Toyotat hallitsee, Latvala ylisti Tänakia – “Paras kuski irtosoralla mitä olen nähnyt”

2.8.2019 / 15:09
Jari-Matti Latvala on Suomen MM-rallissa toisella sijalla (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Toyota-tallilla on kolmoisjohto Suomen MM-rallissa kuuden ajetun erikoiskokeen jälkeen.

MM-pistejohtaja Ott Tänak on repäissyt perjantain viidellä erikoiskokeella 5,4 sekunnin johtomarginaalin, vaikka virolainen joutuukin ajamaan reitillä ensimmäisenä kuljettajana. Tämä tunnetusti erityisesti juuri soraralleissa on ollut MM-pistejohtajan painajainen, mutta Tänakia ei tunnu tällä hetkellä edes tämä tekijä pysäyttävän.

– Kovaa menee Ott, sitä kun oletti, että häviäisi ensimmäisenä autona tiellä. Hän on paras kuski, mitä olen nähnyt, joka pystyy ajamaan tiellä missä on irtosoraa ja hallitsemaan tilanteen. (Sebastien) Ogier on ollut siinä hyvä, mutta Tänak on vielä pykälän parempi, Jari-Matti Latvala ylisti tallikaveriaan.

Latvalalle kilpailun alku on ollut ehdottoman onnistunut, siitä todisteena muun muassa kolme pohja-aikaa perjantai-aamupäivän viidelle erikoiskokeelle.

– On hyvä fiilis. Olen tyytyväinen ajooni, paria kohtaa lukuunottamatta. Moksin ajoin vähän huonosti, tein muutamia virheitä siellä ja rengas meni. Se oli ihan oma moka. Kilpailu on tosi tiukkaa, erot ovat pieniä. Koko ajan täytyy yrittää mennä, ei voi katsella mihinkään suuntaan, vaan pitää keskittyä omaan ajamiseen ja pitää vauhtia yllä, Latvala kommentoi.

 

 

“Virheet maksaa tosi paljon”

Latvalan takana kolmantena on kolmas Toyota-kuljettaja, Suomen MM-rallin vuoden 2016 voittaja Kris Meeke, jolla eroa Latvalaan on vain 0,4 sekuntia. Esapekka Lappi ajaa yhtä vuoden parhaista kilpailuistaan, Citroen-kuljettaja on neljäntenä ja edellä tallikaveriaan Sebastien Ogieria 5,7 sekunnin verran. Latvalaan Lapilla on eroa 1,5 sekuntia, eli sijoilla kahdesta neljään olevat kuljettajat mahtuvat puolentoista sekunnin sisään.

Latvala korostaa, että näin tiukassa sekuntitaistelussa yhteenkään virheeseen ei ole varaa.

– Ajaminen on sitä, että mennään kovaa, mutta pitää olla tosi tarkkaa. Virheet maksaa tosi paljon ja kaikki tuntuu olevan nyt niin tasaväkisiä, että niitä virheitä pitää vain karsia pois, Latvala muistuttaa.

Perjantaina ohjelmassa on vielä aamupäivän erikoiskokeet toiseen kertaan ja päivän päätteeksi vielä Harjun kaupunkierikoiskoe. Latvala ei suoranaisesti sanonut sitä ääneen, että Tänakin ajaminen kiinni vielä perjantaina olisi mahdollista, mutta jos niiden rivien välistä luetaan, niin:

– Yleensä, kun ajaa ensimmäisenä autona, niin vaikeinta on silloin, kun erikoiskokeet ajetaan toisen kerran. Silloin kun muodostuu uraa, varsinkin etuvetoisista autoista, niin WRC-auton sovittaminen uraan on vaikeampaa, Latvala kuvailee.

Ford-kaksikon perjantai on ollut vaisu. Teemu Suninen on yhdeksäntenä, reilut puoli minuuttia kärkeä perässä ja Gus Greensmith puolestaan löytyy tuloksista riviltä kymmenen.

Yleiskilpailun tilanne 6/23 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak (Toyota) 36.59,4
2) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 5,4
3) Kris Meeke (Toyota) + 5,8
4) Esapekka Lappi (Citroen) + 6,9
5) Craig Breen (Hyundai) + 9,1
6) Sebastien Ogier (Citroen) + 12,6
7) Andreas Mikkelsen (Hyundai) + 13,9
8) Thierry Neuville (Hyundai) + 23,9
9) Teemu Suninen (Ford) + 30,9
10) Gus Greensmith (Ford) + 1.02,8

Tänakin keskinopeus: 120,2 km/h
Pohja-ajat: Latvala 3, Meeke 1, Neuville 1, Tänak 1

Teksti: Jari Hotti, Jyväskylä
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit