sarja jatkuu kuukauden päästä Meksikossa, mutta Tidemand ei vielä ollut täysin varma osallistumisestaan tuohon kilpailuun.

– Toivon toki, että ajaisimme siellä, mutta se ei ole 100-prosenttisesti vielä varmaa. Jos siellä ajetaan, niin kyseessä on minulle uusi maa, uusi ralli ja jälleen uusi haaste. Se olisi hieno kokemus, Tidemand pohti ja totesi vielä loppuun, että nyt tullut kotirallin voitto tuli täysin ilman mitään ongelmia, jonka myös kartanlukija Jonas Andersson vahvisti.

– Kyllä, ei ollut mitään draamaa. Erittäin siisti viikonloppu ja pystyimme säilyttämään keskittymisen oikeisiin asioihin, Andersson kommentoi.

“Kova taistelu Veibyn kanssa kakkossijasta”

M-Sportin Fordilla nyt ensimmäisen kilpailunsa ajanut Teemu Suninen kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa uusi viime vuotisen Ruotsin MM-rallin kakkossijansa. Tosin viime vuonna Suninen ajoi toiseksi RC2-luokassa, koska ei ajanut silloin WRC2-luokan MM-pisteistä.

– Mielestäni voin olla tyytyväinen viikonloppuun. Tämä oli vasta toinen kertani Ruotsin MM-rallissa. Olen melko tyytyväinen vauhtiini ja tuntuma autoon parani mitä pidemmälle kilpailu eteni, Suninen kuvaili viikonloppua.

Sunisen ralli käynnistyi surkeasti, kun torstaina Karlstadin raviradalla ajetulla erikoiskokeella tuli ajovirhe ja perjantain erikoiskokeille suomalainen joutui lähtemään luokan viimeiseltä sijalta. Perjantaina Suninen kuitenkin nousi toiseksi ja piti asemansa myös lauantaina, vaikka Ole Christian Veiby kolmannelta sijalta löikin kovasti painetta. Päätöspäivään lähdettäessä kaksikon välinen ero oli 5,3 sekuntia.

Suninen teki sunnuntai-aamun kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle “latvalat” ja repäisi kahden pohja-ajan myötä eroa Veibyyn nähden lisää 6,5 sekuntia. Kun Veiby ei yltänyt Sunisen vauhtiin rallin päättäneellä Power Stage -erikoiskokeellakaan, niin Suninen nappasi lopulta toisen sijan 15,6 sekunnin erolla ennen norjalaista.

– Tänään oli kova taistelu Veibyn kanssa kakkossijasta ja oli hienoa selviytyä siitä voittajana. Olosuhteet rallissa olivat melko haastavat, eikä ollut helppo tehtävä pitää auton peräpäätä urissa. Mutta kaiken kaikkiaan teimme siistin ajon ja kaikki toimi hyvin, Suninen kehui.

RC2-luokassa Jukka Ketomäki kartanlukijansa Jarkko Alasen kanssa sijoittui Skodalla seitsemänneksi.

WRC2-luokan lopputulokset

1) Pontus Tidemand (Skoda) 2.45.14,7
2) Teemu Suninen (Ford) + 51,8
3) Ole Christian Veiby (Skoda) + 1.07,4
4) Eric Camilli (Ford) + 3.12,4
5) Gus Greensmith (Ford) + 5.10,8
6) Emil Bergkvist (Citroen) + 6.05,8
7) Hiroki Arai (Ford) + 6.46,9
8) Eyvind Brynildsen (Ford) + 13.04,7
9) Takamoto Katsuta (Ford) + 13.27,4
10) Jaroslaw Koltun (Ford) + 21.18,1

Tidemandin keskinopeus: 109,0 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Tidemand 10, Veiby 3, Suninen 3, Brynildsen 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit