Toni Lähteenmäellä takanaan kiireinen alkukesä uusien haasteiden parissa

12.7.2023 / 18:02
Toni Lähteenmäki urakoi tänä vuonna kahdessa SM-sarjassa (Kuva: Joonas Rintamäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Akaan Moottorimiehiä edustava Toni Lähteenmäki, rata-autoilun moninkertainen Suomen mestari, kilpailee tänä kesänä tulokaskuljettajana rallicrossin SM-sarjassa, sekä Legends-autojen SM-sarjassa. Alkukesä on ollut kilpailujen osalta kiireinen, lupauksia herättävä ja osin myös epäonnekas.

Ensimmäistä kauttaan rallicrossissa kilpaileva Toni Lähteenmäki lähti tavoittelemaan V1600-luokan finaalipaikkaa SM-sarjan kauden toisessa osakilpailussa Oulussa. Tavoite myös täyttyi, sillä Lähteenmäki eteni alkueristä semifinaaleihin toiseksi parhaalla pistesaaliilla ja kakkossija toisessa semifinaalilähdössä toi akaalaiselle rallicross-uran ensimmäisen finaalipaikan.

– Vapaissa harjoituksissa tuli heti nopein aika, niin saatiin hyvä alku viikonloppuun. Lähtökohdat oli muutenkin hyvät, koska päästiin ajamaan ennen kilpailuviikonloppua testiä Oulun radalla. Alkuerissä vauhti oli koko ajan hyvällä tasolla, alkuerissä sijat 3-4-1 kirjauttanut Lähteenmäki kommentoi kilpailun jälkeen.

Lähteenmäki sai semifinaalilähtöön paalupaikan alkuerien kakkossijan myötä, mutta moottoriongelmat veivät mahdollisuuden taistella toden teolla lähdön voitosta. Lähteenmäki ajoi itsensä kuitenkin toiseksi ja se toi paikan finaaliin, starttipaikan ollessa toisessa rivissä. Semifinaalissa alkaneet moottoriongelmat pahenivat kuitenkin finaalissa ja mahdollisuudet kärkisijoihin jäivät lopulta haaveeksi.

– Semifinaalissa moottorin lämmöt alkoi nousemaan ja todennäköisesti jo silloin alkoi moottori hyytymään. Finaaliin kun sitten mentiin viivalle, niin oli lämmöt jo sadassa ja parin kierroksen jälkeen 110 asteessa. “Spotterin” kanssa käytiin keskustelua, että lyödäänkö homma seis vai raahaudutaanko muiden perässä maaliin. Ajettiin sitten loppuun asti, Lähteenmäki kertasi finaalin tapahtumia.

 

Toni Lähteenmäen auto rallicross-radoilla on helppo tunnistaa mustakeltaisesta värityksestä (Kuva: Toni Ollikainen).

 

 

“Vielä on mahdollisuuksia vaikka mihin”

Lähteenmäen loppusijoitus Oulussa oli kuudes ja kolmestakymmenestä jaossa olleesta SM-pisteestä akaalainen nappasi mukaansa 21. Lähteenmäen taival rallicrossin parissa on käynnistynyt nousujohteisesti, kun SM-avauksessa Ahvenistolla tuli semifinaalipaikka ja nyt irtosi siis ensimmäinen finaalipaikka.

– Viidentenä ollaan pisteissä, mikä on varsin hyvin siihen nähden miten paljon alkukaudesta on ollut vastoinkäymisiä. Vielä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Yhden tuloksen saa loppupisteistä pudottaa pois ja toivotaan, että se on sitten se Ahveniston tulos. Tulos Oulusta ei ollut mikään katastrofi, mutta aineksia parempaankin olisi ollut ilman konerikkoa, Lähteenmäki korosti.

Ahveniston kilpailuun Lähteenmäki lähti ilman yhtään kilpailukokemusta rallicrossista ja myös testit debyyttikilpailun alla olivat jääneet vähiin. Nyt Oulussa tilanne oli huomattavasti parempi, kun Lähteenmäki tiesi mitä oli tulossa ja alla oli hyvät Oulun radalla ajetut testit.

– Jo pelkästään se helpotti, että oli käynyt läpi kertaalleen sen homman, niin kaikki oli nyt huomattavasti tutumpaa. Ja kun päästiin testipäivänä ajamaan enemmän soralla, niin sekin helpotti tähän kilpailuun lähtemistä. Vaikka kokemusta muista lajeista onkin, niin aina se vain uudessa lajissa on niin, että ajetut kilometrit vaikuttaa, Lähteenmäki muistutti kokemuksen tärkeydestä.

Kahden ajetun SM-osakilpailun jälkeen Lähteenmäen on varsin helppo todeta, että päätös lähteä mukaan uuteen lajiin oli hyvä päätös.

– On tämä vastannut kaikkia odotuksia, hauskaa hommaa ja hieno laji. Paljon on ollut uuden opettelua, mutta toivotaan, että koko ajan mennään eteenpäin ja ennen kaikkea nousujohteisesti tulosten osalta. Ahvenistolla ei vauhti ihan ollut kärjen tasolla, mutta nyt oli. Kyllä se tuo aina lisäbuustia kaikkeen tekemiseen, Lähteenmäki painotti.

 

Seuraavaksi Toni Lähteenmäen tähtäimessä on rallicross-uran ensimmäinen palkintosijoitus (Kuva: Toni Ollikainen).

 

 

“Eihän nämä tulokset tyydytä”

Lähteenmäki ei ehtinyt Oulun viikonlopun jälkeen käydä kuin kääntymässä kotonaan Akaassa, kun edessä oli heti seuraavalla viikolla matka Virtasalmen Motoparkiin, missä ohjelmassa oli Legendsien SM-sarjan kolme kilpailulähtöä. Rallicrossin tavoin tulokaskauttaan Legends-luokassa kilpaileva Lähteenmäki kirjautti lauantain lähdöistä viidennen ja kuudennen sijan, kun taas sunnuntaina ajettu kolmas lähtö päättyi keskeytykseen vaihdekepin katkettua.

Kaksijakoisessa viikonlopussa vauhtia löytyi kärjen tasolle, mutta vastapainoksi auton tekniikkamurheet vaikeuttivat tekemistä.

– Viides ja kuudes sija. Kohtuu hyvät pisteet saatiin, mutta eihän nämä tulokset tyydytä. Kaksi heikointa tulosta saa vähentää kauden päätteeksi pois loppupisteistä ja nyt on heti alkukauteen tullut kaksi nollakisaa. Loppukausi pitäisi siis onnistua tosi hyvin. Mutta luovuteta ei todellakaan, mitali on edelleen tavoitteena. Toivotaan, että tuurit kääntyisi tästä. Jostain syystä tuntuu nyt lähes kaikki vastustavan, Lähteenmäki harmitteli.

Lähteenmäki tiimeineen matkusti kilpailupaikalle jo keskiviikkona, koska torstaina ja perjantaina tarjoutui mahdollisuus päästä testaamaan Motoparkin radalla, jolla Lähteenmäki oli edellisen kerran ajanut reilut kymmenen vuotta sitten. Lauantaina kahdessa ryhmässä ajettujen aika-ajojen jälkeen Lähteenmäki asettui ensimmäiseen kilpailulähtöön viidenteen ruutuun.

– Sain ihan hyvän startin ja olin ensimmäisellä kierroksella neljäntenä, mutta sitten alkoi ongelmat, Lähteenmäki huokaisi kerratessaan viikonlopun tapahtumia.

Legends-autoon on saatavilla erilaisia voimansiirron perävälityksiä ja Lähteenmäen autossa se oli nyt hieman liian lyhyt.

– Suoralla vauhti loppui kesken. Aika-ajoissa se ei ollut ongelma, mutta kilpailussa kun menee monta autoa jonossa ja työntää toisiaan, niin minulla löi rajoittimelle, kun taas muut jatkoi matkaa. Se lähtö meni siinä, suorilla kun ei ollut mitään mahdollisuuksia ohittaa ketään. Pystyttiin kuitenkin roikkumaan kärkinipussa, kuudentena ruutulipulle saapunut ja reilut kolme sekuntia voittajalle hävinnyt Lähteenmäki kommentoi.

Välittömästi maaliintulon jälkeen Lähteenmäen tiimi aloitti uuden perävälityksen metsästyksen.

– Ei löytynyt ihan sellaista optimaalista, mutta löytyi sentään vähän pidempi. No vaihdettiin se ja siitä suoraan kylmiltään toiseen lähtöön. Yhtään ei päässyt kokeilemaan miten vaihteet sopii ja ensimmäiset kaksi kierrosta menikin kokeilun piikkiin. Pääsin kuitenkin melko nopeasti rytmiin ja pysyttiin kärjen mukana, viidennestä ruudusta startannut Lähteenmäki iloitsi.

 

Motoparkin radalla Toni Lähteenmäki “kolkutteli” jo palkintopallia (Kuva: Pertti Kangasniemi).

 

 

“Oltiin varmasti parempia, kuin oltiin avausviikonloppuna”

Erot kärjessä olivat pieniä ja viimeiselle kierrokselle lähdettäessä Lähteenmäen sijoitus oli kolmas. Uran ensimmäinen Legends-palkintosijoitus oli jo lähellä, mutta tällä kertaa tiukka taistelu päättyi viidenteen sijaan. Voittajalle Lähteenmäki hävisi vajaat puolitoista sekuntia ja kolmas sija jäi kuuden kymmenyksen päähän.

– Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä oli mahdollisuudet käytännössä vaikka voittoon asti. (Tuomas) Plosilan kanssa siinä sitten hieman sählättiin keskenään, niin (Marko) Kilpiä ja (Henri) Tuomaala pääsivät hieman karkuun ja he ratkaisivat sitten keskenään voiton. Me ajettiin Plosilan ja Onni Peltosen kanssa kolmannesta sijasta.

Sunnuntaina ajettuun kolmanteen lähtöön Lähteenmäki starttasi seitsemännestä ruudusta. Jälleen kerran epäonni astui mukaan kuvaan ja taistelu SM-pisteistä päättyi siihen surullisen kuuluisaan “markan vikaan”.

– Jostain syystä auto kävi vähän huonosti pari ensimmäistä kierrosta, tuntui ettei ole tehoja. Sitten yhtäkkiä se lähti kulkemaan ja oltiin ihan hyvissä asemissa kuudentena. Vaihdoin vaihdetta pienemmälle ja tunsin kuinka keppi taipui hieman eteenpäin. Seuraavan kerran kun nykäisin isommalle, niin käytännössä keppi oli jo kokonaan poikki. Sitten ajeltiin vain hissukseen varikkoa kohti. Lopulta keppi jäi kokonaan käteen, Lähteenmäki ihmetteli.

Kauden avauksessa Alastarolla, Lähteenmäen Legends-debyytissä, paras sijoitus oli kahdeksas. Nyt Lähteenmäki pisti tuon paremmaksi kahteenkin otteeseen ja muutenkin aikaerot kärkeen olivat nyt pienempiä kuin mitä oli ollut Alastarolla.

– Toki ratakin oli nyt erityyppinen, kenelläkään ei ollut oikein mahdollisuuksia ajaa karkuun ja kärjessä oli aika tasaista. Nyt tuntui, että autokin osui jo käteen ja ei ollut enää sen kanssa haparointia. Oltiin varmasti nyt parempia, kuin oltiin avausviikonloppuna, Lähteenmäki arvioi.

Seuraavan kerran Lähteenmäki nähdään tositoimissa Legends-auton ratissa Seinäjoen katuradalla Vauhtiajoissa 22.-23. heinäkuuta ja viikkoa myöhemmin edessä on rallicrossin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu Kouvolan Tykkimäessä.

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit