MOTORSPORT

Toyota teki Suomen MM-rallissa kuluvan kauden ennätyksen – Lapin tilasto hämmästyttää

Rallin MM-sarjasta voidaan tilastoida muutakin kuin pelkästään kuljettajien ja tallien MM-pisteet. UrheiluUutiset.com on avannut sivustolleen uuden osion, rallin MM-sarjan erikoistilastot -sivun, joka löytyy pistetilanteet-linkin kautta. Tässä muutama poiminta näistä erikoistilastoista Suomen MM-rallin jälkeen.

Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing oli Suomen MM-rallissa hurjassa iskussa ja yhdessä tilastossa talli teki myös kuluvan kauden ennätyksen: voitettujen erikoiskokeiden määrässä. Aiemmin tuota ennätystä tämän kauden osalta piti hallussaan Hyundai, jonka kuljettajat nakuttivat Puolan MM-rallissa yhteensä 12 ek-pohja-aikaa. Toyotan kuljettajat ylsivät Suomen MM-rallissa peräti 19 pohja-aikaan, joten Hyundain aiempi kärkinoteeraus meni nurin ja reilusti.

Kun MM-sarjan tämän kauden kaikkien yhdeksän ajetun osakilpailun erikoiskokeet lasketaan yhteen, niin talleista eniten pohja-aikoja on nakuttanut Hyundai, jolla kasassa on 61 pohja-aikaa. M-Sportilla pohja-aikoja on 50, Toyotalla 39 ja Citroenilla 14. Citroen, rallin MM-sarjan 2000-luvun menestynein talli, on jäänyt kahdessa viimeisimmässä osakilpailussa Puolassa ja Suomessa kokonaan ilman erikoiskoevoittoja.

Kuljettajista eniten “pätkäpohjia” tänä vuonna on ajanut MM-sarjaa johtava Thierry Neuville, 41. Belgialainen on tilastossa ylivoimainen, sillä toiseksi ja kolmanneksi eniten pohja-aikoja keränneet Jari-Matti Latvala (21) ja Ott Tänak (19) eivät edes yhdessä yllä samaan määrään Neuvillen kanssa. Sebastien Ogier on kerännyt MM-pisteitä yhtä paljon kuin Neuville, mutta pohja-ajoissa ranskalainen häviää selkeästi. 14 erikoiskokeelle nopeimman ajan tällä kaudella tehnyt Ogier häviää tässä tilastossa jopa Esapekka Lapille, jolla neljästä ajetusta MM-rallista on pohja-aikoja peräti 15!

Yhteensä rallin MM-sarjassa erikoiskokeen nopeimpaan aikaan on tällä kaudella yltänyt 14 eri kuljettajaa. Latvalan ja Lapin lisäksi suomalaiskuljettajista tähän ovat pystyneet Teemu Suninen neljä ja Juho Hänninen kolme kertaa.

Selivaara logo 2017

MM-rallin johtopaikalla nähty tänä vuonna 10 eri kuljettajaa

Kun tilastoidaan kuljettajien top 6 -sijoitukset erikoiskokeilla yhdeksässä ajetussa MM-rallissa, niin tuon tilaston kärjestä löytyy Tänak, joka on ajanut kuuden nopeimman kuljettajan joukkoon 132 erikoiskokeella. Tänakin kanssa lähes samaan määrään yltää Neuville (131), mutta Latvala (112) ja Ogier (107) jäävät jo varsin kauas kärkikaksikosta. Tänakilla on hallussaan myös tämän kauden kovin yksittäinen tilastonoteeraus, kun virolainen ajoi Suomen MM-rallissa 22 erikoiskokeella top 6 -ajan.

Vain kolme kuljettajaa on pystynyt tällä kaudella ajamaan MM-pisteille kaikissa yhdeksässä osakilpailussa: Neuville, Latvala, sekä Dani Sordo. Ogierin pisteputki katkesi Suomessa, missä hän jäi pisteittä myös vuosi sitten. MM-pisteissä kolmantena oleva Ott Tänak jäi pisteittä Puolan, sekä Korsikan osakilpailuissa.

Osakilpailuvoittoihin tänä vuonna on yltänyt kuusi eri kuljettajaa ja näistä kahdelle (Tänak, Lappi) voitto on ollut samalla myös uran ensimmäinen MM-sarjassa. Eniten voittoja on ajanut Neuville, kolme, Ogierilla voittoja on kaksi ja yhden voiton kerhoon kuuluvat Tänakin ja Lapin lisäksi Latvala, sekä Kris Meeke. Talleista Hyundai ja M-Sport ovat voittaneet kolme osakilpailua, Toyota kaksi ja Citroen yhden.

MM-rallin johtopaikalla on kuluvan kauden aikana ajanut 10 eri kuljettajaa. Eniten kokemusta johtoasemassa ajamisesta on Neuvillella, joka on johtanut yleiskilpailua 40 erikoiskokeen verran. Neuville on täysin omalla kymmenluvullaan tässä tilastossa, sillä toista sijaa yllättäen hallussaan pitävä Meeke on johtanut rallia 25 erikoiskokeen verran (Meksiko, Korsika, Portugali, Italia). Latvalalta ja Tänakilta löytyy johtoasemaa 22 erikoiskokeen verran, mutta esimerkiksi Ogier on ajanut rallin johdossa vain 13 erikoiskokeen verran.

Palkintopallilla on kauden aikana nähty peräti 10 eri kuljettajaa. Neuville ja Ogier jakavat tämän tilaston kärkisijan kuudella palkintosijoituksellaan. Tänakilta palkintoja tältä kaudelta löytyy neljä ja Latvalalta kolme. Talleista eniten palkintosijoituksia on kerännyt M-Sport (12) ennen Hyundaita (9), Toyotaa (5) ja Citroenia, jonka ainoa palkintosijoitus on Meeken Meksikon voitto.

Power Stage -erikoiskokeiden kuningas on tänä vuonna ollut Neuville, joka on ajanut viimeisen erikoiskokeen pohja-ajan kolmessa MM-rallissa. Samaan määrään yltää myös Latvala, mutta Power Stage MM-pisteissä Neuville on selkeästi suomalaista edellä (29-21). Neuville on myös ainoa kuljettaja, joka on saalistanut Power Stage MM-pisteitä jokaisesta osakilpailusta tällä kaudella. Power Stagen voittoon on yltänyt neljä eri kuljettajaa, joista suomalaisia on kaksi – Latvalan lisäksi Lappi, joka oli nopein Italian osakilpailussa kesäkuussa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Saksassa ja tuo ralli käynnistyy erikoiskokeiden osalta perjantaina 18. elokuuta.

 

 

Lue lisää! Rallin MM-sarjan erikoistilastot UrheiluUutiset.comissa

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com