Tommi Hallman rakentaa uraansa kovin tavoittein – “Ainoa mikä motivoi”

13.5.2021 / 17:14
Tommi Hallmanin ensimmäinen rallicross-kilpailu, paikkana Höljes ja tuloksena voitto (Kuva: RPF).

[ A- ] / [ A+ ]

14 vuotta sitten Jarmo Hallman taisteli rallicrossin EM-sarjan 2-divisioonan pisteistä Ruotsin Höljesissä. Nyt samaisella radalla Jarmon poika Tommi Hallman hakee menestystä arvostetun RallyX Nordic -sarjan Supercar Lites -luokassa.

Tommi Hallmanille, 20, legendaarinen Höljesin rata Ruotsissa on tuttu paikka, eikä pelkästään kuljettajana, vaan myös katsojan roolissa.

– Isä kun ajoi rallicrossia 2000-luvun alkupuolella, EM-sarjaa ja Ruotsin mestaruussarjaa, niin itsekin olin pikkupoikana Höljesissä katsomassa paikan päällä kilpailuja, Hallman muistelee UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.

Tommin isä Jarmo ajoi omalla urallaan menestyksekkäästi niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin ja vuoden 2007 rallicrossin EM-sarjasta tuloksena oli 2-divisioonan loppupisteiden neljäs sija. Tommin ensimmäinen kilpailu Höljesissä oli RX Academyn kauden 2019 avausosakilpailu ja itse asiassa kyseessä oli kaiken lisäksi Tommin uran ensimmäinen kilpailu rallicrossissa. Eikä debyytti olisi voinut sujua paremmin, sillä tuloksena oli komea voitto.

Voittoon päättyi Hallmanin osalta myös debyyttiviikonloppu RallyX Nordic -sarjassa ja Supercar Lites -luokassa, kun kaksi viikkoa sitten Nysumissa, Tanskassa ajetuista kauden ensimmäisestä ja toisesta osakilpailusta tuloksena oli kolmas sija, sekä voitto. Voittoon päättyneen toisen osakilpailun finaalin ruutulipulla Hallmanin päällimmäisenä fiiliksenä oli äärimmäinen helpotus.

– Sellainen työmaa oli kasata budjetti, sekä tiimi kasaan ja ylipäätään edes päästä kilpailupaikalle Tanskaan, matkustaminen kun korona-aikaan on hankalaa. Todella stressaava viikko kaikin puolin ennen kuin tänne päästiin. Helpottunut fiilis siitä, että ei ole turhaan mennyt kaikki tämä kova työ ja investoinnit, Hallman kuvaili.

Vaikka Hallman noviisina uuteen sarjaan lähtikin ja aiempaa nelivetokokemusta ei kilpailujen osalta ollut metriäkään, huippulahjakkuus asetti tavoitteekseen sen kaikkein kovimman, eli voittaa sarjan mestaruus tänä vuonna.

– Ei tätä hommaa kannata tehdä, jos on sellainen fiilis, että ei pärjää. Se on ainoa mikä motivoi, kun tänne lähdetään, että kyllä silloin pitää aina lähteä ajamaan voitosta. Tietysti rallicrossista on vain vuoden kokemus, mutta sitten taas kun on ajanut jokamiehenluokkaa, rallia ja muuta ja ikää on tullut, niin on näkemystä. Tässä lajissa homman juju on se, että pitää olla fiksu ja välttää kolaroinnit ja hässäkät, Hallman korostaa.

 

Tommi Hallman nappasi RallyX Nordic -sarjan kauden avauksesta Nysumissa voiton ja kolmossijan (Kuva: RPF).

 

 

“Ei se tietysti koskaan helppoa ole”

Hallmanin suorituksen arvoa Nysumissa nostaa se, että testiaikaa uudella autolla ehti kertyä ennen debyyttiä vain kahden puolikkaan testipäivän verran ja ne molemmat kaiken lisäksi ajettiin sadesäässä. Se mikä puolestaan lähtötilannetta helpotti, niin Nysumin rata oli Hallmanille entuudestaan tuttu, kesäkuussa 2019 ajetun RX Academy -osakilpailun myötä.

– Kuivalla radalla ei ollut oikeastaan yhtään kokemusta tuolla autolla ajamisesta ennen kuin vasta kilpailupaikalla, Hallman taustoitti.

Kuten aina rallicrossissa, niin myös Nysumissa onnistuneet startit nousivat suureen arvoon. Sunnuntain kilpailussa matkalla voittoon Hallman voitti semifinaalilähdön ja finaalin saman menestyskaavan kautta, eli startista kärkeen ja keulapaikalta maaliin virheettömän ajosuorituksen jälkeen ykkösenä.

– Lauantaina oli vielä hieman ongelmia starttien kanssa. Tällä autolla kun pitää lähteä aika erikoisella tyylillä, pito kun on niin kova, moottorin sijaitsessa takana. Etuvetoiseen kun on tottunut, siinä pitää startti hoitaa pintakaasulla, niin tällä autolla saa olla “hanat” pohjassa melkein saman tien. Siltikin meinaa puutua ja joutuu vähän kikkailemaan. Sitten kun sen oppi miten tällä startataan, niin sunnuntaina meni kaikki hyvin, Hallman totesi.

Sunnuntain finaalissa nähtiin erikoinen tilanne, kun kakkosruudun Martin Jonsson joutui autonsa tekniikkamurheiden seurauksena jäämään aivan viime hetkillä pois. Hallmanin startatessa paalupaikalta, oli viereinen kakkosruutu tyhjänä.

– Tietysti se siinä mielessä helpotti, että ensimmäisessä mutkassa ei ole niin tiukkaa, jos vain ottaa perusstartin ja pitää sisälinjan kiinni, niin silloin pitäisi kärkipaikan säilyä. Jos kakkosruudussa olisi joku ollut ja siitä ottanut huippustartin, niin vaarana olisi ollut, että se olisi päässyt ulkoa kiertämään. Ensimmäinen mutka Nysumin radalla kun on tosi arvaamaton, Hallman muistutti.

Kärkeen päästyään Hallman ei paikastaan enää luopunut missään vaiheessa, vaan ajoi komeaan voittoon ja kotimatka Nysumista pääsi käynnistymään luokan pistejohtajan kruunu päässä. Hallmanin tekeminen oli niin varman oloista ja sujuvaa, että se sai kaiken näyttämään kotikatsomoihin jopa helpolta. Mutta niinhän se sanonta kuuluu, että “se on helppoa, kun sen osaa”.

– Ei se tietysti koskaan helppoa ole, mutta nyt perusajo riitti. Ei ollut sellaista painetta koko ajan takana. Tiesin, että nyt kun vain itse en tee mitään tyhmiä virheitä ja antaa vain mennä, niin silloin homman pitäisi olla hallussa.

Itse asiassa kun tarkkoja ollaan, niin Hallman tiimeineen ei suinkaan Tanskasta suoraan koti-Suomeen ja Kuopioon kilpailun jälkeen matkustanut, vaan tiimi jäi Ruotsin puolelle odottamaan sarjan kahta seuraavaa, Höljesissä tällä viikolla ajettavaa osakilpailua. Sanomattakin on selvää, että nykyisessä koronatilanteessa testien ja karantaanien myötä käynti Suomessa kilpailujen välissä olisi jo taloudellisestikin ollut pienelle tiimille tekemätön paikka.

Tänään torstaina Hallman kilpailee RallyX Nordic -sarjan kauden kolmannessa osakilpailussa Höljesissä. Alkuerien kokonaispisteissä Hallmanin sijoitus oli kolmas ja se tarkoittaa eturivin ja toisen ruudun lähtöpaikkaa ensimmäiseen semifinaaliin. Kilpailua voit seurata suorana lähetyksenä ilmaiseksi sarjan YouTube-kanavan kautta. Semifinaalit käynnistyvät Suomen aikaa kello 17.20.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Tommi Hallman

 

Rallicrossin huippulupaus Kuopiosta tuli, näki ja voitti – “Elämäni stressaavin viikko”


Facebook kommentit