MOTORSPORT

Toiset alkuerät Latviassa tarjosivat rytinää – Ekströmin “soolojuoksu” toi ykkösajan

Rallicrossin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänään lauantaina Bikerniekin radalla Riiassa, Latviassa. Toisen alkuerän nopein kuljettaja oli ensimmäistä kilpailuaan Seatilla ajava Mattias Ekström.

Mattias Ekström, rallicrossin vuoden 2016 maailmanmestari, järjesti melkoisen yllätyksen osallistumalla rallicrossin MM-sarjan Latvian osakilpailuihin tänä viikonloppuna saksalaisen Munnich Motorsport -tiimin väreissä. Ekström oli nähty rallicrossin MM-sarjassa aiemmin ainoastaan Audin ratissa, mutta nyt ruotsalainen autourheilun todellinen moniosaaja lähti tavoittelemaan menestystä Seatilla.

Eikä Ekström tarvinnut lopulta kuin vain yhdet vapaat harjoitukset ja kaksi alkuerää, kun nimi löytyi ensimmäisen kerran tulosluettelon ykkösriviltä. Ensimmäisessä alkuerässä viidenneksi nopeimman ajan ajanut Ekström sai toisessa alkuerässä hyvän startin ja kun kilpakumppanit, tiimikaveri Timo Scheider, Krisztian Szabo ja Kevin Abbring, kolaroivat ennen ensimmäistä mutkaa, pääsi Ekström ajamaan todellisen “soolojuoksun” ja tuloksena oli siis toisen alkuerän ykkösaika.

– Sain erittäin hyvän startin ja ensimmäinen mutka meni hyvin. Teimme onnistuneet muutokset autoon ensimmäisen alkuerän jälkeen ja nyt todella nautin ajamisesta, Ekström hehkutti.

Kolarissa mukana olleista kuljettajista Abbringin taival päättyi ensimmäiseen mutkaan, eikä alankomaalaisen Renault-kuljettajan lauantai ole muutenkaan sujunut hyvin, sillä ensimmäisestä alkuerästä tuloksena oli vasta kahdeksanneksi nopein aika, yhden sekunnin aikarangaistuksen myötä. Scheiderille puolestaan tuomaristo langetti kolarista kymmenen sekunnin aikarangaistuksen. Ilman sitä saksalainen olisi ollut tuloksissa viides.

Kolmannessa lähdössä mukana olivat ensimmäisen alkuerän neljä nopeinta kuljettajaa. Johan Kristoffersson starttasi ykkösruudusta ja kolminkertainen maailmanmestari ajoikin onnistuneen startin myötä lähtövoittoon. Nelosruudusta matkaan lähtenyt Timmy Hansen yritti samaa temppua kuin ensimmäisessä alkuerässä, eli startin jälkeen laajalla kaarroksella ulkokautta ensimmäiseen mutkaan sisäpuolelle ja muista ohi, mutta tällä kertaa temppu ei onnistunut.

Hansenin veljeksistä vanhempi nousi kuitenkin onnistuneen lisälenkkitaktiikan ansiosta lähdössä toiseksi. Kolmannen sijan nappasi Kevin Hansen, kun taas Grönholm jätettiin neljänneksi. GRX-SET-tiimin suomalaiskuljettaja oli lähellä katastrofia heti startin jälkeen ensimmäisessä mutkayhdistelmässä, kun osuma Kristofferssonin autoon vei Grönholmin hiekalle, eikä törmäys rengasvalliin ollut todellakaan kaukana. Grönholm selvitti tilanteen ammattimiehen ottein ja aika toi inkoolaiselle toisesta alkuerävaiheesta viidennen sijan.

Kokonaistilanteessa Grönholm on kahden alkuerän jälkeen samaisella viidennellä sijalla, mutta piste-erot sijoilla kaksi, kolme, neljä ja viisi ovat äärimmäisen pienet. Toisen alkuerävaiheen ensimmäisessä lähdössä Juha Rytkönen sai paalupaikalta hyvän startin ja nappasi johtopaikan haltuunsa ensimmäisten mutkien jälkeen.

Enzo Ide päihitti kuitenkin Rytkösen, kun belgialainen meni lisälenkille toisella kierroksella ja ajoi sen jälkeen tarpeeksi nopean kierroksen, kun taas Rytkönen samaan aikaan ajoi yhden mutkan leveäksi ja hiekalle. Rytkönen kuitenkin paransi ensimmäisen alkuerän yhdeksättä sijaansa, olemalla toisessa alkuerässä seitsemänneksi nopein. Kokonaistilanteessa Rytkönen on yhdeksäntenä.

Kolmas ja samalla viimeinen alkuerävaihe käynnistyy kello 15.30. Semifinaalit ja finaalit ovat ohjelmassa kello 17.00 alkaen. Kolmannessa alkuerävaiheessa Grönholm ja Rytkönen ovat molemmat mukana toisessa lähdössä. Grönholm on paalupaikalla, kun taas Rytkösen lähtöruutu on kolmas. Samassa lähdössä mukana ovat myös Ide ja Grönholmin tiimikaveri Szabo. Kolmannessa lähdössä nähdään alkuerien pistetilanteen neljän kärki: Kristoffersson, Ekström, sekä Hansenit.

2. alkuerän tulokset

1) Mattias Ekström SWE (Seat) 3.21,216
2) Johan Kristoffersson SWE (Audi) + 2,318
3) Timmy Hansen SWE (Peugeot) + 3,606
4) Kevin Hansen SWE (Peugeot) + 4,633
5) Niclas Grönholm (Hyundai) + 4,886
6) Enzo Ide BEL (Audi) + 6,855
7) Juha Rytkönen (Ford) + 7,987
8) Krisztian Szabo HUN (Hyundai) + 13,597
9) Timo Scheider GER (Seat) + 14,838 *
10) Dan Öberg SWE (Volkswagen) + 18,043
11) Kevin Abbring NED (Renault) Keskeytys

* = 10 sekunnin aikarangaistus

 

 

Pistetilanne 2/3 alkuerän jälkeen

1) Johan Kristoffersson 95
2) Mattias Ekström 89
3) Kevin Hansen 85
4) Timmy Hansen 82
5) Niclas Grönholm 81
6) Timo Scheider 73
7) Krisztian Szabo 73
8) Enzo Ide 72
9) Juha Rytkönen 72
10) Kevin Abbring 68
11) Dan Öberg 67

Lauantain aikataulu

15.30 – MM RX1 3. alkuerät
17.00 – MM RX1 semifinaalit ja finaali

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: RX+

 

Latviassa päästiin vauhtiin, Grönholm hyvässä iskussa alkuerien avauksessa

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com