Tommi Heino armeijan kasarmilta Suomen MM-ralliin – “Näytetään mitä osataan”

4.8.2022 / 01:58
Tommi Heino ja Patric Öhman kilpailevat Suomen MM-rallissa numerolla 41 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Yksi Suomen MM-rallin debytanteista tänä vuonna on Huittisista kotoisin oleva Tommi Heino, joka sen lisäksi, että kilpailee urallaan ensimmäistä kertaa Suomen MM-rallissa, niin nähdään myös ensimmäistä kertaa nelivetoauton ratissa.

Tommi Heinolle, 20, lähtökohdat uran ensimmäiseen Suomen MM-ralliin ovat varsin haastavat, sillä kyseessä on Heinolle kauden ensimmäinen kilpailu. Edellisen kerran Heino ajoi rallia numerot ovissa viime vuoden syyskuussa Kokkolan SM-rallissa, joten kilpailutauon pituudeksi tulee lähes 11 kuukautta. Syy näinkin pitkään taukoon, varsinkin kun viime vuonna kilpailuja kertyi kymmenen, löytyy siviilielämän puolelta.

– Tänä vuonna olen suorittanut varusmiespalvelusta, joten mitään sarjaa ei oikein pystynyt ajaa. Siitä olisi tullut liian vaikeaa ja stressaavaa, Heino sanoo.

Mikään viime hetken idea ei Suomen MM-ralliin osallistuminen ollut, sillä projektin suunnittelu käynnistyi jo viime vuoden puolella. Kun SM-sarjaan osallistuminen päätettiin jättää väliin armeijan takia, niin jotain kuitenkin haluttiin tämän vuoden kilpailukalenteriin löytää. Vastaus löytyi lajin sieltä terävimmältä huipulta ja Jyväskylästä.

– Ajateltiin, että yksittäinen SM-ralli on sen verran pieni tapahtuma, että otetaan sitten Jyväskylä. Täällä sitä ollaan, tähän satsattiin kaikki ja täällä näytetään mitä osataan, Heino taustoittaa.

Heino kilpaili nuorempana kartingissa, ajoi sen jälkeen pari kilpailua Formula Fordilla, kunnes oli edessä tärkeiden päätösten hetki siitä miten autourheilun parissa jatkettaisiin. Mikäli ura olisi jatkunut pikkuformuloissa, olisi Heinon pitänyt lähteä ulkomaille ja se taas olisi vaatinut todella merkittäviä taloudellisia satsauksia.

– Se olisi ollut myös isompi riski, ensimmäisen rallinsa vuonna 2019 ajanut Heino muistelee.

 

 

“Tärkeintä olisi päästä ehjänä maaliin”

Vuonna 2019 Heino ajoi pienempiä ralleja ja rallisprinttejä, debytoi rallin SM-sarjassa vuonna 2020 ja viime vuonna ohjelmassa olikin sitten jo uran ensimmäinen täysi kausi SM-sarjassa ja kovatasoisessa etuvetoautojen SM3-luokassa (nykyisin SM4). Talvikaudelta ei kärkipään sijoituksia tullut, mutta kesäkaudella Heino ajoi Seinäjoella ja Lahdessa kahdesti kolmanneksi.

– Tommilta nähtiin viime vuonna todella nousujohteinen kausi, Heinon kartanlukijana nyt ensimmäistä kertaa toimiva Patric Öhman kehuu.

Heino ja Öhman kilpailivat viime vuonna tiimikavereina Riku Tahkon johtamassa RTRC-tiimissä, Öhmanin lukiessa nuotteja SM-sarjassa Matias Henkolalle. Suomen MM-ralliin Öhman on osallistunut aiemmin kerran ja tämä tapahtui kuljettajana vuonna 2019. Öhman korostaa, että Heinon osalta lähtökohdat edessä olevaan Suomen MM-ralliin ovat nyt huomattavasti erilaisemmat kuin viime vuoden SM-sarjaan, mutta luotto nuoreen kuljettajaan on kuitenkin kova.

– Iso kilpailu, uusi auto ja ensimmäistä kertaa nelivetoauton ratissa. Luotan kyllä Tommiin, on yllättänyt positiivisesti ainakin minut testeissä, että on pystynyt ajamaan alusta lähtien kovaa ja koko ajan vain vauhti paranee, kun auto tulee tutummaksi. Tervettä jännitystä pitää olla, mutta pitää pystyä myös nauttia tästä tapahtumasta. Kyseessä on kuitenkin ainutlaatuinen ja todella hieno tapahtuma kaikin puolin, Öhman muistuttaa.

Kartanlukijan mainitessa sanan jännitys, on tietysti asiaa kysyttävä myös kuljettajalta itseltään, eli tässä vaiheessa, kun kilpailun starttiin on aikaa enää pari päivää, niin joko jännittää?

– Kyllä vähän jännittää, kun ei ole kuitenkaan sitä “tatsia”, siitä kun on niin pitkä aika, kun on viimeksi ajanut kilpailussa. Harjulle voisi ottaa sykemittarin mukaan ja katsoa siinä kohtaa, kun starttihetki lähestyy, että paljonko syke hakkaa, Heino naurahti miettiessään torstai-iltana kilpailun avaavaa Harjun legendaarista kaupunkierikoiskoetta.

Heino ja Öhman kilpailevat WRC3-luokassa KMS Racingin nelivetoisella Ford Fiestalla, saaden vastaansa muun muassa Lauri Joonan, sekä Toni Herrasen. Heinon mukaan edessä olevan kilpailun erikoiskokeisiin on tutustuttu YouTube-videoiden kautta, kun taas varsinainen kilpailureitin nuotitus tehdään tiistaina ja keskiviikkona. Tulostavoitetta ei tulevaan kilpailuun ole asetettu, mutta tulevaisuuden osalta tavoitteet ovat tiedossa.

– Tärkeintä olisi päästä ehjänä maaliin ja saada kerättyä kaikki kilometrit mitä tässä kilpailussa on tarjolla. Tulevaisuudessa tarkoituksena olisi lähteä myös ulkomaille kilpailemaan. Yritetään saada täältä ehjä kilpailu ja sitä kautta näkyvyyttä, Heino päätti.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit