MOTORSPORT

Tiimin rengassähläys pilasi Jere Kalliokosken huikean päivän Bikerniekin radalla

Tulokaskauttaan rallicrossin EM-sarjassa ajavan Jere Kalliokosken vauhti on ollut koko kauden ajan nousujohteista ja ensimmäisen EM-finaalipaikan tavoittelu Bikerniekin upealla radalla Latvian Riiassa käynnistyi lauantaina uran parhailla alkueräsijoituksilla. Päivä päättyi kuitenkin suureen pettymykseen, kun Kalliokosken toisen alkuerän suoritus hylättiin.

Rallicrossin EM-sarjassa SuperCar-luokassa uransa ensimmäistä kauttaan ajava Jere Kalliokoski kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Bikerniekin radalla. Aamupäivän vapaissa harjoituksissa Kalliokoski kiersi radan ympäri yhdeksän kertaa ja paras aika oikeutti yhdeksänteen sijaan.

– Ihan hyvin lähti päivä käyntiin. Tutustuttiin rataan eka treeniveto, ei juurikaan yritetty. Toisella treenivedolla sitten yritettiin nostaa vähän vauhtia, Kalliokoski kommentoi UrheiluUutiset.comille.

Ensimmäisissä alkuerissä Kalliokoski ajoi komean erävoiton ja kokonaisaika oli koko porukan neljänneksi nopein. Uran ensimmäisen EM-finaalipaikan tavoittelu ei olisi voinut käynnistyä paremmalla tavalla kuin uran parhaalla EM-alkueräsijoituksella.

– Sisäradalta tosi hyvä startti, startista kärkeen ja erävoitto, hienot suosionosoitukset erävoiton jälkeen runsaslukuiselta suomalaisyleisöltä saanut Kalliokoski paketoi lyhyesti ja ytimekkäästi.

Toiset alkuerät ajettiin sateen kastelemalla radalla ja vaikka Kalliokoski ei täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa ollutkaan, niin jälleen kerran tuloksena oli kuitenkin neljänneksi nopein aika. Taistelussa kahdestatoista semifinaalipaikasta kaksi neljättä sijaa olivat erinomainen tulos ja kertoivat omaa kieltään siitä, että Kalliokosken vauhti riittää finaaliin asti, jos auto vain toimii. Aiemmissa kisoissa kun on tekniikkamurheiden kanssa saanut tapella ihan riittävästi.

– Ihan hyvä lähtö toisessakin alkuerässä, mutta ehkä vähän liikaa arastelin sateella ajamista. Neljäs olin siinäkin, että ihan hyvä ja kokonaistilanteessa myös neljäs sija.

“Kerrankin näin päin, ettei ota päähän”

Haastattelua tehdessä lauantaina iltapäivällä tilanne oli Kalliokosken kannalta siis hyvä ja 20-vuotias nuorukainen pystyi positiivisin mielin pohtimaan jo sunnuntain tulevia ajoja.

– Omaa suoritustani lähden tekemään sunnuntainakin, etten lähde mitään yliyrittämään. Se riittää sitten mihin se riittää. Se lähtee kuitenkin menemään huonompaan suuntaan aina jos alkaa yliyrittämään. Jos sinne finaaliin pääsee, niin se olisi hyvä, Kalliokoski pohti sitä millaiseen tulokseen hän olisi kahden ajopäivän jälkeen tyytyväinen.

Kuten lauantaina nähtiin, niin sää voi tänä viikonloppuna Riiassa vaihdella rajustikin ja vaikka sadetta ei sunnuntaille ennustettaisikaan, niin silti sellainen voidaan saada. Juuri näin kävi lauantaina. Kalliokoski ei säitä juurikaan murehtinut, sen mukaan mennään mitä tulee tai on tulematta.

– Ei ole sinänsä väliä, mutta kyllähän se kuiva keli on tietysti aina mukavampi. Vauhdit ei ole mitään kovia märällä kelillä, niin eihän se ole mitään mukavaa hommaa ajaa sateella.

Kalliokoski sanoi, että ensimmäisten kilpailukokemusten myötä tykkää Bikerniekin radasta, mutta aivan kuten moni muukin kuljettaja on todennut, niin ohittaminen täällä tulee olemaan iso haaste, kun semifinaaleista eteenpäin aletaan ajamaan radalla miestä, ei kelloa vastaan.

– Onhan se aika kapea rata ja ekassa mutkassa voi tulla aika paljon osumia. Kyllä ne pitää varmaan tehdä itse ne ohituspaikat täällä, Kalliokoski naurahti kysymykseen, että joko on parhaat ohituspaikat lauantain ajojen perusteella löytynyt.

Lauantai sujui kaikin puolin siis erinomaisesti ja Kalliokosken viimeinen kommentti paketoi Latvian EM-rallicrossin avauspäivästä aika lailla kaiken olennaisen.

– Ei ollut mitään ongelmia. Kerrankin näin päin, ettei ota päähän, kun lähdetään seuraavaan päivään, Kalliokoski hymyili.

Myöhemmin iltapäivällä tilanne kuitenkin muuttui, kun Kalliokosken toisen alkuerän suoritus ilmoitettiin hylätyksi. Syynä oli se, että Albatec Racing oli laittanut Kalliokosken autoon viimevuotiset sadekelin renkaat, joiden käyttäminen on säännöissä kielletty. Näin Kalliokoskelle merkittiin tulossarakkeeseen nolla pistettä ja kokonaistilanteessa sijoitus romahti sijalle 24.

Kun piste-eroa viimeiseen semifinaalipaikkaan on nyt 23 pistettä, niin nousu näistä asemista 12 parhaan joukkoon sunnuntaina vaatisi jo aika suuren ihmeen.

Latvia RX ja EM-SuperCar-luokka 2/4 alkuerää

1) Anton Marklund 100
2) Thomas Bryntesson 87
3) Tamas Pal-Kiss 83
4) Robin Larsson 80
5) Jerome Grosset-Janin 78
6) Tamas Karai 73
7) Derek Tohill 72
8) Tommy Rustad 70

———-

15) Riku Tahko 56
24) Jere Kalliokoski 40

Lue myös! Rankkasade Leppihalmeen harmina Latviassa – “Pari kertaa oli jo herran hallussa” (17.9.2017)

Teksti: Jari Hotti, Riika – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com