Tommi Hallmanin huima palkintoputki jo 17 kilpailun mittainen – “Helpottunut fiilis”

29.7.2023 / 08:52
Tommi Hallman debytoi rallicrossin MM-sarjassa voitokkaasti (Kuva: Jakub Nitka).

[ A- ] / [ A+ ]

Tommi Hallmanin uran ensimmäinen kilpailu rallicrossin MM-sarjassa ja RX2e-luokassa toi kuopiolaiselle komean voiton.

Rallicrossin MM-sarjan ja RX2e-luokan kauden kolmas osakilpailu ajettiin legendaarisella Lydden Hillin radalla Englannissa. Viimeisen parin vuoden aikana mestaruudet niin RallyX- kuin Nitro-sarjassakin voittanut Tommi Hallman, 22, kilpaili nyt ensimmäistä kertaa MM-sarjassa ja RX2e-luokassa. Debyytti oli komea, sillä kuopiolainen ajoi finaalissa voittoon, oltuaan sitä ennen alkuerien ykkönen, sekä voitettuaan oman semifinaalilähtönsä.

– Helpottunut fiilis kyllä tässä kohtaa. Saatiin vietyä viikonloppu läpi puhtaasti, ei tullut rengasrikkoja, eikä finaalissa kukaan ajanut päälle. Rata oli kyllä hieno ajaa ja nopea, samoin kuin auto, joka on kyllä selkeästi nopein auto millä olen kilpaa ajanut, Hallman kommentoi voitokkaan finaalin jälkeen.

Hallmanin tehtyä debyyttinsä nelivetoisen kilpa-auton ratissa rallicrossissa keväällä 2021, on hän sen jälkeen voittanut Supercar Lites -luokan mestaruuden Pohjoismaiden mestaruussarjassa RallyX:ssä, sekä NEXT-luokan mestaruudet Nitro-rallicrossissa niin Euroopan, kuin maailmankin finaalin osalta. 17 ajamastaan kilpailusta reilun kahden vuoden aikana Hallman on voittanut 12 ja noussut palkintopallille yhteensä 17 kertaa, eli jokaisessa ajamassaan kilpailussa.

Vaikka voittaminen ei Hallmanille uusi kokemus siis ollutkaan, niin jotain uutta hän kuitenkin kilpailun jälkeen palkintoseremoniassa koki, jotain sellaista mitä ei RallyX- ja Nitro-sarjoissa ollut kokenut.

– Kyllähän siinä mietti palkintopallin korkeimmalla korokkeella, että eipä ole tätä aiemmin kokenut, että Maamme-laulu soi minun menestyksen kunniaksi, Hallman hehkutti.

Hallman osoitti MM-debyytissään jälleen kerran vahvuutensa sopeutua nopeasti uusiin asioihin ja tilanteisiin. Vaikka kilpailutaukoa olikin ehtinyt kertyä useamman kuukauden verran ja aiempaa kokemusta täyssähköautolla kilpailemisesta ei ollut, löysi Hallman hyvän vauhdin heti harjoituksissa ja sen jälkeen ajetuissa aika-ajoissa, mistä tuloksena oli nopein aika.

– Tultiin aika kylmiltään tähän viikonloppuun, kun puoli vuotta sitten oli ajettu RX2e-autolla yksi päivä treeniä ja Englannissa toisen harjoituksen peruuntumisen jälkeen ennen aika-ajoja oli harjoitusaikaa vain neljän kierroksen verran. Tiesin, että aika-ajo tulee olemaan tärkeä, koska sen mukaan määräytyi ensimmäisen alkuerän lähtöpaikka. Ja jos siinä on paalupaikka, niin se helpottaa jatkoa aika paljon, Hallman taustoitti.

Hallman vei nimiinsä neljästä alkuerästä kolme ensimmäistä ja kun neljäs alkuerä toi toiseksi nopeimman ajan, nappasi suomalaisen SET Promotion -tiimin kuljettaja alkuerien kokonaisvoiton lopulta ylivoimaisesti. Alkuerissä ongelmia aiheuttaneet startit saatiin korjattua kuntoon ennen semifinaalia.

– Ihmeteltiin, että miten jäädään muista ekaan mutkaan tultaessa startin jälkeen, vaikka reaktioajat olivat hyviä. Asetuksista löytyi sitten vastaus. Kukaan ei ollut kertonut, että vetosuhdetta säätämällä myös auton vääntö muuttuu. Minulla olleissa asetuksissa ei ollut täysi vääntö käytössä, Hallman kuvaili.

Semifinaalissa ja finaalissa paalupaikalta startannut Hallman onnistui tehtyjen muutosten myötä starteissaan tärkeimmillä hetkillä hyvin ja finaalista voitto irtosi lopulta 0,629 sekunnin turvin. MM-sarjan pääluokan kilpailu jäi Lydden Hillissä kokonaan ajamatta, kun ranskalaisen Special One Racing -tiimin autot ja varikkopilttuu tuhoituivat tulipalossa. Hallmanin mukaan vielä kilpailun aattona oli epäselvää, että ajettaisiinko RX2e-luokan kilpailua lainkaan.

– Sitten tuli päätös, että koska meidän luokan autoissa tekniikka on erilainen kuin pääluokan autoissa, niin mitään ongelmia ei pitäisi olla ja päästiin ajamaan. Aikataulut tietysti eli koko ajan, mutta eipä se oikeastaan vaikuttanut omaan tekemiseen millään tavalla, Hallman myönsi.

RX2e-luokka kilpailee seuraavan kerran elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Belgiassa ja kausi päättyy Saksan Esteringissä ajettavaan osakilpailuun 19.-20. elokuuta. Näistä kahdesta kilpailusta Hallman nähdään mukana Saksassa.

RX2e ja Englannin finaalin tulokset

1) Tommi Hallman 3.51,917
2) Viktor Vranckx (BEL) + 0,629
3) Ole Henry Steinsholt (NOR) + 3,503
4) Pablo Suarez (ESP) + 15,008
5) Nils Andersson (SWE) + 38,584
6) Roberts Vitols (LAT) Keskeytys

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

 

Maaginen Tommi Hallman teki suomalaista rallicross-historiaa – “Uskomatonta!”


Facebook kommentit