Toistaako historia Rovanperän perheen osalta itseään? – “Ihan turha mennä riehumaan”

20.10.2017 / 11:01
Harri Rovanperä kilpaili kaudella 2005 Mitsubishin väreissä (Kuva: Mitsubishi Motors).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän debyytti rallin MM-sarjassa tapahtuu ensi viikon torstaina käynnistyvässä Walesin MM-rallissa. 20 vuotta sitten Kallen isä Harri kilpaili ensimmäistä kertaa “sumuisen saaren” MM-rallissa ja tuloksena oli tuolloin luokkavoitto. Vaikka Kallen lähtötilanne onkin täysin erilainen kuin isällään vuonna 1997, niin silti ei voi olla pohtimatta sitä mahdollisuutta, että toistaako historia Rovanperän perheen osalta itseään?

Harri Rovanperä toki oli osallistunut Walesin MM-ralliin jo vuotta aiemmin, 1996, mutta tuolloin kilpailtiin MM-pisteistä ainoastaan kaksivetoisilla autoilla. Vuonna 1997 Walesilla oli jälleen täysi MM-status ja Rovanperä ajoi yleiskilpailussa yhdeksänneksi, sekä voitti A7-luokan. Kyseinen luokka kalustoltaan vertailussa nykyiseen WRC2-luokan kalustoon eroaa toisistaan kuin yö ja päivä, mutta paperilla tilanne oli käytännössä sama: ison A-ryhmän ja “isojen poikien” jälkeen tulosluettelossa vuoroon tulivat A7-autot, aivan kuten nykyisin WRC:n jälkeen WRC2:n kuljettajat (R5-luokan kalusto).

Ajatusleikkinä tälläinen mahdollisuus historian toistamiseen 20 vuoden välein sallittaneen, mutta pitää toki muistaa Kalle Rovanperän lähtökohdat tulevaan kilpailuun. Siinä missä Harri oli kilpaillut vuosina 1995-1997 Britannian avointa mestaruussarjaa ja tunsi kyseisen maan tiestöjen salaisuudet enemmän kuin hyvin, lähtee Kalle nyt 17-vuotiaana hänelle täysin uuteen maahan kilpailemaan ensimmäistä kertaa. Nuorukaisen tavoitteet ovatkin maltilliset.

– Kyllä se tulee olemaan ihan oppikisa, se on varmaa. Siellä on kuitenkin aika monta kuljettajaa jotka on ajanut niiden autoilla enemmän ja ollut Walesissakin monta kertaa. Wales on kuitenkin sellainen ralli, että siellä kokemuksesta on tosi paljon hyötyä, nuotin ja monen muun asian suhteen. Hankala kisa. Lähden sillä asenteella, että lähtee tekemään parasta ja opettelemaan uutta kisaa, Rovanperä ennakoi UrheiluUutiset.comille.

Mutta aivan kuten nähtiin Latvian EM-rallissa pari viikkoa sitten, kun Rovanperä kilpaili ensimmäistä kertaa M-Sportin kalustolla, niin siitä huolimatta vauhti oli heti huipputasoa ja riitti lopulta yleiskilpailussa komeasti toiseen sijaan. Vaikka Rovanperä korostaakin Walesin olevan oppikisa, niin ei tämän huippulupauksen kohdalla tarvitse kuitenkaan yllättyä enää juurikaan mistään. Ei edes kärkipään sijoituksista uran ensimmäisessä MM-rallissa.

– Tottakai on hyvä jos siellä pystyy ajamaan kovaa ja tottakai sitä myös yritetään aina. Mutta se on vain lähdettävä nätisti kokeilemaan, ei siinä oikein muuta vaihtoehtoa ole. Ihan turha sinne on mennä riehumaan. Oppia pitää kerätä ja yrittää saada kaikki kilometrit, Rovanperä korostaa.

Harri Rovanperä osallistui urallaan Walesin MM-ralliin yhteensä 11 kertaa vuosina 1996-2006 ja vain kerran kilpailu päättyi keskeytykseen. 1997 tulleen pienen A-ryhmän voiton lisäksi Harri ajoi kahdesti yleiskilpailussa palkinnoille, kun 2001 Peugeotilla sijoitus oli toinen ja kahta vuotta aiemmin Seatin ratissa lopputuloksiin kirjattiin kolmas sija. Kokemusta siis löytyy, eikä Kalle aiokaan sulkea korviaan, mikäli isä vinkkejä Walesin MM-ralliin liittyen antaa ennen kilpailua tai kilpailun aikana.

– Kyllä isä varmasti jotain voi antaa. Luulen, että voi hyviäkin vinkkejä tulla, tietenkin kokemusta löytyy ja hän on sanonut aina itsekin, että tykkäsi siitä kisasta, Kalle Rovanperä sanoo.

Walesin MM-ralli käynnistyy torstaina 26. lokakuuta.

Harri Rovanperä Walesin MM-rallissa

1996 – 8. (vain kaksilitraisten MM-osakilpailu)
1997 – 9. (pienen A-ryhmän voitto)
1998 – 6.
1999 – 3.
2000 – 10.
2001 – 2.
2002 – 7.
2003 – Keskeytys (vaihdelaatikko)
2004 – 6.
2005 – 4.
2006 – 9.

Lue myös! MM-debyytti lähestyy, Rovanperä odottaa Walesia innolla – ”Tulee kovatasoisin WRC2-kisa tällä kaudella” (13.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

 

Terästarvike banneri 2017


Facebook kommentit