Toni Lähteenmäki valloitti uuden luokan isänsä mestaruusautolla – “Värisuora täydentyi”

24.9.2018 / 17:14
Toni Lähteenmäki kruunattiin The Gran Turismo -mestariksi (Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Rata-SM-kausi saatiin tämän vuoden osalta päätökseen sunnuntaina Alastaron moottoriradalla. Sunnuntain päätteeksi ratkottiin loputkin sarjan mestaruudet ja osa niistä vasta viimeisillä kierroksilla.

Viileä sunnuntai oli mestaruusjuhlintaa täynnä, kun The Gran Turismo, Legends ja Formula Ford -luokat saivat uudet mestarit. V1600-luokassa mestaruus oli ratkennut jo edellispäivänä Arttu Kilven eduksi. The Gran Turismo -luokan ensimmäistä Suomen mestaruutta pääsi juhlistamaan muistakin autourheilulajeista tuttu Toni Lähteenmäki.

Lähteenmäen voitto oli historiallinen jo senkin vuoksi, että hän ajoi Suomen mestaruuteen samalla Honda Civic Type R -autolla, millä hänen isänsä Pasi Lähteenmäki on aikoinaan voittanut Suomen mestaruuden peräti kolmesti.

– Hyvältä tuntuu. Ei ehkä kilpailullisesti niitä uran top5-sijoituksia, mutta siitä tekee hienon se, että isä voitti tällä autolla kolme kertaa Suomen mestaruuden ja nyt pystyi itse samaan. Saa laittaa auton tallin nurkkaan ja katsoa 15 vuoden päästä mitä sille kuuluu, tuumasi Lähteenmäki kilpailun jälkeen.

– Tänä vuonna ajettiin kolme eri sarjaa. Jääradasta tuli SM-hopeaa ja V8 Thunderista Pohjois-Euroopan mestaruussarjan pronssia ja nyt värisuora täydentyi tällä SM-kultamitalilla. Katsotaan mitä keksitään ensi vuodelle, jossakin olisi tottakai mukava ajaa, Lähteenmäki pohti ensi vuoden suunnitelmiaan.

Legends Trophy -luokan mestaruus ratkesi vasta viimeisen kilpailun viimeisellä kierroksella. Tiukimmin ennen sunnuntaita mestaruudessa kiinni ollut Jesse Vartiainen sai harmillisen hylkäyksen päivän ensimmäisestä lähdöstä ja tippui jo tässä vaiheessa pois mestaruustaistelusta. Toinen lähtö oli Jesse Karin ja Pekka Seppäsen välinen jännitysnäytelmä, joka kääntyi Karin eduksi vasta kilpailun viimeisillä kierroksilla. Seppänen sijoittui niukasti lähdön toiseksi ja sen myötä myös mestaruushopealle.

– En olisi Kemoran ongelmien jälkeen vielä uskonut, että Alastarolla otetaan kolme voittoa putkeen ja vielä mestaruus. Tiimiä täytyy ehdottomasti kiittää, yksin ei olisi kyllä onnistunut. Vähän tehtiin muutoksia tähän viimeiseen vetoon. Oli pikkaisen parempi auto. Tarkat lähdöt mutkasta suorille, niin sillä pärjätään, Kari kommentoi.

Formula Ford -luokassa vuoden 2016 Suomen mestari Elias Niskanen otti kauden viimeisen voiton ja pääsi samalla juhlimaan luokan Cup-mestaruutta.

Rata-SM-sarja palaa jälleen ensi vuonna näillä näkymin viiden osakilpailun pituisena. Takavuosien tutut radat Botniaring ja Kemora ovat palaamassa ohjelmistoon.

The Gran Turismo -luokan SM-pisteet 2018

1) Toni Lähteenmäki (AMM) 160
2) Erkka Lindstedt (TUA) 160
3) Johan Dahlbacka (NSB-86) 150
4) Jarkko Tähtinen (AAU) 142
5) Emil Westman (KokUA) 125
6) Petri Ortju (TamUA) 117

Formula Ford -luokan Cup-pisteet 2018

1) Elias Niskanen (KUA) 125
2) Kosti Joutvuo (AAU) 86
3) Tommi Heino (KokeFK) 68
4) Miikka Mäkelä (RuFK) 40
5) Jukka Lagerstedt (GTF) 40

Legends-luokan Trophy-pisteet 2018

1) Jesse Kari (AL-Härmä) 1142
2) Pekka Seppänen (SaiKart) 1137
3) Henri Tuomaala (HyUA) 1101
4) Jesse Vartiainen (KUA) 1045
5) Markku Yliaho (NNSB) 1034
6) Philip Miemois (VUA) 992

Lue myös! Arttu Kilpi kesti paineet ja jyräsi mestariksi – “En ole todellakaan helpolla päässyt” (24.9.2018)

Teksti: Rata-SM-sarjan tiedote


Facebook kommentit