Toyotan dominointi sai jatkoa Virossa – “Kolme autoa neljän kärjessä, loistavaa”

16.7.2022 / 07:58
Kalle Rovanperä johtaa Viron MM-rallia perjantain jälkeen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Virossa. Edellisessä osakilpailussa Keniassa neloisvoiton ottanut Toyota näytti perjantaina Virossa, että sen menestyskulkua on juuri nyt vaikea kenenkään pysäyttää.

Perjantaina Viron MM-rallissa ajettiin kahdeksan erikoiskoetta ja niistä jokaiselle nopeimman ajan ajoi Toyota-tallin kuljettaja. Elfyn Evans vei nimiinsä päivän viisi ensimmäistä erikoiskoetta, kun taas kolmella viimeisellä nopein kuljettaja oli MM-pistejohtaja Kalle Rovanperä. Kun perjantain urakka oli suoritettu, oli Toyotan kuljettajista Rovanperä kilpailun johdossa, Evans toisena ja Esapekka Lappi neljäntenä.

– Tämä oli erittäin hyvä päivä meille, vahva suoritus niin kuljettajiltamme, kuin autolta. Sää teki päivästä haastavan, oli sadetta ja mutaa, mutta kaikki miehistömme selvisivät päivästä ja kolme autoa neljän parhaan joukossa on loistava asia, Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala hehkutti tallinsa tiedotteessa.

Ennen perjantain viimeistä erikoiskoetta kilpailua johti Evans, 10,9 sekunnin erolla Rovanperään nähden, mutta puuppolalaisen hurja pohja-aika viimeiselle erikoiskokeelle toi johtopaikan yötauolle saavuttaessa 11,7 sekunnin turvin ennen brittikuljettajaa. Rovanperä hyötyi viimeisellä erikoiskokeella olosuhteista, sade kun yltyi kovemmaksi takana tuleville, mutta Latvala muistutti tilanteessa olleen myös sitä “rovanperämäistä” loistokkuutta, mitä on aiemminkin nähty.

– Päivän viimeisellä erikoiskokeella Kalle oli hieman onnekas olosuhteiden osalta, mutta hän myös hyökkäsi saadakseen hyvän ajan, koska tiesi tilanteen olevan vaikeampi takana tuleville. Hän todellakin otti edustaan kaiken irti, Latvala kehui suojattiaan.

Viime vuonna Viron MM-rallissa uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton saavuttaneen Rovanperän johto perjantain jälkeen vuosi sitten oli 8,5 sekuntia, kun taas kolmanteen sijaan eroa oli 53,4 sekuntia. Kun nyt vastaavat erot ovat 11,7 ja 44,3 sekuntia, niin voidaan sanoa, että tämänvuotisessa kilpailussa Rovanperän taival näyttäisi kulkevan saman kaavan mukaan, vaikka tottakai lähtökohdat tänä vuonna huomattavan paljon erilaisemmat olikin kuin vuosi sitten.

– Aamulla olosuhteet olivat varsin kuivat, joten tien putsaamista oli paljon. Onnistuttiin kuitenkin ihan hyvin, eikä hävitty siinä paljon aikaa. Päivän viimeisellä erikoiskokeella satoi kaatamalla ja tiesin, että olosuhteet olisivat takana tuleville vaikeammat, joten yritin kaikkeni, että nousisimme johtoon. Taistelusta Elfynia vastaan tulee tiukkaa, yritämme parhaamme, mutta täytyy pitää mielessä myös pisteet MM-sarjan kannalta, Rovanperä muistutti.

Esapekka Lappi nappasi perjantaina paikkansa kahden Hyundain välistä, sijalta neljä. Kolmantena oleva Ott Tänak on 21,6 sekunnin päässä, kun taas viidettä sijaa hallussaan pitävä MM-pistekakkonen Thierry Neuville lähtee lauantaina jahtaamaan Lappia eron ollessa kaksikon välillä seitsemän sekuntia.

– Aamulla menetimme hieman aikaa pienen jarruvian takia, mikä vaikutti luottamukseen jota todella tarvitaan tässä kilpailussa. Mielestäni onnistuimme kuitenkin hyvin ja säilytimme hyvät asetelmat. Päivähuollossa talli korjasi vian ja sen jälkeen ajat olivat parempia iltapäivän lenkillä. Sateen kanssa oli ehkä hieman huonoa tuuria, mutta ralli on ulkoilmaurheilua, joten emme voi valittaa, Lappi kommentoi tuttuun värikkääseen tyyliinsä.

Lauantaina ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta, niistä ensimmäinen käynnistyy kello 9.03, mutta ek-kilometrien (95,02) puolesta toinen pidempi ajopäivä on selkeästi perjantaita lyhyempi. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Rovanperä sateisen iltapäivän kuningas – “Parempi pito toi mahdollisuuden hyökätä”


Facebook kommentit