Toyotalle jälleen neloisvoitto Safarissa – Rovanperän MM-pistejohto 41 pistettä

25.6.2023 / 20:49
Toyotan suurta riemua Keniassa Safari Rallin jälkeen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin legendaarisen Safari Rallin merkeissä Keniassa. Aivan kuten vuosi sitten, niin myös tällä kertaa kilpailu päättyi Toyotan neloisvoittoon.

Rallin MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Italian Sardiniassa Hyundai juhli kaksoisvoittoa, mutta nyt Toyota pisti Keniassa kaksi kertaa paremmaksi, kun sen kuljettajat nappasivat kauden seitsemännestä osakilpailusta neloisvoiton. Toyota on yltänyt neloisvoittoon Keniassa kahdesti aiemminkin, viime vuoden lisäksi vuonna 1993.

Vuonna 1993 Keniassa voittajan nimi oli Juha Kankkunen ja viime vuonna Kalle Rovanperä, mutta tänä vuonna Toyotan neloisvoittoon johdatti vuoden 2021 Kenian MM-rallin voittaja Sebastien Ogier, jolle ykkössija oli MM-sarjassa tänä vuonna kolmas. Viidennen kerran kuluvalla kaudella kilpaillut Ogier kukisti tapahtumarikkaan kilpailun päätteeksi Rovanperän lopulta 6,7 sekunnin turvin. Voittomarginaali on Kenian MM-rallin historian pienin kautta aikojen.

39-vuotiaalle Ogierille nyt tullut voitto oli MM-sarjassa uran 58. (yhteensä 179 MM-rallia) ja palkintosijoituksia Ogier on saavuttanut 97 kappaletta. Keniassa on taisteltu rallin MM-pisteistä 32 kertaa ja Ogierista tuli historian yhdeksäs kuljettaja, joka yltää tässä MM-rallissa vähintään kahteen voittoon. Voittotilaston kärjessä ovat isäntämaan Shekhar Mehta (viisi voittoa), Björn Waldegård (neljä), sekä kolmen ykkössijan Colin McRae ja Kankkunen.

Toyotan hienoa menestystä täydensivät kolmanneksi sijoittunut Elfyn Evans, sekä neljännen sijan napannut Takamoto Katsuta, jonka tulosrivi Keniasta kolmesta viimeisimmästä kilpailusta on nyt 2-3-4. Hyundaille kilpailusta tuli lähes täydellinen katastrofi, Dani Sordon yltäessä parhaaseen tulokseen ollen viides. M-Sport Fordin kuljettajista korkeimmalla lopputuloksissa oli Ott Tänak, virolaisen sijoittuessa kuudenneksi.

Rovanperän MM-pistejohto toisena olevaan Thierry Neuvilleen nähden kasvoi jo 41 pisteeseen, kun kuluvaa kautta on ajamatta vielä kuusi osakilpailua. Neuvillen sijoitus Keniassa oli kahdeksas ja belgialainen oli nopein kilpailun päättäneellä Power Stage -erikoiskokeella, mutta tuli hylätyksi salaharjoittelun takia.

Lappi taisteli uransa ensimmäisessä Safarissa hienosti palkintosijoituksesta aina lauantain iltapäivän lenkin avauserikoiskokeelle saakka, mutta suomalaisen Hyundaista petti kardaaniakseli ja edessä oli keskeytys. Lappi palasi kilpailuun sunnuntaina Ralli 2 -säännön turvin, mutta heti päätöspäivän avauksessa kardaaniakseli petti jälleen. Power Stage -pistesijoituksen kannalta Lapin onni oli se, että Safarissa sunnuntaina oli huoltotauko.

Rally2-autojen luokassa voittoon ajoi Kajetan Kajetanowicz, joka kukisti Oliver Solbergin reilulla kahdella ja puolella minuutilla. Solbergin nousu toiselle sijalle oli huima, sillä ruotsalainen joutui kertaalleen keskeyttämään kilpailun perjantaina ja sai siitä kymmenen minuutin aikasakon. Lisäksi Solbergin matkalle mahtui kaksi rengasrikkoa ja vielä kilpailun jälkeen tuomittu lisärangaistus, kaksi minuuttia. Kolmas oli Martin Prokop. Solberg ei WRC2-luokan pisteistä kilpaillut, joten WRC2-luokassa kolmanneksi sijoittui isäntämaan Carl Tundo.

Rallin MM-sarjassa kilpaillaan seuraavaksi nopeissa sorakilpailuissa, kun 20.-23. heinäkuuta MM-pisteistä taistellaan Virossa ja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna edessä on Suomen MM-ralli Jyväskylän seudulla.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) 3.30.42,5
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 6,7
3) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2.58,5
4) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 3.23,8
5) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 5.05,4
6) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 9.14,4
7) Pierre-Louis Loubet-Nicolas Gilsoul FRA/BEL (Ford) + 16.15,7
8) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 26.33,4 WRC2
9) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) + 29.04,0 WRC2
10) Martin Prokop-Zdenek Jurka CZE/CZE (Ford) + 38.01,1 WRC2

———

12) Esapekka LappiJanne Ferm (Hyundai) + 42.14,9

Ogierin keskinopeus: 101,3 km/h
Pohja-ajat: Ogier 7, Rovanperä 6, Tänak 3, Katsuta 2, Lappi 1

 

 

MM-pistetilanteet 7/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 140
2) Elfyn Evans (GBR) 99
3) Sebastien Ogier (FRA) 98
4) Ott Tänak (EST) 98
5) Thierry Neuville (BEL) 93
6) Esapekka Lappi 69
7) Dani Sordo (ESP) 46
8) Takamoto Katsuta (JPN) 35
9) Pierre-Louis Loubet (FRA) 20
10) Craig Breen (IRL) 19

———

16) Teemu Suninen 9
17) Emil Lindholm 6
21) Sami Pajari 1

Autonvalmistajat

1) Toyota 285
2) Hyundai 237
3) M-Sport Ford 175

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit