Toyota lähellä jättipottia, Rovanperä antoi kaikkensa – “Olo tuntunut väsyneeltä”

25.6.2022 / 21:12
Kalle Rovanperä jahtaa sunnuntaina kauden neljättä MM-voittoaan (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna legendaarisen Safari Rallin merkeissä Keniassa, Afrikassa. Ennen kilpailun viimeistä ajopäivää Toyota-tallilla on hallussaan tukeva neloisjohto.

Tukeva on myös kilpailua johtavan Kalle Rovanperän johtomarginaali, sillä MM-pistejohtaja starttaa sunnuntain kuudelle viimeiselle erikoiskokeelle 40,3 sekunnin johtoasemassa ennen tallikaveriaan Elfyn Evansia. Kolmantena oleva Takamoto Katsuta on jäänyt Rovanperästä minuutin ja 15,6 sekuntia, kun taas Safari Rallin hallitsevalla voittajalla Sebastien Ogierilla eroa kärkeen on reilut kaksi ja puoli minuuttia.

Lauantain iltapäivän lenkin kahdella viimeisellä erikoiskokeella ison lisähaasteen kilpailijoille tarjosi rankkasade, joka teki teistä äärimmäisen liukkaita.

– Tänään jo pelkästään tiellä pysymisessä oli iso työ. Mudassa ei ollut yhtään pitoa ja joissain paikoissa vettä oli niin paljon, että oli vaikeaa edes päästä läpi, Rovanperä kommentoi MM-sarjan tiedotteessa lauantain päätteeksi.

Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa ovat tehneet koko viikonlopun ajan erinomaista ja virheetöntä työtä, jos unohdetaan torstain lyhyellä yleisöerikoiskokeella sattunut ajovirhe. Suomalaiskaksikko oli jo perjantaina koko porukan nopein autokunta ja kun huomioidaan lauantain erikoiskokeet, niin myös toisena ajopäivänä Rovanperä ja Halttunen viihtyivät erikoiskokeilla lyhyimmän ajan.

– Tajusin heti, että oli liukasta ja yritin olla hieman fiksumpi niissä paikoissa, missä näin muiden kuljettajien ajolinjat menevän leveäksi tai jotain muuta. Yritin vain pitää ajoni siistinä, Rovanperä kuvaili huikeita suorituksiaan.

Vaikka Rovanperä on tähän asti saanutkin kaiken näyttämään niin helpolta, on sanomattakin selvää, että tässä selviytymistaistelussa mikään ei ole helppoa. Rovanperä myös kertoi lauantain erikoiskokeiden jälkeen, että siinä missä auto on toiminut moitteitta koko viikonlopun ajan, niin kuljettajan olotila ei ole ollut paras mahdollinen.

– En ole voinut kovin hyvin tänään. Syy ei ole vatsassa, mutta olen vain tuntenut oloni väsyneeksi. Toivottavasti huomenna on parempi olo, Rovanperä toivoi.

Evansin menoa lauantaina hidastivat rengasrikko kymmenennellä erikoiskokeella, sekä “pissapojan” hajoaminen viimeisellä erikoiskokeella, joka teki näkyvyydestä äärimmäisen heikon ja oli lähellä aiheuttaa britille törmäämisen puuhun. Vaikeuksista huolimatta Evansin kakkossija on varsin turvallinen, sillä kolmantena olevaan Katsutaan eroa on reilut puoli minuuttia.

 

Hyundain Thierry Neuville on parhaana ei-Toyota-kuljettajana kilpailussa viidentenä (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

“200 metriä myöhemmin osuimme puuhun”

Lauantain toiseksi viimeisen erikoiskokeen jälkeen tilanne kärjessä oli huomattavasti eri näköinen, kuin mitä se lopulta oli viimeisen erikoiskokeen jälkeen. Thierry Neuville nousi kolmanneksi ohi Katsutan ja rikkoi Hyundaillaan vielä tässä kohtaa Toyotan kolmoisjohdon. Toisen ajopäivän iltapäivän lenkistä ja erityisesti viimeisestä erikoiskokeesta tuli kuitenkin belgialaiselle todellinen painajainen.

– Aamupäivä sujui ongelmitta ja ajoin kaksi pohja-aikaa. Iltapäivän avauksessa auton kori kärsi vaurioita ja seuraavalla erikoiskokeella meillä oli elektroniikan kanssa ongelma, kun laturin hihna petti. Onnistuimme kartturin kanssa kuitenkin korjaamaan auton ja ehdimme viimeiselle erikoiskokeelle ajoissa, Neuville kertasi lauantain tapahtumia tallinsa tiedotteessa.

Viimeisellä erikoiskokeella osuma puuhun toi Neuvillelle keskeytyksen ja kymmenen minuutin aikarangaistuksen. Erot kärjessä kuitenkin olivat sen verran suuret, että Neuville ei kokonaistilanteessa pudonnut kuin viidenneksi, mutta mahdollisuus taistella ajamalla Toyotan neloisjohtoa vastaan oli kuitenkin ohi.

– Parin kilometrin ajon jälkeen moottori imaisi vettä valtavasta lätäköstä sen verran, että moottori sammui. Kesti neljä minuuttia saada auto jälleen uudestaan käyntiin, mutta tuulilasi oli aivan mutainen ja näkyvyys heikko. 200 metriä myöhemmin osuimme puuhun, Neuville harmitteli.

Hyundaille lauantai oli muutenkin vaikea päivä, kun tallin kuljettajista Ott Tänakin taistelu palkintosijoituksesta päättyi tekniikkamurheiden seurauksena keskeytykseen. Oliver Solberg ajaa kuudentena ja seitsemänneltä sijalta löytyy M-Sport Fordin Craig Breen.

Rallin MM-sarjassa on kerran ylletty viitoisvoittoon saman automerkin toimesta, kun taas neloisvoittoja MM-sarjan historia tuntee 12 kappaletta. Niistä viimeisin nähtiin vuonna 2010 Bulgariassa, kun Citroen vei nimiinsä neljä ensimmäistä sijaa järjestyksessä Sebastien Loeb, Dani Sordo, Petter Solberg ja Sebastien Ogier. Suomalaisista Safarin voittoon ovat ajaneet Juha Kankkunen kolme kertaa, Tommi Mäkinen kahdesti, sekä Ari Vatanen ja Hannu Mikkola molemmat kerran.

Sunnuntaina, kilpailun viimeisenä ajopäivänä, ohjelmassa on kuusi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 82,70 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy kello 7.05. Mikäli Rovanperä voittaa ja Neuville jää viidenneksi, kasvaa Rovanperän MM-pistejohto jo 70 pisteeseen. Pientä muutosta suuntaan tai toiseen tarjoaa tottakai myös kilpailun päättävä Power Stage, missä jaossa on lisäpisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle.

Yleiskilpailun tilanne 13/19 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.52.39,7
2) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 40,3
3) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 1.15,6
4) Sebastien Ogier-Benjamin Veillas FRA/FRA (Toyota) + 2.38,3
5) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 10.59,3
6) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 12.19,1
7) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford) + 18.56,1
8) Jourdan Serderidis-Frederic Miclotte GRE/BEL (Ford) + 25.45,6
9) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 27.34,7 WRC2
10) Sebastien Loeb-Isabelle Galmiche FRA/FRA (Ford) + 33.01,0

Rovanperän keskinopeus: 97,3 km/h
Pohja-ajat: Ogier 4, Rovanperä 4, Evans 2, Neuville 2, Loeb 1

MM-pistetilanne seuranta nykyisen tilanteen mukaan

1) Kalle Rovanperä 145
2) Thierry Neuville (BEL) 75
3) Ott Tänak (EST) 62
4) Takamoto Katsuta (JPN) 62
5) Craig Breen (IRL) 58
6) Elfyn Evans (GBR) 57
7) Dani Sordo (ESP) 34
8) Sebastien Ogier (FRA) 31
9) Sebastien Loeb (FRA) 28
10) Gus Greensmith (GBR) 26

 

 

Sunnuntain aikataulu

07.05 – EK14 Oserian 1 (17,52 km)
08.08 – EK15 Narasha 1 (13,30 km)
09.08 – EK16 Hell’s Gate 1 (10,53 km)

11.29 – EK17 Oserian 2 (17,52 km)
12.32 – EK18 Narasha 2 (13,30 km)
14.18 – EK19 Hell’s Gate 2 (10,53 km) Power Stage

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit