Toyotan haastajaohjelma jatkuu, Katsuta kuljettajaksi – “Valinta ei ollut helppo”

12.9.2018 / 09:31
Takamoto Katsuta ja Marko Salminen (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Toyota Gazoo Racingin vuonna 2015 käynnistynyt japanilaiskuljettajia kohti rallin MM-sarjaa kouluttava haastajaohjelma jatkuu myös kaudella 2019. Tosin mukana olleesta kahdesta kuljettajasta ensi vuonna jatkaa vain toinen, Takamoto Katsuta.

Haastajaohjelma on tällä kaudella ollut mukana rallin SM-sarjan lisäksi muutamissa MM-ralleissa, sekä Italian ja Portugalin sarjoissa. Tavoitteena on ollut tarjota niin Takamoto Katsutalle, kuin Hiroki Araillekin monipuolisesti erilaisia ralleja erilaisissa olosuhteissa. Jo pelkästään kaksikon tuloksia katsoessa tämän vuoden osalta voidaan sanoa, että molemmat ovat ottaneet merkittäviä kehitysaskeleita osaamisessaan eteenpäin.

– Olen erittäin iloinen siitä, että ryhmämme on mennyt eteenpäin tämän ohjelman aikana. Arvostan suuresti mukana olevia kouluttajia ja koko tiimiä siitä intohimoisesta suhtautumisesta valmentamiseen ja tukeen, mitä he ovat kuljettajille koko ajan antaneet. Tämä ohjelma käynnistyi siksi, että voisimme auttaa nuoria japanilaisia nousemaan maailmanluokan rallikuljettajaksi, Toyota Gazoo Racingin presidentti Shigeki Tomoyama taustoittaa.

Yksi merkittävä askel ohjelman kansainvälisessä menestyksessä otettiin viime helmikuisessa Ruotsin MM-rallissa, kun Katsuta nousi WRC2-luokan voittoon jättäen taakseen muun muassa kotiralliaan ajaneen luokan hallitsevan maailmanmestarin Pontus Tidemandin.

– Sen jälkeen, kun Toyota teki paluun rallin MM-sarjaan, olemme saaneet palautetta faneiltamme, että he kovasti haluaisivat nähdä japanilaiskuljettajan Yaris WRC -auton ratissa. Olen iloinen siitä, että otamme taas askeleen eteenpäin matkalla tätä tavoitetta jatkaessamme haastajaohjelmaa myös ensi vuonna, Tomoyama lisää.

Ensi vuonna Katsutasta ja Araista vain toinen jatkaa ohjelmassa ja valinta osui Katsutan kohdalle, joka tiedotteen mukaan tulee ajamaan kaudella 2019 rallin MM_sarjassa WRC2-luokassa, sekä lisäksi joitain muita kilpailuja. Ohjelma tullaan vahvistamaan myöhemmin.

– Olen tyytyväinen ja ylpeä siitä kuinka Katsuta ja Arai ovat kehittäneet heidän taitojaan ohjelman aikana. Valinta ei ollut helppo, koska molemmilla kuljettajilla on potentiaalia nousta korkealle tasolle rallissa. Kuitenkin tässä kohtaa ohjelmaa haluamme panostaa yhteen kuljettajaan ja saavuttaa asetettu tavoite rallin MM-sarjan suhteen, haastajaohjelman vetäjä Jouni Ampuja kommentoi.

Katsuta nähdään vielä tänä vuonna tositoimissa, kun hän osallistuu lokakuun viimeisenä viikonloppuna ajettavaan Espanjan MM-ralliin yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa. Salminen on toiminut Katsutan kartturina vuodesta 2017 alkaen.

– Katsuta on pystynyt tekemään merkittävää edistystä sen jälkeen, kun hän aloitti tässä ohjelmassa. Pitää muistaa, että hänen rallikokemuksensa ennen ohjelman käynnistymistä oli varsin vähäinen. Myös Arai voi olla erittäin ylpeä siitä mitä hän on saavuttanut, Ampuja kehuu.

Kehuja Ampujalta saa myös Sayaki Adachi, ohjelman kartturioppilas, joka on lukenut nuotteja Jarkko Nikaralle viimeiset kaksi kautta.

– On iso haaste toimia niinkin nopean kuljettajan kartturina kuin Jarkko. Adachi on osoittanut, että hän pystyy kilpailemaan äärimmäisen korkealla tasolla Suomen mestaruussarjassa. Sayaka on saanut ison määrän kokemusta eurooppalaisesta rallista ja myös hän voi olla ylpeä edistymisestään ohjelman aikana, Ampuja arvostaa.

Takamoto Katsuta, 25

Syntyi Aichissa, Japanissa 17.3.1993
Ajoi ensimmäisen karting-kilpailunsa 12-vuotiaana
Voitti 18-vuotiaana Formula Challenge Japan -sarjan
Formula 3 -sarjassa hopeaa 20-vuotiaana
Ruotsin MM-rallin WRC2-luokan voitto 2018
Italian MM-rallissa 2017 WRC2-luokassa kolmas
Rallin SM-sarjassa tänä vuonna kaksi kolmatta sijaa
Ajoi ensimmäisen rallinsa Suomessa 2015 (Turun SM-ralli)

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Takamoto Katsutan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit