Tokee tekee paluun rallin SM-sarjaan kahden vuoden tauon jälkeen – “Realistinen pitää olla”

17.1.2018 / 15:51
Joonas Tokee ja Jani Salo osallistuvat SM-sarjaan kahden vuoden tauon jälkeen (Kuva: Josef Petru).

[ A- ] / [ A+ ]

Edellisen kerran Suomessa syksyllä 2015 kilpaillut Joonas Tokee on tekemässä paluuta takaisin rallin pariin. Oriveden Seudun UA:ta edustava Tokee piti viime vuonna välivuoden kilpailutoiminnasta opiskelukiireiden takia, mutta alkavalla kaudella hänet nähdään jälleen mukana rallin SM-sarjassa.

Vuoden 2015 syyskuun viimeisenä viikonloppuna ajetussa Tampereen SM-rallissa Joonas Tokee, 23, kävi kovaa taistelua SM2-luokan Suomen mestaruudesta Jari Huttusta vastaan. Tuon taistelun vei nimiinsä lopulta Huttunen, joka siirtyi seuraavaksi kaudeksi kilpailemaan Saksaan. Ulkomaille lähti myös SM-hopeaa napannut Tokee, joka kaudella 2016 kilpaili niin rallin EM-sarjassa, kuin Latvian rallisarjassakin.

Yhteensä Tokeelle kertyi vuonna 2016 seitsemän ajettua rallia, jotka toivat EM-sarjasta junioriluokan kahdeksannen sijan ja Latvian sarjan junioreissa Tokee oli puolestaan viides. Kauden 2016 aikana Tokee ei ajanut yhtäkään rallia Suomessa ja viime vuonna tilastoihin ei merkitty sitten yhtään rallia, ei Suomessa, eikä ulkomailla, mutta syykin oli varsin selkeä.

– Viime vuosi meni opiskelujen parissa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa, jossa suoritan liiketalouden opintoja. FIA ERC Junior -sarja oli yksityistiiminä sen verran vaativa, että päätin pitää miettimistauon rallin suhteen. Opintojen aloittaminen tässä kohtaa oli melko luonteva vaihtoehto, Tokee kertoo tiedotteessaan.

Nyt edessä on kuitenkin paluu takaisin rallin pariin, kun yhden välivuoden jälkeen Tokee hyppää jälleen mukaan kilpailutoimintaan ja kahden vuoden tauon jälkeen rallin SM-sarjaan.

– Opiskelu on mennyt hyvää vauhtia eteenpäin ja on ollut hieno huomata, kuinka koulun puolesta olen saanut kannustusta jatkaa ajamista. Kilpailutaukoa on tullut yli vuoden verran, kun tässä välillä olen ajanut vain satunnaisesti eri kalustolla tuntumaa ylläpitäen. Vietin aikaa myös motocross pyörän selässä, joka oli poikavuosien harrastus. On ollut mukavaa hakea tuntumaa, sekä erityisesti fyysistä kuntoa toisen vauhtilajin parista, Tokee taustoittaa.

 

Kuva: Ralli SM

Joonas Tokee ja Jani Salo Tunturirallin upeissa maisemissa tammikuussa 2015 (Kuva: Ralli SM).

 

“Tavoitteet yleisesti rallin suhteen korkealla”

Kartanlukijana jatkaa tänäkin vuonna Jani Salo, joka on lukenut nuotteja Tokeelle koko tämän uran ajan. Aiemmin Tokee on kilpaillut etuvetoisella Peugeot 208 R2 -autolla, mutta nyt edessä on hyppäys nelivetoisen SM2-luokan Subaru Impreza WRX Sti -auton rattiin.

– Nelivetoiseen siirtyminen oli järkevä vaihtoehto tässä kohtaa. Aiemmat kolme kautta ajoimme kaksivetoisella ja sillä kertyi kilometrejä melkoisen paljon. Varmasti on kovat kisat tulossa. Selkeänä tavoitteena on nousta kamppailemaan luokan mestaruudesta. Tietysti realistinen pitää olla sen suhteen, että aikaisempaa kokemusta nelivedosta ei ole ja opittavaa on paljon. Tavoitteet ovat yleisesti rallin suhteen vielä korkealla ja jos eteenpäin mielii mennä, niin kovaa täytyy pystyä ajamaan, Tokee korostaa.

Joonas Tokee Racing Teamin huollosta vastaa aiempien kausien tavoin Janne Lillqvist ja kilpailuhuolto tullaan toteuttamaan yhdessä Rally Promotion Finlandin kanssa. Tokeen kausi käynnistyy tammikuun viimeisenä viikonloppuna Rovaniemen ympäristössä ajettavalla SM-sarjan kauden avausosakilpailulla, Arctic Lapland Rallilla.

– Vuodenvaihteen tienoilla ajoimme muutaman päivän testisession Kuusamossa, jossa opeteltiin perusasioita autosta, sekä haettiin myös ajollisesti tuntumaa. Lähiaikoina on tehty Janin kanssa reilusti nuottiharjoittelua, jonka lisäksi ainakin yksi ajotreeni on vielä ohjelmassa ennen Tunturia, Tokee päättää.

Lue myös! Joonas Tokee tekemässä paluuta tositoimiin – Subarun ratissa Kuusamossa (2.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit