Top 5: Suomalaiskuljettajat Monte Carlon MM-rallissa 2000-luvulla

17.1.2017 / 06:55
Tommi Mäkinen juhli Monte Carlon voittoa aikoinaan neljä kertaa peräkkäin (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarja vuosimallia 2017 käynnistyy torstaina Monte Carlon legendaarisella osakilpailulla Ranskan Alpeilla. UrheiluUutiset.com rankkasi suomalaiskuljettajien suoritukset top 5 -listaksi Monte Carlon 2000-luvun MM-rallien osalta.

Suomalaiskuljettajat ovat juhlineet Monte Carlon MM-rallin voittoa 2000-luvulla neljä kertaa ja palkintosijoituksia sinivalkoisten nimiin on kirjoitettu yhteensä 10 kappaletta. Viimeisin suomalaisvoittaja on Marcus Grönholm, jonka Ford-debyytti tammikuussa 2006 toi heti parhaan mahdollisen lopputuloksen.

5) Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvalalle uran kuudes osallistuminen Monte Carlon MM-ralliin WRC-autolla toi lopulta palkintosijoituksen, kun hän ajoi vuonna 2015 Volkswagenilla toiseksi. Samalla Latvala palautti sinivalkoiset värit takaisin palkintopallille kolmen vuoden tauon jälkeen. Latvalan viidestä ensimmäisestä Montesta WRC-autolla kaksi päättyi keskeytykseen ja sama kohtalo oli myös vuosi sitten.

4) Mikko Hirvonen

Mikko Hirvonen osallistui Monte Carlon MM-ralliin WRC-autolla kahdeksan kertaa ja MM-pisteille hän ajoi viidesti. Kahtena ensimmäisenä vuonna tulosluetteloon merkittiin keskeytys, kunnes vuonna 2006 Hirvonen ajoi ensimmäistä kertaa Montessa maaliin ollen seitsemäs. Vuonna 2007 sijoitus oli viides ja vuonna 2008 tuli sitten se uran ensimmäinen (ja toistaiseksi viimeinen) Monten palkintosijoitus, kun Hirvonen ajoi toiseksi. Vuosien 2012 ja 2013 kisoissa Hirvonen oli neljäs ja uran viimeinen Monte Carlon MM-ralli vuonna 2014 päättyi keskeytykseen.

3) Toni Gardemeister

Tommi Mäkisen voittaessa Montessa vuonna 2002, seuraavat kaksi vuotta mentiinkin sitten ilman suomalaiskuljettajan palkintosijoitusta. Vuonna 2005 “putki” meni lopulta poikki, kun Toni Gardemeister ajoi Fordilla upeasti Sebastien Loebin jälkeen toiselle sijalle. Kun seuraavassa osakilpailussa Ruotsissa Gardemeister oli kolmas, tuli hänestä yksi niistä suomalaiskuljettajista, jotka ovat urallaan johtaneet MM-sarjaa. Loppupisteissä Gardemeisterin sijoitus oli neljäs ja MM-pronssille ajaneelle Marcus Grönholm Gardemeister hävisi lopulta 13 pistettä. Vuonna 2000 Gardemeister oli Seatilla neljäs ja kuluvan vuosituhannen ensimmäinen Monte Carlo oli tuolloin todellista suomalaisjuhlaa, kun Mäkinen voitti ja Kankkunen oli kolmas. Vuonna 2001 Gardemeister ajoi Peugeotilla viidenneksi.

2) Marcus Grönholm

Marcus Grönholmin vuodet Monte Carlon MM-rallissa Peugeotin ratissa eivät juurikaan menestystä tuoneet. Vuosina 2000-2005 Grönholm keskeytti kahdesti, oli kerran neljäs, kahdesti viides ja kerran 13. Vuonna 2006 Grönholm debytoi Montessa Fordin ratissa ja lopputulos oli paras mahdollinen. Grönholm nousi avauspäivän viimeisellä erikoiskokeella johtoon ja piti asemansa aina maaliin asti. Voiton jatkoksi Grönholm ajoi vielä seuraavana vuonna kolmanneksi. Grönholm on viimeisin suomalaiskuljettaja, joka on juhlinut Monte Carlon MM-rallin voittoa.

1) Tommi Mäkinen

Listan ykkössija ei yllätä ketään. Tommi Mäkinen on ehdottomasti suomalaiskuljettajista Mr. Monte Carlo, joka ajoi legendaarisessa MM-rallissa neljä voittoa ja yhteensä viisi palkintosijoitusta. Mäkinen on Monten kaikkien aikojen voittotilastossa jaetulla kakkossijalla yhdessä Walter Röhlrin ja Sandro Munarin kanssa. Mäkinen ajoi kaikki neljä voittoaan peräkkäisinä vuosina, joista 2000-luvulle sijoittuvat kolme viimeistä. Vuoden 2002 Monten voitto jäi myös 24 ykkössijaa MM-sarjassa ajaneen Mäkisen uran viimeiseksi MM-osakilpailuvoitoksi. Vuosina 2000 ja 2001 Mäkisen voitot tulivat ylivoimaisen esityksen jälkeen. Molempina vuosina toiseksi sijoittunut Carlos Sainz jäi vuonna 2000 Mäkisestä lähes puolitoista minuuttia ja 2001 eroa kertyi minuutin verran. Vuonna 2002 Sebastien Loeb ajoi Monte Carlossa ensimmäistä kertaa urallaan WRC-autolla ja olisi voittanut kilpailun, mutta kahden minuutin aikasakko lauantaina pudotti ranskalaisen toiseksi.

Monte Carlon MM-ralli käynnistyy torstai-iltana. UrheiluUutiset.com seuraa tänäkin vuonna rallin MM-sarjan tapahtumia erittäin tiiviisti.

Monte Carlon suomalaisvoittajat kautta aikojen

1965 – Timo Mäkinen
1966 – Pauli Toivonen
1967 – Rauno Aaltonen
1985 – Ari Vatanen
1986 – Henri Toivonen
1999 – Tommi Mäkinen
2000 – Tommi Mäkinen
2001 – Tommi Mäkinen
2002 – Tommi Mäkinen
2006 – Marcus Grönholm
2010 – Mikko Hirvonen (IRC:n osakilpailu)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit