Toyotan ja Tänakin onnistunut vastaisku – “Nyt olemme taas mukana taistelussa”

13.5.2019 / 12:45
Chilen MM-rallin voittajat, Ott Tänak ja Martin Järveoja (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kuudes osakilpailu Chilessä oli Toyotan ja Ott Tänakin suurta juhlaa. Samalla Tommi Mäkisen johtama talli palasi osakilpailuvoittajaksi ensimmäisen kerran sitten helmikuisen Ruotsin MM-rallin.

Mestaruustaistelujen suhteen Toyotan ja Ott Tänakin voitto Chilessä tuli juuri oikeaan aikaan, mistä hyvänä osoituksena voidaan nostaa esiin Chileä edeltäneiden Korsikan ja Argentiinan osakilpailujen pisteet. Ennen Chileä kahdessa aiemmassa MM-rallissa Thierry Neuville ja Sebastien Ogier olivat keränneet 55 ja 39 pistettä, kun taas Tänakin saldo oli 17 pistettä. Tallien puolella vastaavat rallit olivat tuoneet Hyundaille pisteitä 80, Citroenille 39 ja Toyotalle vain 34.

– Parissa edellisessä kilpailussa koimme pettymykset, joten oli erittäin positiivista nousta niiden jälkeen ja taistella tälläinen täydellinen viikonloppu. Tämä oli erityisen tärkeää, ennen kaikkea tallille, jotta motivaatio pidetään korkealla ja jatketaan taistelua. Tälläiset tulokset todellakin ovat iso apu siihen. Nyt olemme taas mukana taistelussa, Tänak sanoi tallinsa tiedotteessa.

31-vuotiaalle Tänakille nyt tullut voitto oli uran 98. MM-rallissa kahdeksas ja toinen tällä kaudella. Kaksi voittoa on saavuttanut tänä vuonna myös Toyota, aivan kuten Citroen ja Hyundaikin. Kuljettajien maailmanmestaruudesta taistelevat Ogier, Neuville ja Tänak ovat jokainen voittaneet tällä kaudella kaksi osakilpailua ja kolmikko mahtuu kuuden ajetun osakilpailun jälkeen 12 pisteen sisään.

– Todella upeaa olla Chilessä ensimmäinen voittaja kautta aikojen. Kilpailu oli äärimmäisen vaativa ja keskittymistä vaativa, ettei sortunut virheisiin. Viimeinen ajopäiväkään ei ollut helppo, kun kaksi Sebastienia hyökkäsi rajusti takana, ero ei kuitenkaan ollut niin iso. Meidän piti vain taistella ja saimme vielä Power Stage -erikoiskokeelta täydet pisteet, onnellinen Tänak kommentoi.

Tänak keräsi siis Chilestä täydet 30 pistettä. Ogier sijoittui toiseksi, niin kilpailussa, kuin Power Stage -erikoiskokeellakin, kun taas Sebastien Loebin ensimmäinen soraralli Hyundain ratissa toi ranskalaiselle yhdeksänkertaiselle rallin maailmanmestarille kolmannen sijan kilpailusta ja neljännen sijan Power Stagelta.

Maalissa Tänakin voittomarginaali oli lopulta 23,1 sekuntia. Tänak nappasi kilpailun johtopaikan haltuunsa toisella erikoiskokeella, eikä enää johtopaikastaan missään vaiheessa luopunut. Uran kahdeksas MM-voitto nosti Tänakin MM-sarjan voittotilastossa yksinään sijalle 22.

– Tämä on todella upea voitto niin meille, kuin Otillekin. Hän ajoi loistavasti koko viikonlopun ajan ilman virheitä. Ott oli vahvin kuljettaja ja hänen, sekä Yaris WRC -auton yhdistelmä olivat vahvin paketti, Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen hehkutti kilpailun jälkeen.

Teemu Suninen oli parhaana suomalaiskuljettajana viides, ennen kuudenneksi sijoittunutta Esapekka Lappia. Kalle Rovanperä voitti WRC2 Pro -luokan ja saalisti lisäksi neljä MM-pistettä yleiskilpailun kahdeksannen sijan myötä. Lauantaina autonsa vetoakselin kiveen telonut Jari-Matti Latvala pääsi maaliin, jäi kärkikymmenikön ulkopuolelle, mutta saalisti Power Stagen kolmannella sijalla kolme MM-pistettä.

Rallin MM-sarja jatkuu toukokuun viimeisenä viikonloppuna, kun karavaani palaa takaisin Eurooppaan ja vuorossa on Portugalissa ajettava kauden seitsemäs osakilpailu.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Ott Tänak (Toyota) 3.15.53,8
2) Sebastien Ogier (Citroen) + 23,1
3) Sebastien Loeb (Hyundai) + 30,2
4) Elfyn Evans (Ford) + 1.36,7
5) Teemu Suninen (Ford) + 3.15,6
6) Esapekka Lappi (Citroen) + 3.45,4
7) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 4.39,0
8) Kalle Rovanperä (Skoda) + 7.52,5 WRC2
9) Mads Östberg (Citroen) + 8.16,1 WRC2
10) Kris Meeke (Toyota) + 8.33,4

———-

11) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 10.59,2

Tänakin keskinopeus: 93,4 km/h
Pohja-ajat: Tänak 5, Loeb 4, Meeke 2, Neuville 2, Ogier 2, Latvala 1

MM-pistetilanteet 6/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (Citroen) 122
2) Ott Tänak (Toyota) 112
3) Thierry Neuville (Hyundai) 110
4) Kris Meeke (Toyota) 59
5) Elfyn Evans (Ford) 55
6) Sebastien Loeb (Hyundai) 39
7) Andreas Mikkelsen (Hyundai) 36
8) Esapekka Lappi (Citroen) 34
9) Jari-Matti Latvala (Toyota) 32
10) Teemu Suninen (Ford) 30

Tallit

1) Hyundai 178
2) Toyota 149
3) Citroen 143
4) M-Sport Ford 100

Lue myös! Tervetuloa takaisin Rovanperä! 122 MM-rallin konkari taipui puuppolalaisen käsittelyssä (12.5.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit